Dac-am avea o tastatură cu litere (și cifre) de aur, cu ea am scrie data de 18 noiembrie 2017. Atunci s-a jucat primul meci de campionat pe un „Ion Oblemenco“ nou-nouț, o minunăție cu tribune integral acoperite și fără pista care din secolul trecut nu mai servise vreunei competiții de atletism. Meciul Craiovei cu Juventus Colentina, ultima clasată, care pe Extensiv sau la Severin ar fi ademenit spectatori cât să-i scrii cu trei cifre, a adus aici aproape 30.000.
De la inaugurare s-a încheiat un an, iar „Ion Oblemenco“ a găzduit 18 meciuri de campionat, exact câte și cum dispută pe teren propriu într-o ediție o echipă clasată în play off: 10 dintre ele în sezonul regulat (ediția precedentă și cea curentă), 5 în play off.
Avem spațiu să enumerăm toate aceste partide ale Craiovei, în ordine cronologică. Victoriile i le trecem îngroșat.
2017-2018, sezonul regulat:
3-1 cu Juventus Colentina
3-1 cu Viitorul
2-1 cu CFR Cluj
1-0 cu Sepsi
1-1 cu ACS Timișoara
2017-2018, play off:
1-0 cu Astra
0-0 cu CFR Cluj
4-1 cu CSMS Iași
3-3 cu Viitorul
0-1 cu FCSB
2018-2019, sezonul regulat:
0-0 cu CSMS Iași
2-2 cu FC Botoșani
0-1 cu Concordia
3-0 cu Dinamo
2-0 cu Viitorul
1-1 cu Hermannstadt
2-1 cu FCSB
1-1 cu Sepsi
Așadar, un total de 18 meciuri, 9 victorii ale Craiovei, 7 egaluri, 2 înfrângeri. Doar jumătate dintre meciurile de pe „Oblemenco“ câștigate. Nelu Oblemenco se răsucește-n mormânt ca mingea șutată cu efect: pe vremea lui, și retrogradatele izbuteau acasă 12-13 victorii din 17 posibile… Situația s-a schimbat însă radical între timp; bilanțul nu mai apare dezastruos în ziua de azi, dar nu-i nici de fală pentru o echipă considerată pretendentă la titlu, chit că niciodată nu și-a anunțat ferm acest obiectiv.
De la inaugurare, gazdele au pornit ca din tun, că tot poartă stadionul numele Tunarului. În primele 4 meciuri, tot atâtea victorii, inclusiv în fața a două echipe tari, Viitorul și CFR (campioana ediției). S-au adunat apoi 6 victorii și 2 egaluri în 8 meciuri, iarăși o linie excelentă pentru ziua de azi.
Timp de câteva luni, meciurile s-au disputat pe o vreme rece și umedă, gazonul nu se înrădăcinase, terenul era execrabil – lucru care, din declarațiile conducătorilor și ale fotbaliștilor craioveni, însemna un dezavantaj pentru gazde, silite să atace mai mult, să dea goluri, să joace constructiv.
A urmat, potrivit legilor firii, sezonul cald; terenul a devenit mai practicabil, unde pui că echipa gazdă se acomoda cu el pe meci ce trecea. Și, de la 4 victorii în 4 meciuri pe un pogon de iarbă din care săreau brazdele, au apărut repejor, în condiții cât de cât umane pentru fotbal, 5 meciuri consecutive fără victorie și cu 2 înfrângeri! 3 dintre ele au fost la startul campionatului curent: cu Iași, Botoșani și Chiajna, echipe de play out la această oră și probabil la orice oră până la finele ediției!
Mai pricepe cineva ceva? În acest campionat, Craiova a jucat de 2 ori acasă împotriva unor echipe aflate momentan în play off și a obținut 2 victorii: cu Viitorul și FCSB. A mai jucat de 6 ori cu echipe de play out: o singură victorie (cu Dinamo), 4 egaluri și o înfrângere în fața Concordiei.
Tot în acest campionat, ca niciodată, Craiova a avut rezultate excelente în fața primelor 6 clasate actualmente, în primul rând istorica izbândă cu FCSB. Inclusiv din deplasare a luat puncte frumușele (victorie la Giurgiu, egal la Cluj cu penalti ratat spre final), pierzând doar la Mediaș. Dacă-n locul înfrângerii cu Concordia și a oricărui egal de acasă reușea două victorii amărâte, avea 5 puncte în plus și era acum pe locu-ntâi.
Ca să nu uităm despre ce-am vorbit atâta, recapitulăm cum s-au descurcat gazdele în campionat pe noul „Oblemenco“: rezultate bune cu echipe tari sau pe teren mizerabil, rezultate proaste cu echipe slabe sau pe teren aproape acceptabil.