PSD a lansat o adevărată ofensivă de acaparare a celor mai importante funcții în instituțiile publice din Craiova și Dolj. Printre funcțiile vizate se află și cea de manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova.
În ciuda rezultatelor excepționale obținute de managerul interimar Laurențiu Ivanovici, Ministerul Sănătății controlat de PSD a decis, la ceas de noapte, să oprească accesul acestuia la concursul pentru ocuparea postului de manager al spitalului.
Consecințele aberante ale unui ordin de ministru controversat
Prin Ordinul Nr. 2696/13.12.2021, sub semnătura ministrului Alexandru Rafila, ieri seară, s-a comunicat SCJUC că a fost desemnată o nouă componență a Consiliului de Administrație al spitalului.
Conform documentului emis de Ministerul Sănătății, începând cu 13 decembrie 2021, membrii CA al SCJUC sunt:
Membri titulari: Bobîrnac Ana – Reprezentant Ministerul Sănătății; Paralescu Livia Alina – Reprezentant Ministerul Sănătății și Prunariu Ludmila Angela – Reprezentant Ministerul Sănătății.
Membri suplinitori: Ciocan Titina Argentina – Reprezentant Ministerul Sănătății; Mitroi Luminița Simona – Reprezentant Ministerul Sănătății și Mirea Sorina Manuela – Reprezentant Ministerul Sănătății.
Finalitatea acestei schimbări operate de ministrul Rafila este blocarea desfășurării concursului pentru ocuparea postului de manager al spitalului.
Ultima probă a concursul urma să fie organizată în ziua de 14 decembrie 2021. În seara zilei precedente, ministrul Rafila decide schimbarea componenței Consiliului de Administrație care are ca efect anularea concursului.
În dimineața zilei de 14 decembrie 2021, prin Procesul Verbal Nr. 53482/14.12.2021, Comisia de concurs a luat act de Ordinul Ministerului Sănătății și a constatat următoarele:
- OMS nr. 2696/13.12.2021 abrogă OMS 2311/26.11.2021 prin care se desemnaseră membrii CA al Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova. Dintre aceștia, dna Bogheanu Carmen (fost Președinte al CA) și dna Drăghici Cistina (fost membru al CA) aveau funcții în componența Comisiei de Concurs, anume de Președinte Comisie și respectiv, Secretar Comisie. Pierzându-și calitatea de membrii ai CA, cele două persoane își pierd implicit și calitatea oficială de membrii ai Comisie de concurs.
- La sesiunea concursului nu s-au prezentat un alt Președinte de Comisie și un alt Secretar de Comisie desemnați de noul CA al Spitalului, în componența decisă de Ordinul emis de Ministerul Sănătății.
- În consecință, concursul pentru funcția de manager al SCJUC nu se mai poate desfășura, urmând a fi informat Ministerul Sănătății asupra consecințelor emiterii actului administrativ de înlocuire a membrilor CA.
Trebuie precizat că Laurențiu Ivanovici era singura persoană care își depusese candidatura la concursul pentru funcția de manager al SCJUC și urma să-și susțină în data de 14 dec. 2021, Proiectul de Management în fața Comisiei de concurs.
Întrunit în ședință, în data de 14.12.2021, noul Consiliu de Administrație al Spitalului a ales pe dr. Prunariu Ludmila Angela ca Președinte.
Să ne reamintim că dr. Prunariu Ludmila Angela, în aprilie 2020, în plină criză sanitară declanșată de pandemia de coronavirus, a cerut să fie schimbată din funcția de Director Executiv al DSP Dolj pe motiv că fragilitatea stării de sănătate nu-i mai permitea să exercite funcția respectivă. Totuși, chiar așa, fragilă, dr. Prunariu nu uita să solicite în cererea de demisie mutarea pe postul de Director Adjunct al DSP Dolj, post pentru care probabil că era suficient de sănătoasă. Solicitarea era făcută în contextul în care angajați ai DSP erau anchetați în dosare penale după ce fuseseră acuzați trimiseseră acasă, fără a fi testați, persoane aflate în carantină pentru că intraseră în contact cu bolnavi infectați cu Covid-19. Totodată, polițiștii reclamaseră la procurori că funcționari din cadrul DSP Dolj nu ar fi raportat zeci de persoane care se întorseseră din străinătate în țară și ar fi fost obligate să stea în izolare.
Constatăm cu bucurie că dr. Prunariu Ludmila Angela este suficient de sănătoasă și în putere pentru a coordona, ca Președinte, Consiliul de Administrație al celui mai important spital din Regiunea oltenia.
Ex-managerul dr. Georgescu Eugen Florin – un „pion” pe „tabla de șah” a presiunilor exercitate de Ministerul Sănătății asupra SCJUC?
Într-o adresă comunicată Ministrului Sănătății de fostul CA al Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova, înregistrat cu numărul 53272/13.12.2021, se prezintă situația legalității organizării concursului pentru ocuparea funcției de manager al spitalului.
În document se face precizarea că procedura de organizare a concursului a fost demarată în data de 01.11.2021, de Consiliul de Administrație al Spitalului conform de funcții aprobat de Ministerul Sănătății prin OMS nr. 2182/22.12.2020, Anexa nr.38 și în conformitate cu OMS nr.1620/2016.
