În data de 13 noiembrie 2017, EUROPEAN ANTI-FRAUD OFFICE (OLAF – Oficiul European de Anti-fraudă) a dat publicității un comunicat de presă intitulat „Head of Romanian ruling party indicted for fraud following OLAF investigation”. În textul comunicatului (în limba engleză) se precizează că:
„OLAF found evidence suggesting collusion between the beneficiary of the funds, public officials and the contractor, including falsification of documents during the procurement procedure. Some of these documents were also used in support of the claim which the beneficiary submitted to the Managing Authority, resulting in the payment of EUR 21 million from European Union funds.
OLAF’s investigations were concluded with a financial recommendation to the Directorate-General for Regional and Urban Policy, to recover the full EUR 21 million, and with judicial recommendations to the Romanian National Anticorruption Directorate to initiate judicial actions into the matter.” (textul integral –OLAF–)
Asistăm la un eveniment deosebit de important și de grav: Uniunea Europeană, prin intermediul OLAF se implică direct și fără echivoc în anchetarea unui foarte important lider politic roman, dl. Liviu Dragnea, al treilea om în stat (Președintele Camerei Deputaților) și șeful partidului aflat la guvernare (Președinte al PSD).
OLAF este cunoscut pentru precizia și atenția detaliilor în desfășurarea anchetelor sale privind fraudarea fondurilor europene. Faptul că oficialii OLAF își asumă public o anchetă cu privire la fondurile UE utilizate de cee ce DNA numește un „grup infracțional” care l-ar fi avut ca lider pe dl. Liviu Dragnea, confirmă pentru cei care cunosc cum funcționează OLAF, gravitatea acuzațiilor care-i sunt aduse liderului PSD, Liviu Dragnea.
Probabil că sfârșitul carierei politice a dl. Dragnea își are cauza nu atât în insistența cu care a fost urmărit de procurorii DNA, cât mai ales, de iritarea puternică pe care a provocat-o oficialilor Uniunii Europene care se ocupă cu monitorizarea utilizării fondurilor europene. Iritare care determină pe anchetatorii OLAF să solicite Directoratului General pentru Politici Regionale și Urbane recuperarea integrală a 21 milioane de Euro și totodată, să recomande DNA să inițieze o anchetă penală în speța respectivă.
Altfel spus, mesajul indirect transmis de OLAF ar fi că liderii Uniunii Europene l-au exclus pe dl. Liviu Dragnea din categoria persoanelor care merită să se regăsească în grupul select și de încredere al liderilor politici europeni.
Evident, toate aceste ipoteze se află sub limitarea prezumției de nevinovăție de care beneficiază dl. Liviu Dragnea, în calitate de suspect în dosarul pe care DNA l-a „constituit pe baza unei sesizări a OLAF transmise la data de 30 septembrie 2016”. (comunicatul integral al DNA –aici–)
Dincolo de aspectul strict juridic al chestiunii, apar două aspecte deosebit de importante, atât pentru prezența României în spațiul Uniunii Europene, cât și pentru stabilitatea politică internă a țării noastre.
Pe de o parte, cum spuneam, imaginea României în U.E. este grav afectată de acest scandal în care este implicat dl. Liviu Dragnea – Președintele Camerei Deputaților și Președintele PSD, partidul de guvernământ. Dl. Dragnea nu este un suspect semi-anonim. Dimpotrivă, este unul dintre liderii statului român și persoana care a decis și încă decide soarta politică a statului român. Dacă ar fi fost acuzat doar de DNA, s-ar fi putut susține teza dl. Dragnea (oricum, extrem de firavă) că este victima unei „prigoane din partea sistemului ocult”.
Problema dl. Dragnea este că în dosarul penal în care are calitatea de suspect, principalul factor declanșator a fost OLAF, adică Uniunea Europeană. Va ajunge dl. Dragnea în mlaștina unui naționalism comunistoid și va începe să acuze Uniunea Europeană că… îl prigonește? Rămâne de văzut la ce anume este dispus dl. Dragnea pentru a se salva de la confruntarea cu Justiția.
În acest context extrem de complicat, PSD se află în foarte dificila poziție de a alege între salvarea dl. Dragnea și stabilitatea statului român, a relației României cu Uniunea Europeană. Dacă va alege prost, PSD se va sinucide politic.
Un rol important în „viespăria” din interiorul PSD îl joacă liderii PSD Dolj. La mica și penibila „scenetă” a solidarității, jucată la sosirea dl. Dragnea la sediul DNA, din gruparea craioveană a PSD a fost prezent doar dl. Claudiu Manda, care deși și-a declarat susținerea pentru colegul Dragnea, a adoptat o prudență oarecum bizară când a fost solicitat să comenteze despre… apariția dosarului DNA în care dl. Dragnea este anchetat: „Nu vreau să speculez, dar cumva e de așteptat. Nu mă puneți să dau mai multe răspunsuri.” (sursa –Agerpres–)
Lia Olguța Vasilescu, până mai ieri o mare și vehementă susținătoare a dl. Dragnea (cum de fapt, ne-a obișnuit din vremurile când îl susținea cu aceeași energie pe dl. Victor Ponta!) rămâne marea absentă de la „manifestarea de susținere”.
Având în vedere faptul că PSD Craiova/Dolj este sub controlul celor doi lideri – dna Lia Olguța Vasilescu și dl. Claudiu Manda – apare ipoteza că organizația craioveană a PSD va aplica „jocul la două capete”. Prin implicarea OLAF în dosarul în care este acum inculpat dl. Dragnea, devine foarte probabilă, să nu zicem că sigură, dispariția pentru o vreme, din viața politică a dl. Dragnea și iarăși, foarte probabil, în condiții și cu implicații mult mai dure decât cele pe care le-a suportat Adrian Năstase.
Încearcă cuplul de lideri LOV-Claudiu Manda să-și pregătească asaltul la șefia Partidului, în cazul în care fie acuzațiile aduse de DNA dl. Dragnea vor fi confirmate de instanță, cu toate consencințele, fie până atunci, dl. Dragnea va demisiona din funcția de Președinte PSD?
Este o întrebare la care vom primi răspuns în următoarele săptămâni.
Până atunci, așteptăm cu interes opiniile membrilor importanți din eșaloanele de conducere a PSD Craiova / Dolj, despre care sursele noastre ne informează că sunt cuprinși de o mare tulburare provocată de criza gravă în care se află Partidul…