Averea imobiliară moștenită de urmașii boierului Negoescu e o afacere de multe, multe milioane de euro. Așa se justifică interesul uriaș care s-a creat în jurul terenurilor aflate de ani buni în litigiu pe rolurile instanțelor din Craiova. Despre unul dintre dosare, cel în care Victor Pițurcă și fostul fotbalist Silvian Cristescu atacă 14,8 ha vizavi de Aeroportul International Craiova , se poate spune că este cel mai monitorizat proces în secțiile civile ale Judecătoriei Craiova și Tribunalului Dolj. În presa locală, subiectul are aproape 15 ani vechime. S-a scris despre moștenirea lui Negoescu chiar din clipa în care s-a descoperit că averea acestuia se afla în proprietatea Stațiunii de cercetare Banu Mărăcine, fapt ce atrăgea obligația ca retrocedările să fie făcute în baza unei hotărâri de guvern. Ceea ce nu s-a întâmplat, iar terenurile au început să fie restituite pe bandă rulantă de către Comisia județeană de fond funciar. Aspectul de ilegalitate a fost însă ignorat de procurorii DNA la acea vreme, în ciuda evidențelor. Apoi, hectarale cu pricina au devenit teren de război între afaceriștii care cumpăraseră drepturi de proprietate de la moștenitorii boierului Negoescu, fiind vorba de mai multe suprapuneri pe aceleași amplasamente.
Valoarea suprafețelor a crescut cu timpul, așa că și hora intereselor s-a mărit proporțional. Numai dacă amintim de un onorariu de succes de 500.000 de euro pentru o avocată implicată în cauză și avem o imagine destul de clară a afacerii de grup.
O afacere care a trecut pe sub câteva zeci de ciocănele ale magistraților craioveni, dar degeaba, s-a judecat mereu în aceeași direcție.
Grupul de investigații Pressnet a dezvăluit, de exemplu, legături intime între magistrați de la Tribunal Dolj și avocați implicați în acest dosar, cea mai vestită dintre relațiile citate fiind cea dintre judecătorul Fănel Stancu și reprezentanta cuplului Pițurcă-Cristescu în instanță, Iudith Fuchs.
Iar Stancu tocmai și-a depus candidatura la un loc în CSM. Apoi, un alt afacerist îl are avocat pe soțul unei judecătoare de la secția civilă a Tribunalului, care s-a pronunțat și ea cândva în speța moștenirilor lui Negoescu. Acum, potrivit acelorași ziariști de la Pressnet, DNA și SRI ar avea în vizor încrengătura de interese din jurul acestui dosar care a ajuns din nou pe rolul Tribunalului și, deci, pe mâna acelorași judecători care au tot refuzat să pună legea în drepturi.