Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, cea mai importantă unitate spitalicească publică din Oltenia, intră puternic pe piața de „entertainment”. Dacă în timpul Festivalului „IntenCity”, SCJUC împreună cu Opera Română Craiova oferea abonamente gratuite la festival celor cărora se programau la controale oncologice preventive, zilele trecute, SCJUC, tot sub conducerea lui Eugen Florin Georgescu, a fost gazda unui recital oferit de cântăreața Paula Seling.
Locul de organizare a spectacolului a fost parcarea insalubră din fața Policlinicii spitalului. Să reamintim în aceeași parcare, în timpul ediției din acest an a Festivalului Internațional „Shakespeare”, s-a organizat o reprezentație cu piesa „Doamnele lui Shakespeare”, în regia managerului TNC, Alexandru Boureanu.
Bizara inițiativă a managerului Eugen Florin Georgescu de a o invita pe Paula Seling să cânte „medicilor și pacienților” a provocat reacțiile acide ale „internauților”, pe pagina de Facebook a publicației Gazeta de Sud fiind… “recital”! (vezi AICI)
Vă oferim câteva exemple.
S.T. își exprimă oroarea, într-un comentariu acid: „Un spital ce ne face de rușine întregii țări. Păcat de anumiți doctori, asistenți etc. care își dau interesul… și mie mi-a murit mama acolo, la terapie intensivă… ce durere… groaznic…”
„Moment inedit la spital… concert… Au aplaudat pacienții din saloanele pline de gândaci și mizerie?”, se întreabă M.D.
C.L. vorbește de o experiență în familie, în relația cu SCJUC: „Tocmai am externat un membru din familie, dar nu așa oricum, ci cu CLOSTRIDIUM. Mulțumim spitalul nr.1, Paula Seling îți lipsea!
Într-un alt comentariu, C.V. se minunează și face apel la sfinți și Divinitate: „Asta lipsește bolnavilor din spital! Medicație și investiții de specialitate, la Sf. Varvara! Dumnezeu cu mila!”
C.V.B. își exprimă furia, sintetizând: „Nu au bani de scutece, perfuzii, fexuri și medicamente, dar bani de concerte au! Nesimțiții statului!” C.V.B își completează nemulțumirea relatând o dramă la care a fost martor: „Astăzi am înmormântat pe cineva despre care ne zisese doctorul că se recuperează. Nu ai voie să intri în spital, la pacient… Îți comunică ce vor ei, prin telefon. Spitalul groazei… Doamne ferește să ajungi acolo!”
A.D. comentează ironic: „Numai de muzică au nevoie bolnavii, în rest au de toate!”
Cântăreața Paula Seling este și ea pomenită de „internauți”:
M.D. comentează cinic: „Poate mai salvează Paula Seling din bolnavi, că din partea medicilor mori cu zile. Stau bolnavii cu orele să coboare medicul de pe secție (de la țigară și cafea). Cu siguranță le-a alinat durerile acest concert.”, iar G.M.C. întreabă (retoric?): „A cântat gratis?” O întrebare asemănătoare adresează și „internautul” CN.V.: „Tot respectul pentru Paula Seling, dar pe câți bani a fost adusă?”, iar T.M. „concluzionează” sec: „A trimis-o ministru Rafila ca medicamente pentru bolnavi?” A.C. își exprimă dezgustul și oferă artistei un îndemn: „Asta le lipsea pacienților bolnavi! Să intre și Paula în spital, să vadă mizeria!”
Un român care trăiește în Spania, are un îndemn și pentru conducerea SCJUC: „Eu nu am auzit de concerte la spitalele din Spania. Fiți mai cu logică și realiști și lăsați bazaconiile! Sunteți de râsul Europei, mereu!”
Alți internauți au fost ceva mai slobozi la gură, ca „internautul” A.M., care și-a exprimat foarte neaoș, opinia: „Da-le în p*la mea de medicamente și aparaturi… hai să chemăm muzicanții, măcar dacă mori, mori pe Vivaldi… altceva!”, iar „internautul” D.M.C. îi „ține trena”, comentând cinic: „Țara arde și pi*da se pieptenăăă!”
Printre sutele de comentarii, am găsit și o încercare a „internatului” E.C. de a apăra „onoarea” spitalului. Comentariile lui, nu tocmai politicoase, au provocat furia celorlalți internauți. La comentariul lui M.D. – „Moment inedit la spital concert…. Au aplaudat pacientii din saloanele pline de gandaci si mizerie?” -, E.C. răspunde cinic: „Gândacii sunt în capul tău. Să-ți fie rușine că denigrezi o instituție de care ai nevoie la orice oră din zi sau noapte.” I.M. reacționează și îi spune lui E.C. că „la spitalul județean din Craiova te duci bolnav de una și te externezi cu alta… și plus îți mai pierd și actele și ți-o spun din proprie experienta trăită acum câteva zile.” Răspunsul lui E.C. nu se lasă așteptat și este exprimat în același registru al cinismului: „Ghinion! Sănătate multă și seară frumoasă în familie!”, completând cu un alt cometariu: „Nu sunteți obligată să ne solicitați serviciile noastre medicale.”
