Republica Oltenia
  • Actual
  • Special
  • Opinii
  • Sport
  • Știri din Oltenia
No Result
View All Result
  • Actual
  • Special
  • Opinii
  • Sport
  • Știri din Oltenia
No Result
View All Result
Republica Oltenia
No Result
View All Result
Acasă Opinii

Stropii de cultură – Manualul unic: tare mi-aş fi dorit să fiu un profet mincinos…

de Redacţia
28 august 2018
în Opinii
5
18k
VIEWS
Distribuie pe FacebookDistribuie pe TwitterDistribuie pe EmailDistribuie pe Whatsapp

…n-am reuşit, îmi fac mea culpa!

La începutul lunii noiembrie anul trecut am scris pentru R.O. un articol despre ceea ce ar dori diriguitorii Educaţiei să fie Legea manualului şi ce are toate probabilităţile să iese în realitate din aplicarea acestui document. Iată ce predicţii formulam atunci (transcriu din text şi nu-mi fac nici un merit din asta, precum precizez încă din titlu):

  1. Povestea cu ochelarii de cal, dacă nu ar fi vorba de rea-voinţă din capul locului, începe să se adeverească. Păi crede d-l ministru (al Educaţiei – n.a.) că un singur tip de manual, fie el catergorisit ca de bază, poate satisface întreaga gamă de situaţii, particularităţi, cutume etc. care caracterizează profilul educaţional al unei comunităţi ? Sau plasăm in corpore respectiva comunitate într-un fel de pat al lui Procust sui-generis ? Este de domeniul notorietăţii că un singur manual nu are cum să acopere diversele aspiraţii de învăţare şi aşteptări ale beneficiarilor actului educaţional. Cine crede că toată această multitudine de situaţii poate fi acoperită cu un singur manual, fie el numit cel de bază, se înscrie drept un mare farseur, ca să ne exprimăm eufemistic.
  2. În final, totul devine o batere de câmpi. Să exemplificăm. Ministerul Educaţiei Naţionale achiziţionează conceptul şi conţinutul manualului şcolar de bază de la autori. Drepturile de proprietate intelectuală vor fi cesionate exclusiv, pe perioadă nedeterminată, către Ministerul Educaţiei Naţionale. Să presupunem că Legea dreptului de autor permite un astfel de aranjament, dar nu văd logic, în perspectivă, prea mulţi autori înghesuindu-se cu stranie generozitate să-şi cesioneze drepturile de proprietate, pe durata nedeterminată, unui minister, fie el şi al Educaţiei Naţionale. Chiar şi până acum, evaluarea şi aprobarea manualelor şcolare se făcea tot în cadrul Ministerului Educaţiei.
  3. Ce a ieşit, am văzut în cazul cu manualele de clasa a V-a (din toamna trecută – n.a.). De ce am fi convinşi că în viitor va fi altfel ? În plus, şcolile nu vor avea de unde să aleagă un manual, pe banii bugetului, altul decât manualul de bază. Care poate fi de la fel de proastă calitate precum cele mai sus menţionate.
  4. În concluzie, actuala guvernare şi ministrul (Liviu Pop pe vremea aceea – n.a.) doresc să monopolizeze elaborarea şi editarea manualelor şcolare, sub pretextul absenţei fondurilor necesare achiziţionării lor. Ar putea fi acesta un argument valid ? În orice societate liberă. doar competiţia generează calitate, monopolul de stat este premisa certă a proastei calităţi. Repetăm că un singur manual nu poate asigura diversitatea împrejurărilor şi situaţiilor în care se derulează procesele educaţionale. Profesorii rămân fără libertatea de a alege acele manuale şi materiale care se potrivesc caracteristicilor comunităţilor în care lucrează. Devine deci este clar pentru toată lumea care este raţiunea demersului (a promovării manualului unic în şcoală – n.a.).

Astea erau premisele. Ce a ieşit în final a făcut deliciul presei, în cel mai fericit caz: manualul de geografie pentru clasa a VI-a este plin de greşeli, fiind din start ceea ce se cheamă un rebut.

Ce părere au oficialităţile:

„Din punct de vedere estetic sunt (manualele – n.a.) foarte frumoase, din punct de vedere al conținutului, puțin cam încărcate. Așa ştiu să scrie manualele specialiştii noştri din sistem” – este concluzia la care ministrul Educaţiei, Valentin Popa, ministrul de resort, a ajuns cu zâmbetul pe buze. Adică: să-i tratăm totuşi cu înţelegere, căci numai cine nu munceşte nu greşeşte. Şi gata !

Ceea ce înseamnă că peste 500 de mii de elevi din clasele 1-6 urmează să înveţe de pe manuale cu prea multe informaţii.

