Situația respectării normelor de securitate și prevenire a incendiilor în cele trei mari spitale din Craiova – Spitalul Clinic Județean de Urgență, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” și Spitalul Clinic Municipal „Filantropia” – este gravă!
Aceasta este concluzia care reiese din informațiile prezentate în Raportul înaintat către Ministerul Sănătății de către Departamentul pentru Situații de Urgență, în urma controlului național efectuat în peste 550 de unități sanitare (de stat și private) din România, după tragedia de la Spitalul Județean din Piatra Neamț, din 14 noiembrie 2020. (link)
Pe primul loc la numărul de nereguli descoperite de inspectorii ISU se află Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” Craiova, cu 5 probleme grave. Spitalul funcționează fără autorizație de securitate la incendiu și nu asigură mentenanța pentru instalațiile de detectare, semnalizare, alarmare a incendiilor! Altfel spus, bolnavii internați la „Victor Babeș” stau pe un „butoi de praf de pușcă”. Trebuie precizat că, pe perioada pandemiei, în acest spital au fost internați și tratați bolnavii infectați cu Covid-19.
În caz de incendiu, pacienții și personalul medical din Spitalul „Victor Babeș” nu se vor putea orienta pentru a se salva, pentru că pe de o parte, zonele/căile de evacuare nu sunt marcate cu indicatoare standardizate și nu sunt prevăzute cu instalații de iluminat de securitate, iar pe de altă parte, nu sunt asigurate condițiile de evacuare în caz de situații de urgență.
Nu în ultimul rând, dacă la Spitalul „Victor Babeș” va iznucni un incendiu, cadrele medicale și pacienții vor fi obligați să aștepte intervenția echipajelor ISU pentru că spitalul nu deține un Serviciu Privat pentru Situații de Urgență (altfel spus, propria echipă de pompieri)!
Reamintim că Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” Craiova a devenit celebru la debutul pandemiei Covid-19 prin hora cadrelor medicale dansată în curtea spitalului, în combinezoane anti-Covid-19, pe melodia „M-a făcut mama oltean!”, care a marcat vindecarea primului pacient infectat cu Covid-19.
Finanțarea investițiilor de infrastructură (inclusiv cele privind respectarea normelor de securitate și prevenire a incendiilor) la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” Craiova este în responsabilitatea Primăriei Craiova.
Pe locul doi, în Raportul ISU, se află Spitalul Clinic Județean de Urgență din Craiova. Conform informațiilor din raport, la SCJUC s-au constatat 4 nereguli grave. Spitalul funcționează fără autorizaţie de securitate la incendiu, iar instalațiile de detecție, semnalizare și avertizare a incendiilor sunt nefuncționale. Totodată, la SCJUC nu sunt asigurate condițiile de evacuare în caz de situații de urgență, situație gravă, dacă ne gândim la dimensiunea clădirilor spitalului. Nu în ultimul rând, la Spitalul de Urgență din Craiova, instalațiile electrice se exploatează cu defecțiuni, improvizaţii sau în condiţii în care se generează supracurenţi sau suprasolicitări din cauza racordării unor consumatori care depăşesc puterea nominală a circuitelor, situație gravă care poate genera oricând un incendiu.
În noiembrie 2020, conducerea SCJUC semnala că principala problemă a instituției o reprezintă rețeaua electrică: „Au fost executate lucrări, în urmă cu 7-8 ani în ATI. Practic, la acea dată a fost schimbată şi reţeaua electrică. Rămâne să ne convingem, în urma unui audit energetic, dacă instalaţie de energie electrică a Secţiei de Terapie Intensivă este în parametri, că respectă normele legale.”
Responsabilitatea asigurării finanțării pentru investițiile în infrastructură (inclusiv pentru remedierea gravelor probleme descoperite de controlul ISU) revine Consiliului Județean Dolj, în patrimoniul căruia se află clădirile Spitalului Clinic Județean de Urgență din Craiova.
Locul 3 în Topul neregulilor privind securitatea și prevenirea incendiilor îl ocupă Spitalul Clinic Municipal „Filantropia” Craiova, cu două situații neconforme cu legislația în vigoare. În incinta acestui spital – un fel de „perla coroanei” pentru Primăria Craiova, ai cărei oficiali s-au lăudat insistent cu investițiile făcute aici – căile de evacuare (scara secundară) în caz de incendiu nu sunt marcate cu indicatoare standardizate și nu sunt prevăzute cu instalații de iluminat de securitate. Totodată, la Spitalul „Filantropia” nu sunt asigurate condițiile de evacuare a pacienților și personalului medical, în caz de situații de urgență (incendiu, cutremur etc.). Responsabilitatea asigurării finanțării pentru investițiile în infrastructură la Spitalul Clinic Municipal „Filantropia” Craiova revine Primăriei Craiova.
În lista instituțiilor spitalicești din orașul nostru, unde inspectorii ISU au descoperit probleme se regăsește și Spitalul Clinic „Căi Ferate” Craiova, în incinta căruia instalațiile electrice se exploatează cu defecțiuni, improvizaţii sau în condiţii în care se generează supracurenţi sau suprasolicitări din cauza racordării unor consumatori care depăşesc puterea nominală a circuitelor. Responsabilitatea asigurării finanțării pentru investițiile în infrastructură la acest spital revine Ministerului Transporturilor.
În loc de concluzie, spunem, cu amărăciune, că Primăria Craiova conduce la scor, cu 2 spitale la 1 spital, în fața Consiliului Județean Dolj, în „campionatul național” al nerespectării normelor de securitate și prevenire a incendiilor. Probabil că este doar o chestiune de timp, până când și la Craiova vom avea o tragedie precum cele recent întâmplate în spitalele din Piatra Neamț și București…