Tot. E.C. găsește explicația pentru starea de nemulțumire a pacienților: „Dacă ne solicitați, vă acordam și respect, dar să fie reciproc, și tratament, dacă-i necesar. În general, pacienții sunt nevropati din cauza stresului, și au idei preconcepute. Sănătate multă!”
Discuției cu E.C. îi pune punct „internautul” B.M., cu o amenințare străvezie la adresa lui E.C., cum că îi va informa superiorii ierarhici de la spital despre comentariile cinice pe care le face, dar și cu o „sinteză” a tuturor nemulțumirilor pe care le au contribuabilii la adresa sistemului de sănătate publică: „Niște printscreen-uri trimise la spital cu conversația aceasta cred că vă aranjează puțin, nu credeți? Nu vă e rușine să dați dovadă de atâta nesimțire pe banii noștri? Voi din banii noștri sunteți plătiți și tot voi solicitați mita. După nivelul discuției îmi dau seama că tu nici măcar nu te uiți la om, dacă nu iți bagă ceva în buzunar și sigur ești angajat pe pile, nimeni nu te-ar ține la câtă nesimțire emani. Da, contribuim în fiecare lună și nu cu 3 lei și avem pretenția să găsim decență acolo când, din nefericire, suntem nevoiți să venim și să nu găsim nesimțiți care vor să stea degeaba pe banii noștri și ne trimit în privat să ne mai ia banii încă o dată! Mi-e scârbă de cei ca voi care și-au ales meseria de doctori/asistenți doar pentru că e o vacă de muls bani. Tu ești cel mult asistent, dacă ai fi doctor, nu ai avea pacienți.”
Nu știm dacă E.C. este într-adevăr cadru medical, angajat în administrația spitalului ori doar un „troll” cinic care a dorit să pună gaz pe foc. Observăm însă că a reușit să-i provoace pe „internauți” și să escaladeze discuția…
Din zecile de comentarii critice și cinice la adresa bizarei inițiative a managerului Eugen Florin Georgescu, credem că unui internaut îi aparține concluzia finală… I.C.: „Mai jos de atât, nu se poate!”
Cine au fost cei implicați în organizarea „show”-ului din parcarea spitalului
Conform unui comunicat de presă care a circulat printre jurnaliștii craioveni, spectacolul a beneficiat de participarea artistei Paula Seling, alături de Orchestra New Hope dirijată de Octavian Lup, dar și a soliștilor Valentin Șerban și Rafael Butaru.
Nu comentăm calitatea artistică și profesionalismul artiștilor implicați. Un artist cântă acolo unde este chemat și, de cele mai multe ori, acolo unde este plătit să cânte.
Sub titulatura „Muzica Vindecă”, spectacolul din parcarea SCJUC a fost susținut (sponsorizat) de TeraSteel, „producător pe piața de panouri termoizolante și profile ușoare din oțel zincat formate la rece din România și Sebia”. În materialul informativ care a circulat prin redacții, aflăm că TeraSteel are unități de producție în România (Sărățel și Bistrița), precum și în Serbia (Leskovac).
Partenerul de mobilitate al evenimentului a fost Filadelfia Group (cu sediul în Bistrița).
Tabloul este unul bizar. O firmă care se ocupă cu produse de termoizolație, împreună cu un concern de firme au decis să sponsorizeze un mini-concert susținut de Paula Seling în parcarea celui mai mare spital din Oltenia, Spitalul Clinic Județen de Urgență Craiova.
Ne întrebăm despre ce este vorba: un act de caritate…? …alt gen de interese…? Nu știm, dar vom afla!
În țară este criză în spitale, la SCJUC e o liniște suspectă
Presa centrală anunță că două dintre cele mai mari spitale din România sunt confruntate cu o gravă criză provocată de lipsa unui medicament foarte necesar intervențiilor chirurgicale.
Este vorba de „Neostigmină”, un medicament aplicat la finalul unei operații chirurgicale pentru relaxarea musculară a pacienților. Conform relatărilor din presă, acest medicament nu mai există pe stocul majorității unităților medicale din România. Cele mai afectate sunt Spitalele Județene din Constanța și Timișoara, nevoite să opereze doar urgențele. Medicamentul lipsește din spitale pentru că producătorul medicamentului a notificat spitalele din România, în urmă cu câteva săptămâni, că acest medicament nu va mai exista pentru comercializare.
Ministrul Rafila recunoaște că există această criză, dar subliniază și responsabilitatea managerilor care nu au făcut stocuri pentru a depăși situația. Ministrul Sănătății a dat asigurări că, în această săptămână, toate spitalele vor primi un medicament nou, înlocuitor, mai scump ca preț, dar cu același efect terapeutic.
Probabil că la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova nu există o astfel de criză. Probabil că managerul Eugen Florin Georgescu a acționat la timp și a făcut stocuri suficiente, mai ales că în structura SCJUC există mai multe secții care desfășoară operații chirurgicale, inclusiv secții de pediatrie.
La fel de probabil că în Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, managerul Eugen Georgescu a constatat că au mai rămas de rezolvat numai două probleme: economisirea energiei electrice și „terapia prin muzică” pentru vindecarea bolnavilor internați…
…ceea ce, iată, managerul Georgescu Jr. a și rezolvat!
În rest, iaște foarte bine în spital!
/// Sursa FOTO: Gazeta de Sud / Media10 ///