„Ei (făcătorii de manuale din sistem – n.a.) şi-au propus un proiect foarte ambiţios, să se ocupe de toate manualele din România“ (aoleu !).

Strict organizatoric, nu erau dotaţi să facă faţă unei asemenea munci”, opinează Cristian Greșanu, reprezentantul Uniunii Editorilor din România.

„Am putea să acceptăm că e nevoie de oameni dedicaţi care să fie autori de manuale. Această soluție, cu ministerul care le face, trebuie dezvoltată. Ori ne întoarcem la edituri, care prin competiţie asigură calitate, pentru că editurile îşi pot asuma costuri de dezvoltări de echipe dedicate pentru manuale când sunt într-o competiţie; dacă ministerul rămâne singurul autor de manuale, probabil că se va ajunge la o soluţie prin care experţi permanenţi dedicaţi trebuie angajaţi prin concurs de către Editura didactică şi pedagogică”, este de părere Daniela Vişoianu, expert în educaţie.

Ce va fi cu siguranţă: pentru cele 2,6 milioane de manuale pentru următorul an şcolar, Ministerul Educației va plăti aproximativ 24 de milioane de lei.

P.S. Pentru rebuturile prezente şi viitoare, cine achită nota de plată ?

Tags: cover
Postarea anterioară

Primăria Craiova susține cultura!

Postarea următoare

PRIMĂRIA CRAIOVA INVESTEȘTE ÎN EDUCAȚIE

PostariSimilare

D-l Goe Dandana și onoru’ la drapel în țoale de mahala
Actual

D-l Goe Dandana și onoru’ la drapel în țoale de mahala

26 iunie 2023
În Spitalul Județean au loc drame, managerul Georgescu Jr. organizează recital cu Paula Seling în parcare
Opinii

În Spitalul Județean au loc drame, managerul Georgescu Jr. organizează recital cu Paula Seling în parcare

28 septembrie 2022
Ai descoperit că ai cancer? Felicitări! Spitalul Județean Craiova te premiază cu o invitație la „IntenCity Festival”! (PAMFLET)
Opinii

Ai descoperit că ai cancer? Felicitări! Spitalul Județean Craiova te premiază cu o invitație la „IntenCity Festival”! (PAMFLET)

11 august 2022
Opinii

Dosar nr. 4827/63/2019 – CURTEA DE APEL CRAIOVA – SECŢIA I CIVILĂ DECIZIE Nr. 213/Şedinţa publică de la 07 iunie 2022

27 iulie 2022
Mai Mult
Postarea următoare

PRIMĂRIA CRAIOVA INVESTEȘTE ÎN EDUCAȚIE

Comentarii 5

  1. DeTerTwedmy says:
    În urmă cu 3 luni

    гостиница байкал сервис северобайкальск
    гостевой дом серенада судак
    домики в кабардинке у моря

    абхазия снять домик у моря

    Răspunde
  2. DeTerTwniqh says:
    În urmă cu 3 luni

    отдых в сочи с детьми 2016
    санаторий надежда адрес
    санта барбара ялта

    лучшие гостиницы симферополя

    Răspunde
  3. DeTerTwjlqb says:
    În urmă cu 3 luni

    бассейн в ерино подольск цены
    ласпи
    отели со спа в краснодаре

    гарден хиллс сочи

    Răspunde
  4. DeTerTwbzxi says:
    În urmă cu 3 luni

    санаторно курортные комплексы россии
    шале листвянка
    перитендинит лечение

    гостиницы никель мурманская область

    Răspunde
  5. DeTerTwbieg says:
    În urmă cu 3 luni

    сан им кирова железноводск официальный сайт
    гостиница президент отель уфа
    отель на берегу азовского моря

    ритц карлтон отель москва

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentarii recente

  • Profile la Noi membri în Consiliul de Administrație al BNR
  • cash for car near me la Giugea și cu Săuleanu au frânt Dreapta la Craiova
  • spg138 la A venit la meciul cu Bordeaux. Peştele din meniul Feroviarului l-a vârât în arest
  • mini of fairfield la Pastorala Patriarhului Daniel de Sfintele Paşti 2022: Învierea lui Hristos – temelia învierii tuturor oamenilor
  • volkswagen of gainesville la Șoferul calcă pe urmele managerului: nea Genică, la cumpărături cu mașina Bibliotecii “Aman”
  • Despre noi

© 2022 Republica Oltenia - Toate drepturile rezervate! Website realizat cu pasiune de GlobalDev.

No Result
View All Result
  • Actual
  • Special
  • Opinii
  • Sport
  • Știri din Oltenia

© 2022 Republica Oltenia - Toate drepturile rezervate! Website realizat cu pasiune de GlobalDev.