În prima parte (link) a investigației noastre, am prezentat informații din care rezultă limpede că în proiectul implementat de Universitatea din Craiova (UCV), condusă de Rectorul Cezar Ionuț Spînu, în parteneriat cu entități universitare din China comunistă, există serioase riscuri pentru securitatea națională a statului român și implicit, pentru interesele de securitate ale Uniunii Europene.
Una din universitățile cu sediul în R.P.Chineză din parteneriatul realizat de UCV, anume „Harbin Engineering University”, este puternic implicată în activități de cercetare științifică militară în colaborare cu Marina Militară a Armatei Populare de Eliberare (armata Chinei Comuniste). Totodată, „Harbin Engineering University” a fost implicată, direct sau indirect, în activități de spionaj economic în scopul de a procura pentru China comunistă tehnologie din statele comunității euro-atlantice, cu precădere din S.U.A.
Vă prezentăm, în a doua parte a investigației, informații cu privire la implicarea în dezvoltarea complexului militar al Chinei comunsite a unui alt partener al Universității din Craiova în realizarea unui așa-zis centru de cecercetări în matematică aplicată.
Central South University – o lungă istorie în dezvoltarea arsenalului militar al R.P.Chineză
Într-un document emis de Institutul CIVITAS pentru Studiul Societății Civile, cu sediul la Londra, se precizează că „Central South University” (CSU) are o lungă istorie de cercetare militară strategică, inclusiv pentru prima bombă atomică și rachetă balistică cu rază intermediară din China.” (site-ul CIVITAS aici)
Studiul intitulat „Inadvertently Arming China? The Chinese military complex and its potential exploitation of scientific research at UK universities” a fost publicat în februarie 2021 sub semnătura cercetătorilor britanici Radomir Tylecote și Robert Clark.
În sinteză, despre „Central South University” (CSU) – care a semnat parteneriatul cu Universitatea din Craiova prin reprezentantul Xianhua Tang – în studiul realizat de britanici se oferă următoarele informații (printre sursele folosite numărându-se și importantul instrument de monitorizare dezvoltat de „Australian Strategic Policy Institute – ASPI”):
- „Central South University” este implicată în dezvoltarea strategică militară a R.P.Chineză, cu rol important în dezvoltarea armamentului nuclear și a sistemului de rachete balistice cu rază medie din dotarea Chinei comuniste.
- „Central South University” colaborează direct cu Administrația de Stat pentru Știință, Tehnologie și Industrie pentru Apărare Națională a Guvernului comunist chinez și a dezvoltat, prin parteneriat guvernamental, Institutul de Cercetare Tehnologică în Industria Militară și Școala de Aeronautică și Astronautică, entități universitare și de cercetare științifică prin intermediul cărora se contribuie la dezvoltarea forțelor aeriene și de rachete ale R.P.Chineză.
- „Central South University” implementează un acord de cooperare cu Academia Chineză pentru Tehnologia Vehiculelor de Lansare (cu aplicabilitate militară în domeniul rachetelor balistice n.red.).
- „Central South University” se numără printre universitățile de stat din R.P.Chineză care au primit licență de fabricare a armamentului din partea guvernului chinez comunist.
- „Central South University” administrează o rețea proprie de centre și laboratoare de cercetare științifică cu activități de interes pentru domeniul militar: tehnologia materialelor de înaltă rezistență, metalurgia pulberilor, tehnologia detectării etc.
Studiul „Inadvertently Arming China? The Chinese military complex and its potential exploitation of scientific research at UK universities” a realizat ș o monitorizare a colaborărilor dezvoltate de universități din UK cu universități din R.P.Chineză.
Sub pretextul nevinovat al colaborării științifice, China comunistă a reușit să atragă și să implice profesori univeristari și oameni de știință britanici în activitățile de cercetare științifică a căror finalitate este dezvoltarea potențialului militar al R.P.Chineză, prin procurarea de tehnologie și inteligență din statele membre ale comunității euro-atlantice.
Astfel, studiul citează cazul Universității din Manchester. În cadrul colaborării cu entități din China comunistă, profesorii britanici de la această universitate au contribuit indirect la dezvoltarea rachetelor balistice intercontinentale ale Chinei.
Un om de știință de la Universitate din Manchester a realizat un proiect de cercetare privind dronele și vehiculele hipersonice, fiind finanțat din banii publici ai UK, prin „Engineering and Physical Sciences Research Council” (EPSRC). Rezultatele acestui proiect au fost ulterior folosite în cadrul unui parteneriat dintre Universitatea din Manchester și o universitate din China, aflată în directă legături cu complexul militar chinez. Omul de știință britanic a contribuit astfel, fără voie, al dezvoltarea armamentului aflat în dotarea Armatei de Eliberare Populară a Chinei comuniste.