În data de 02.11.2021, C.A. al Spitalului a transmis documentele necesare organizării concursului, spre avizare, către Ministerul Sănătății, conform OMS nr.1620/2016, în vederea publicării pe site-ul Ministerului și ulterior, pe site-ul Spitalului.
La acel moment, dr. Georgescu Eugen Florin, fost manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova a transmis o adresă către C.A. al Spitalului prin care solicita anularea concursului pe motiv că postul de manager nu este vacant, motivând că se află în litigiu pentru acest post.
Membrii C.A. au primit din partea Serviciului RUNOS (Resurse Umane) și Serviciului Juridic clarificări privind solicitarea dr. Georgescu Eugen Florin conform cărora acesta se află în litigiu cu Ministerul Sănătății și nu cu Spitalul, iar în postul de manager este numit ca interimar, prin ordinul Ministerului, dl. Laurențiu Ivanovici.
În adresa comunicată de fostul CA al Spitalului către Ministrul Sănătății, în data de 13.12.2021, se mai precizează că membrii CA au fost chemați în judecată, printr-o comunicare primită de la Tribunalul Dolj în data de 09.12.2021, prin care se anunța că dr. Georgescu Eugen Florin solicita anularea deciziei C.A. al Spitalului de organizare a concursului pentru ocuparea postului de manager.
Consiliul de Administrație al Spitalului s-a întrunit în data de 13.12.2021, solicitând prezența unui jurist și a unui reprezentant al Serviciului RUNOS (Resurse Umane). Membrii CA au fost informați că o contestație în urma unui act administrativ nu suspendă de drept executarea acestuia. În cazul invocat de dr. Georgescu Eugen Florin, contestația împotriva actelor administrative privind organizarea concursului nu este suficientă pentru anularea actelor administrative respective și a efectelor sale. Anularea acestor acte poate fi dispusă doar de instanța de judecată, după procedura din Legea nr.544/2014.
În finalul adresei comunicată Ministrului Sănătății se exprimă concluzia că nu există temei legal pentru anularea desfășurării concursului pentru ocuparea postului de manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova.
Toate argumentele legale înaintate de fostul CA al Spitalului au fost însă inutile în fața voinței politice a ministrului Sănătății, Alexandru Rafila.
Despre dr. Georgescu Eugen Florin amintim contextul bizar în care și-a pierdut funcția: demis în urma unei demisii comunicată la Ministerul Sănătății, demisie despre care spune că nu ar fi semnat-o el…
Mizele politice ale manevrei lui Rafila
Faptul că PNL este în cădere liberă la Craiova și Dolj este un adevăr deja cunoscut în comunitatea noastră. Lipsa de leadership, înțelegeri dubioase la nivel înalt între politicieni național-liberali și politicieni social-democrați din Craiova și o prestație de cele mai multe ori penibilă a consilierilor locali PNL în Consiliul Local Craiova și Consiliul Județean Dolj caracterizează activitatea politică a PNL în orașul și județul nostru.
Este șocant că PNL Craiova/Dolj nu a reacționat imediat, măcar printr-un comunicat de presă, la aflarea manevrei comise de ministrul Rafila împotriva managerului Laurențiu Ivanovici, unul dintre puținii profesioniști din rândurile PNL.
Probabil că liderul local al liberalilor, deputatul Ștefan Stoica – cunoscut printre inițiați cu cognomenul de Fane „Butoane” – nu este suficient de liber în cariera politică a domniei sale, încât să reacționeze cu fermitate și în regim de urgență la o asemenea măgărie comisă de „partenerul” la guvernare, PSD.
Manevra lui Rafila reprezintă o altă „bomboană pe coliva” național-liberalismului din comunitatea noastră, o batjocură de un cinism grotesc la adresa membrilor PNL Craiova/Dolj. La Craiova, PSD se pregătește să acapareze și funcția de manager a celui mai mare spital din Regiunea Oltenia, profitând de incapacitatea liderilor locali ai PNL atât de a respecta promisiunile făcute electoratului, cât și de a apăra ultimele „redute” pe care PNL încă le mai deține în zonă. În stilul cunoscut, PSD a acționat cu cinism și brutalitate, reușind, cu ajutorul ministrului Sănătății (după ce alte metode de „persuasiune” au eșuat!) să blocheze concursul în urma căruia, foarte probabil, actualul manager interimar ar fi fost confirmat pe post.
Managerul Laurențiu Ivanovici – al cărui mandat de interimar se va sfârși pe data de 31 decembrie 2021 – are măcar satisfacția că a lăsat în urma sa, în Spital, investiții de milioane de euro, atrase din fonduri europene. Totodată, sacrificiile mari făcute de echipa managerială și de medicii Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova în pandemia de Covid-19, în ciuda blocajelor provocate de birocrația Ministerului Sănătății și a DSP Dolj, ajutorul acordat pentru sute de bolnavi infectați cu Covid-19 și ale căror vieți au fost salvate în spital, vor rămâne înscrise în paginile istoriei recente a comunității noastre.
Ca o concluzie tristă, spunem doar atât: R.I.P. PNL CRAIOVA/DOLJ!