Autoproclamat dictator pe viaţă, Iulius Cezar şi-a început ziua de 15 martie a anului 44 înainte de Cristos fără să aibă habar că trăieşte înainte de Cristos. La data cu pricina picau Idele lui Marte, sărbătoare religioasă şi ultimul termen de achitare a datoriilor. La şedinţa Senatului din acea zi, zeci de complotişti şi-au scos pumnalele de sub robe şi care dintre ei au apucat, c-a fost înghesuială, i-au curmat dictatorului mandatul. Deducem că victima nu avea datorii la asasinii săi, altfel l-ar fi păsuit până la sfârşitul zilei.
Un personaj istoric moare, altul se naşte. Radu Berceanu a venit pe lume fix în ziua în care a crăpat Stalin (5 martie 1953). Adrian Mititelu n-a sărit imediat să umple golul lăsat de Iulius Cezar: s-a născut el la 15 martie, dar cu 2012 ani după dispariţia supremului conducător roman. În 1968, dacă vă e anevoie să socotiţi. Împlineşte azi, 15 martie 2022, 54 de ani. E şi el un micuţ dictator; dacă nu credeţi, întrebaţi-l pe unul venit la noi (de vreo opt ori) de pe plaiuri romane, Nicolo Napoli.
La 15 martie 1995 a apărut primul număr din Gazeta de Sud. Adrian Mititelu face azi dublul vârstei pe care o atinge Gazeta. Fondatorul acestui ziar, George Constantin Păunescu, avea printre bogăţiile sale şi echipa Universitatea Craiova. Adrian a procedat invers: întâi şi-a făcut şi el cotidian oltenesc, după care a pus mâna pe echipa abandonată de fratele Păunescu şi de alţii. A tot dus războaie cu Gazeta de Sud, el fiind Rusia şi gazeta fiind Ucraina, pe care nici nu le-a câştigat, nici nu le-a pierdut, că nu prea avea cum.
Apropo de beligeranţi, Gazeta de Sud n-a aşteptat, cu ocazia aniversării, felicitările noastre (care nici n-au venit, dacă stăm să ne uităm mai sus), ci s-a felicitat singură. Ziarul şi-a trecut activitatea ultimă în revistă: „Gazeta de Sud a publicat zilnic sute de ştiri documentate despre războiul din Ucraina, a explicat ce se ascunde în spatele fiecărui eveniment”. Să juri că deja i-a murit un corespondent la Kiev sau Mariupol!