Un alt cercetător britanic de la Universitatea din Manchester a dezvoltat un proiect de cercetare științifică privind protecții de ceramică pentru vehicule care se deplasează cu viteze hipersonice, în colaborare cu unul dintre laboratoarele din cadrul rețelei deținute de „Central South University” și aflată în directă legătură cu complexul militar chinez.
Universitatea din Manchester a răspuns solicitărilor vinite din partea Institutului CIVITAS pentru Studiul Societății Civile și a precizat că proiectele de cercetare științifică derulate de universitate cu parteneri din străinătate respectă normele de securitate ale UK. Totuși, în răspuns nu se aduc precizări cu privire la cazurile de colaborare dintre membrii ai Universității din Manchester și entități din R.P.Chineză în urma cărora există suspiciunea că forțele armate ale Chinei comuniste au beneficiat, direct sau indirect, de informații de natură să ajute la dezvoltarea arsenalului militar din dotare.
Studiul realizat de Institutului CIVITAS pentru Studiul Societății Civile arată că relațiile de colaborare dintre Universitatea din Manchester și „Central South University” (universitate membră a rețelei de centre universitare care desfășoară activități de cercetare științifică în colaborare cu Armata de Eliberare Populară a Chinei comuniste) au intrat în atenția jurnaliștilor de la THE ECONOMIST.
În 2017, „The Economist” publică un articol cu titlul „Hot stuff: A new ceramic could help hypersonic planes take off – Surviving the searing heat of Mach 5 and above” în care prezintă rezultatele unui proiect științific relizat de „University of Manchester Graphene Aerospace Materials Centre” în colaborare cu „Central South University”. (link)
Contribuția majoră în proiect pare să fi fost a britanicilor, însă descoperirile realizate de echipa mixtă formată din cercetători britanici și chinezi, au fost rapid preluate de laboratoarele „Central South University” pentru a primi aplicabilitate militară în dezvoltarea armamentului din dotarea Armatei de Eliberare Populară a Chinei comuniste. Este cunoscut faptul că „Central South University” reprezintă una din principalele componente ale cercetării științifice militare din R.P.Chineză care contribuie major la dezvoltarea aviaței militare chineze.
Studiul „Inadvertently Arming China? The Chinese military complex and its potential exploitation of scientific research at UK universities” poate fi descărcat aici: link
Universitățile chineze – componente importante ale complexului militar și de securitate al R.P. Chineză
Departamentului de Stat al Apărării din cadrul Guvernului S.U.A. a publicat Raportul Anual către Congresul S.U.A. privind evoluțiile militare și de securitate care implică Republica Populară Chineză.
În textul acestui raport, despre universitățile chineze și programele internaționale de colaborare științifică și universitară pe care le dezvoltă se precizează că fac parte din Strategia de Dezvoltare a Fuziunii Militaro-Civile implementată de Partidul Comunsit Chinez.
Prin implementarea acestei strategii, R.P.Chineză (RPC) urmărește:
- să-și îmbine strategiile de dezvoltare economică, socială și de securitate pentru a construi un sistem integrat strategic național, în sprijinul atingerii obiectivelor de relansare națională RPC;
- dezvoltarea și achiziționarea de tehnologie avansată cu dublă utilizare (civilă și militară) pentru a sprijini reformarea științei, industriilor și tehnologiilor militare chineze și pentru atingerea unui scop mai larg, acela de a consolida toate instrumentele puterii militare a RPC;
Strategia de Dezvoltare a Fuziunii Militaro-Civile cuprinde șase eforturi interdependente: fuzionarea industriei de apărare a Chinei cu tehnologia și industria civilă; integrarea și valorificarea în beneficiul complexului militar chinez a inovațiilor științifice și tehnologice din sectoare civile; cultivarea elitelor științifice și îmbinarea expertizei și cunoștințelor militare și civile; integrarea cerințelor militare în infrastructura civilă și valorificarea construcțiilor civile în scopuri militare; valorificarea capacităților de logistică a domeniilor civile în scopuri militare; extinderea și dezvoltarea Sistemului de Mobilizare a Apărării Naționale al Chinei care să includă toate domeniile relevante din societate și economie pentru utilizare lor în confruntări și război.
În raportul Departamentului de Stat al Apărării SUA sunt amintite și universități și centre de cercetare științifică din R.P.Chineză (printre care și „Harbin Engineering University”, parteneră a Universității din Craiova!) implicate în efortul militart al guvernului comunist chinez.
