Pe 13 august când Regina Maria a fost înmormântată la Curtea de Argeș a fost zi de doliu național. Ce presupunea asta? Conform Legii 75/1994 în zilele de doliu naţional, stabilite de Guvern, drapelul naţional se arborează în bernă (coborât pe jumătate sau poziționat paralel cu solul). Legea priveşte “drapelele arborate permanent la sediul autorităţilor şi instituţiilor publice, al partidelor politice, al sindicatelor, al instituţiilor de învăţămînt şi cultură, …”. Cum au respectat autoritățile sau filiale partidelor din țară ziua de doliu național am văzut la televizor- unii da, alții ba! La Craiova, autoritățile au lăsat impresia că au confundat berna cu Berna, capital Elveției – țară în care a murit Regina Ana.
La Primărie, ziua de doliu național a fost respectată, cu exces de zel am putea spune, semn că deciziile Guvernului Cioloș sunt literă de lege pentru primarul Craiovei. Așadar, în timp ce unul dintre drapeluri a fost îndepărtat total de pe fațada Primăriei, celălalt a fost coborât pe jumătate, responsabilii aplicând pe el și o bucată de pânză neagră, deși legea nu face vreo referire în acest sens. La Prefectură, totul a fost făcut ca la carte. Așa cum se poate observa în poză, drapelul a fost înclinat. Probabil și o parte din tencuială a vrut să respecte ziua de 13 și a “coborât”, dar nu în bernă.
Așa cum știu toți primarii de la țară, pe Kogălniceanu în jos își au sediile cele mai importante partide din județ: PNL și PSD (ordine alfabetică). În ultimul an, pe colțul cu Frații Buzești, deasupra Magazinului Apicultorului, și-a făcut apariția PND-ului lui Daniel Fenechiu. Așadar, trei filiale pe-o stradă cunoscută în tot Doljul, nici un drapel coborât în bernă, toate-n sus și ascunse după un mănunchi de cabluri.
Lași pe dreapta PSD-ul și pe stânga, la 50 de metri, este Casa Județeană de Pensii. Drapelul coborât în bernă, decizia Guvernului respectată!
Câțiva pași făcuți în jos spre New Yorkul lui Mititelu, și apare sediul ANAF. Steagul sus, iar mai sus, păienjenii!
Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman” e de stânga. Asta dacă urci pe Kogălniceanu, de la New York. Nici aici ziua de doliu național nu a fost respectată. Așa se face că la orele prânzului zilei de 13 august, obiectivul aparatului a surprins valsul cuplului drapel-vânt deasupra “firmei” jupuite a bibliotecii. O posibilă explicție am găsit noi: angajații nu au luat în seamă indicațiile directorului date de acesta la plecarea în concediu. O decizie de sancționare a angajaților ar putea fi contestată, ca și veridicitatea (ziua în care a fost realizată) pozei noastre.
Ziua de doliu național stabilită de Guvern nu a fost respectată nici de directorul Muzeului de Artă, și nici de omologul său de la Muzeul Olteniei.
Textul Legii 75/1994 face referire și la drapelurile instituțiile de învățământ, prin urmare am luat în obiectiv și Inspectorat Școlar Județean. Poza făcută a surprins un paznic obez și un drapel la locul lui, înfășurat în jurul unui ciot de lemn. Așteptările nu ne-au fost înșelate nici la “Frați Buzești”, dar nici la Universitate.
Florin Băltărețu