Fie pandemia cât de grea, evaluarea ramâne! Primaria Craiova a început să-și întrebe managerii din gradină despre activitatea lor pe anul trecut, să le dea note, și bineînțeles …să-i lase pe funcții. Că asta e procedura, nu?! Și cum fu timp berechet ca directorașii să rememoreze toată munculița de un an, rezultară niște rapoarte de activitate barosane.
Să nu ne lungim cu introducere și să mergem la subiect. În doar 68 de pagini, managerul Filarmonicii Oltenia, căci cu el vom începe prezentările, a reușit să comprime un an de împliniri mărețe.
Să începem cu prima propoziție a raportului managerului Gabriel Zamfir, fiul mult mai celebrului preot Gheorghe dovedit că a colaborat cu Securitatea sub numele conspirativ „Grecu Gheorghe”.
“Regiunea Olteniei a devenit o parte deloc de neglijat în ce privește diversitatea culturală oferită prin instituțiile culturale care își desfășoară activitatea”. Ăăăăă, zici că-i mâna viceprimarului Adrian Cosman. Dăm o ciorbă de burtă celui care ne luminează ce vrea să zică “poetul”. Care parte, a cui, ce diversitate, care activitate și unde? Să fie doar emoția primelor cuvinte așternute pe foaia alba…
După o scurtă punere în context a instituției, emoția dispare încetul cu încetul și lasă loc unui adevărat arpegiu de cuvinte măiestrite cu care, managerul, definește misiunea instituției pe care cu modestie o guvernează (a scris deja 3 pagini și nimic despre ce a făcut el). Să luăm aminte deci …
“Necesitatea susținerii demersului nostru transpare ca o condiție “sine qua non” a emancipării civilizaționale a tuturor locuitorilor din spațiul social al Olteniei, în sensul reprezentării acestora ca cetățeni cu o conștiință (e citat!!) civică autonomă, responsabili în a-și asuma propria identitate culturală”. Bă, ești nebun?!
“… considerăm că intenția noastră de a transgresa prin mesajul cultural universal, limitele fizice ale izolaționalismului mentalitar și geografic…” Bă, ești prost?!
Garantat că un drac comunist, care scria discursurile de 23 August și 1 Mai Muncitoresc, se simte depășit de situație. Nu i-ar fi dat niciodată așa ceva printre …cornițe.
Dar stai, pe pagina a 5-a e prima propoziție care face referire directă la persoana managerului. Lectura devine efectiv pasionantă, dar doar pentru o frază, pentru că urmează pagina de istorie a lăcașului cultural. Tensiunea cititorului crește, anticipând parcă intervenția „mesianică” în viața Filarmonicii „Oltenia” a actualului manager.
…și Da!, apare scris mare analiza SWAT, unde la „Threats” scrie clar “scăderea nivelul educațional”. De acord maestre, să mergem mai departe!
Tonul raportului e deja regal. Autorul folosește pronumele personal, pers. I, plural. NOI! …ca regina. NOI am făcut, NOI am dres. Pixuri, flyer și promovare pe Facebook. Că e foarte bun Facebook-ul la asta.
Halucinând (vezi paginile 9 și 10 din raport), domnul manager raportează că Filarmonica „Oltenia” va dezvolta parteneriate media cu o televiziune locală dispărută de ani buni (TVS Craiova, închisă în 2012) si cu un ziar (Adevărul de Seară) care nu se mai găsește la chioșcurile de presă din 2011.
Și tot asteptăm ca personajul principal să intre în scenă. Ce a făcut managerul în anii care au trecut…
Recunoaștem sincer că n-am priceput exact care sunt beneficiarii instituției. Dacă vă lămuriți, lăsați-ne o notă la comentarii.
Mult mai clar, însă, ne definește managerul care este beneficiarul actual: „…bărbat sau femeie, în proporție echilibrată preponderent adult/, peste 45 de ani, cu studii superioare (…), actualmente pensionar/ă sau cadru didactic” și clasamentele continuă: “persoanele fizice cu vârste între 5-65 de ani” și “persoanele fizice pe categorii”.
Pe un ton glorios, domnul manager Gabriel Zamfir își informează șefii din Consiliul Local Craiova că activitatea Filarmonicii s-a bazat pe un management „prin proiect și participative, ce au adus în prim plan solidaritatea umană necesară unor înfăptuiri culturale de anvergură” șcl, șcl – și uite-așa, a mai crăpat de invidie un drăcușor propagandist comunist.
Următoarele 30 de pagini din raport, vă îndemn să nu le citiți. Sunt descrise tooaaaateeeeeeeeeee spectacolele Filarmonicii din anul 2017 încoace. În amănunt. Cine a fost la vioară, cine la timpan etc.
Urmează o analiză a activității Consiliului de Administrație al Filarmonicii Oltenia. Dar stai! Președinte al CA este tot domnu’ manager! Adică, el decide, el execută. Ce ar putea merge rău, la așa consens?
Parcurgerea următoarelor 10 pagini, este altă pierdere de timp, pentru că autorul se laudă cum a mutat el birourile prin încăperile instituției.
Aproape că trecusem cu lectura de valurile de controale pogorâte pe capul bietului manager, când vaaaai, aflăm într-o propoziție scurtă că a fost controlat pentru nereguli în organizarea unui spectacol și că s-au luat masuri. Punct. (n.r. Spectacolul Placido Domingo jr. & Friends a costat 296.991 lei și s-au vândut 404 bilete!)
N-am citit următoarele alte 10 pagini, că sunt doar cifre. Luate cu copy/paste din pagina de buget și care n-au nicio relevanță fără o punere în context. Deja orice speranță de a afla care a fost activitatea sa managerială a domnului Gabriel Zamfir, e aproape pierdută. Urmează descrierea unui proiect transfrontalier din care Filarmonica „Oltenia” s-a ales cu un clarinet, un contrafagot și două trompete. E ceva, nu?
La capitolul viziune, ne atrage atenția o frază meșteșugită: “Arta este o expresie vie a umanității și a capacității de adaptare a omului...” Hmmm! Unde s-o mai fi citit noi, oare?
Aaaaa, da! Vlad Drăgulescu, proiect de management pentru funcția de manager al Filarmonicii Oltenia. Despre un alt plagiat al lui Zamfir din Drăgulescu au scris colegii de la Gazeta de Sud (vezi articolul aici)
Asta da continuitate de idei, de viziune!
Și domnle, acum pe final de raport, managerul realizează că nu a fost chiar cum trebuia, așa că “reformulează misiunea”. Dar stai, noua misiune e aceeași cu a lui Vlad Drăgulescu! Ce coincidență!
Și cu asta, s-a terminat partea ce a făcut managerul în ultimul an. Urmeaza cea de ce va face. Până la pagina 68. A luat nota mare, 9,78, dar calificativul e doar „Satisfăcător”.
Muzica, cum vă place…