Raportul poate fi descărcat de aici (link):
China comunistă se folosește de un buget imens pentru a atrage și corupe oameni de știință care lucrează în universități din spațiul euro-atlantic.
În SUA a avut loc un scandal care a implicat pe omul de știință Charles Lieber, un pionier al Nanotehnologiei. Conform dezvăluirilor făcute de „The Wall Street Journal”, acesta ar fi semnat un contract cu omologii chinezi în baza căruia ar fi încasat aproximativ 50.000 de dolari pe lună, plus încă 150.000 de dolari pe an pentru cheltuieli personale. Guvernul comunist chinez i-a oferit lui Lieber peste 1,5 milioane de dolari pentru a înființa un laborator de cercetare la Universitatea de Tehnologie din Wuhan, potrivit acuzațiilor formulate de procurorii americani.
La 28 ianuarie 2020, Charles Lieber a fost acuzat pentru declarații false și fraudă cu privire la legăturile sale financiare și academice cu o universitate chineză.
Potrivit documentului de acuzare al Departamentului de Justiție, există două capete de acuzare pentru posibile infracțiuni comise de Lieber. Într-o chestionare realizată de Departamentul de Stat al Apărării SUA, în 24 aprilie 2018, Charles Lieber a fost întrebat dacă este implicat în programul „O Mie de Talente” dezvoltat de China comunistă. Lieber a declarat că „nu i s-a cerut niciodată să participe la programul respectiv”. Departamentul de Justiție al SUA consideră că declarația lui Lieber a fost falsă, deoarece un e-mail interceptat în 27 iunie 2012 de la Universitatea de Tehnologie din Wuhan („WUT”) includea un contract pe care Lieber să-l semneze.
În noiembrie 2018, National Institutes of Health (NIH) a chestionat Universitatea Harvard despre afilierile străine ale lui Lieber. În ianuarie 2019, Universitatea din Harvard l-a intervievat pe Lieber și a raportat NIH că Lieber „nu a avut nicio asociere oficială cu WUT” după 2012. Departamentul de Justiție al SUA consideră că declarația lui Lieber a fost falsă.
În timpul audierii sale, autoritățile au executat mandate de percheziție la domiciliul și la biroul lui din Lexington, Massachusetts . Lieber a fost pus în concediu administrativ plătit de către Harvard.
La 9 iunie 2020, Departamentul de Justiție l-a pus sub acuzare pe Lieber pentru acuzații de declarație falsă, susținând că, fără să anunțe Universitatea Harvard și începând din 2011, Charles Lieber a devenit „om de știință strategic” al Universității de Tehnologie Wuhan (WUT) din China comunistă. Ulterior, el a devenit și participant contractual (plătit) la Programul „O Mie de Talente” al Chinei comuniste pentru o perioadă cuprinsă cel puțin între 2012 și 2015. În iulie 2020, Charles Lieber a fost acuzat și de patru infracțiuni fiscale pentru că nu a raportat veniturile pe care se presupune că le-a primit din China. Detalii despre acest caz se pot lectura aici (link)
Articolul publicat în „The Wall Street Journal” sub titlul „China’s Funding of U.S. Researchers Raises Red Flags” prezintă mai multe scandaluri în care au fost implicate entități academice din SUA ai căror membri au participat la Programul „O Mie de Talente” inițiat de R.P.Chineză.
„Central South University” (universitatea chineză parteneră a Universității din Craiova în dezvoltarea „China-Romania Research Center in Applied Mathematics”) este amintită în scandalul care a implicat un om de științe american din domeniul medicinei.
Howard McLeod de la „Moffitt Cancer Center” din Tampa-USA, a dezvăluit oficialilor Centrului implicarea sa în programul „O Mie de Talente”. Amploarea sprijinului financiar pe care acesta l-a primit de la guvernul comunist chinez a fost de 142.000 USD (finanțare anuală pentru cercetare) și 149.000 USD (finanțare suplimentară). În urma implicării lui McLeod în parteneriatul cu R.P.Chineză, cel puțin un brevet a fost depus în numele său, în 2017, la „Central South University”/Spitalul „Xiangya” din Changsha.
În decembrie 2019, McCleod a fost forțat să demisioneze din funcțiile deținute la „Moffitt Cancer Center” pentru că nu a informat corect conducerea Centrului despre legăturile sale cu programele de recrutare a oamenilor de știință operate de R.P.Chineză în SUA. Articolul din „The Wall Street Journal” poate fi accesat aici (link):
VA URMA