Nu se știe exact dacă România a ieșit campioană continentală sau mondială: competiția întreagă reunea Terra toată, dar la fotbal s-au înscris doar reprezentative din Europa. Vorbim despre Universiada din vara lui 1972, organizată de România.
Am găsit un program al meciului Universitatea – Rapid (2-1 avea să fie), din prima etapă a ediției 1972-73. L-a găsit de fapt utilizatirul de facebook Dan Ciovică, nu știm exact pe unde, știm că el obișnuiește să participe la curse cicliste pe tot felul de drumuri sau prin păduri. Dar s-a născut prea târziu ca să concureze la Universiade, că studiile necesare le-a urmat.
Despre performanța României găsim azi relatări (riguros documentate) pe net doar de la Alin Buzărin, celebru ziarist specializat pe fotbal, craiovean la origine.
Buchetul de valoroși sportivi craioveni are, precum se vede-n imagine, 8 flori. Mai precis: Pilcă (portar), Deselnicu, Velea, Strâmbeanu, Țarălungă, Oblemenco, Marcu și antrenorul Cernăianu.
Universiada era o întrecere pentru sportivi amatori și studenți pe deasupra. Țările dezvoltate veneau cu tineri care băteau mingea prin campus să nu-și piardă mințile de la atâta învățătură. Fotbaliștii-studenți români nu se confruntau cu acest risc. România s-a lăcomit să câștige titlul folosind inclusiv fotbaliști mari (Cornel Dinu fusese titular la mondialul ținut cu 2 ani în urmă) și n-a reușit să atragă în această mascaradă suficiente reprezentative încât să se strângă 16. Ca să completeze numărul, au mai intrat în grupe echipa de tineret-speranțe a Universității Craiova și Sportul Studențesc. Cum ar fi fost ca ele să fi jucat finala competiției interțări?
Trecem la competiția internă și luăm întrebările la care programul de meci cere răspunsuri-previziuni.
Va rezista FC Argeș învinselor ei?
Argeșul, campioana en titre, n-a rezistat chiar atât de sus, câte titluri era să câștige la rând, cu Dobrin al ei cu tot?
Cum vor face față noile promovate?
Greu. Picau în B 2 echipe. Sportul Studențesc a încheiat pe loc retrogradabil, FCM Reșița a scăpat chinuit. Doar că Nicu Ceaușescu mai avea până să fie detașat la Sibiu și se implica din umbră la Sportul Studențesc. Și ca să nu pice Sportul, n-a mai retrogradat nimeni, printr-o decizie-fulger a FRF: numărul echipelor s-a mărit din ediția următoare la 18.
Va fi anul cînd Universitatea Craiova va produce o plăcută supriză? Sperăm că echipa Universitatea Craiova va înregistra cel mai mare succes în cariera ei de participantă în campionatul național de fotbal.
Da, a înregistrat Știința cel mai mare succes de până atunci (ediția anterioară, spre exemplu, o încheiase pe 8), dar la un moment dat surpriza plăcută produsă de olteni a devenit tare neplăcută, Craiova ratând un titlu pe care-l avusese în mână.
Clasamentul Diviziei A, 1972-1973
Cu ironia sorții nu te pui! Într-un campionat care dădea naționala campioană europeană (sau mondială?) universitară, ultimele două clasate au fost echipe studențești.