Televiziunea Română, sub conducerea provizorie a directorului general interimar Doina Gradea, a decis să investească, din fonduri proprii, suma de 5.241.350 lei (aproximativ 1.164.000 euro) pentru construirea unui nou sediu al TVR Craiova. Așa cum declara directorul general interimar al TVR la evenimentul de lansare oficială a investiției, demersul reprezintă „una dintre primele investitii consistente pe care ne propunem să le facem pentru studiourile teritoriale ale TVR, atât în plan financiar, cât și tehnic sau uman”.
O investiție acoperită într-o anumită măsură și din sumele atrase prin activitatea acestui studiou local al TVR, conform declarațiilor Ancăi Dindirică, directorul TVR Craiova (jurnalist cu legături puternice și susținere politică în PSD, soțul Dindirică Lucian fiind consilier local PSD în CL Craiova).
Într-un context în care principala preocupare a guvernului este modificarea legilor de funcționare a Justiției, iar singura discuție despre resursele financiare se învârte aberant și confuz în jurul unor majorări salariale „pe hârtie” și puțin credibile în practică, știrea că se realizează o investiție de peste un milion de euro în urbea noastră (și încă din „micile economii” făcute de TVR Craiova) ar fi un motiv de bucurie.
Dacă analizăm cu ceva mai puțin entuziasm și mai multă seriozitate evoluția TVR pe piața mass-media din România, vom înțelege că această investiție se poate transforma dintr-un vis frumos într-un coșmar.
O scurtă rememorare a istoriei recente a TVR
La începutul acestui an, TVR acumulase o datorie istorică imensă, aproximativ 146 de milioane de euro. PSD și domnul Liviu Dragnea au decis că TVR trebuie salvată, astfel că datoria a fost achitată din alocarea bugetară pentru anul 2017.
Dincolo de aspectul moral foarte discutabil – Statul dă bani TVR ca TVR să-și achite datoriile către Stat (care datorii reprezentau o bună parte din datoria generală) – mai trebuie spus că din alocarea bugetară de aproximativ 211 milioane euro, TVR a rămas cu un buget pentru 2017 de aproximativ 65 milioane euro, adică o sumă mai mică decât în 2016. (vezi analiza jurnalistului Tolontan –aici–)
La momentul achitării datoriei TVR de către stat – adică, de către dumneata, onor cetățeanule – s-au făcut multe promisiuni de către conducerea de atunci a Televiziunii naționale: restructurări de personal, refacerea cuantumului salariilor, renunțarea la contractele păguboase, o nouă grilă de programe care să atragă telespectatorii etc., iar cuvântul de ordine a fost AUSTERITATE.
Nimic sau aproape nimic din toate astea. Dimpotrivă, situația TVR nu s-a clarificat, tensiunile din rândul personalului și de la nivelul conducerii s-au agravat. Totodată, s-au intensificat și neînțelegerile dintre Irina Radu, fostul preşedinte-director general al TVR, și persoane din mediul politic, fapt care a condus la demiterea ei în septembrie 2017, când Raportul de activitate al TVR pentru 2016 a fost respins, iar Parlamentul a decis să o numească pe Doina Gradea ca directorul general interimar, susținută de PSD.
În septembrie 2017, conform declarațiilor lui Gigel Știrbu, preşedintele Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, TVR acumulase deja, după achitarea datoriei istorice de la bugetul statului, o datorie de peste 40 milioane lei (aproximativ 9 milioane de euro), fapt care dovedește că sprijinul oferit de stat pentru salvarea TVR a fost inutil (-sursa-)
Întâlnirea „pe teren” dintre Doina Gradea și personalul TVR nu a fost de bun augur, ci tensionată, așa cum Doina Gradea singură declară într-un interviu apărut în presa centrală: amenințări, proteste etc. (-sursa-)
Între timp, situația internă a TVR pare oarecum neschimbată, cel mult s-ar putea spune că diferitele grupuri de interese din rândul personalului sau care gravitează în jurul TVR s-au repoziționat, conform cu noua configurație a conducerii instituției.
Situația pe piața mass-media, unde TVR (finanțată copios de la bugetul statului) concurează cu televiziuni private (a căror finanțare este asigurată din contractele de publicitate și, eventual, din sumele investite de patron), continuă să fie dezastruoasă pentru televiziunea națională.
Astfel, conform unor estimări recente ale audienței în urban (media în Prime Time), în septembrie 2017, TVR 1 ocupa locul 9, cu 104.000 de telespectatori și un rating de 1,1 %, iar în octombrie 2017, ocupa tot locul 9, cu 107.000 de telespectatori și rating de 1,1 %. În septembrie 2017, TVR 2 ocupa locul 19, cu 41.000 de telespectatori și rating de 0,4 %, iar în octombrie 2017, ocupa tot locul 19, cu 45.000 de telespectatori și rating de 0,5 %. În vârful clasamentului se află PRO TV, cu 862.000 de telespectatori și riting de 8,9 %, în luna octombrie 2017. (Sursa: Kantar Media, copyright: ARMA –sursa–)
Prin urmare, în ciuda achitării datoriei imense a TVR din bugetul statului și a schimbării echipei manageriale, situația Televiziunii naționale este în alb și negru.
Dacă investiția de un milion de euro pentru noul sediu va fi pentru TVR Craiova marea și mult așteptata „gură de oxigen” care să o transforme într-o televiziune locală de profesioniști, cu raiting regional măcar la nivelul TVR național, cu emisiuni TV atractive, obiective și profesionist realizate, altfel spus, dacă jurnaliștilor de la TVR Craiova doar acest studiou de 1 milion de euro le mai lipsea pentru a fi la înălțimea standardelor televiziunii moderne, dar și a salariilor generoase pe care le încasează, vom afla în curând.
Deocamdată, așteptăm cu interes bilanțul financiar-contabil al TVR național pentru anul 2017… un bilanț care, pe surse, se anunță a fi plin de surprinze, inclusiv pentru TVR Craiova. Dacă vor fi plăcute sau neplăcute, vom vedea.