De ce este șefa TVR Craiova o impostoare, iar directorul Poliției Locale un ticălos?! ne întrebam retoric zilele trecute, asumându-ne riscul unei noi acțiuni în instanță din partea familiei de bugetari Dindirică Anca și Lucian, într-o postare pe pagina de facebook a Republicii Oltenia care a făcut valuri în administrația locală.
Pe scurt:
Șefa TVR Craiova a ordonat continuarea lucrărilor la noul sediu din Calea Unirii 62, deși știa că autorizația de construire este expirată. Reclamată de Horațiu Buzatu, cunoscut critic al PSD și militant liberal, soția consilierului local PSD Lucian Dindirică a bătut din palme și într-un timp record (5 zile!), a primit o nouă autorizație din partea Primăriei Craiova.
Ce coincidență, în aceeași zi de 15 ianuarie, Poliția Locală Craiova s-a dus în control la lucrare, cu o întârziere de 6 zile de când a fost sesizată că la noul sediul TVR se construiește ilegal. Dacă subalternii lui Tavi Mateescu, zis “Burtosu de la Locală”, directorul contestat de multă lume, nu se prefăceau că își fac treaba, atunci lucrările ar fi trebuit sistate. Interesant ar fi de știut ce a fost la început, emiterea autorizației sau efectuarea controlului? Aflarea răspunsului rămâne în sarcina organelor competente, care au fost sesizate…
Pe larg:
În noiembrie 2017, conducerea falimentarei televiziuni publice pune piatra de temelie a noului sediul al Studioului Teritorial Craiova din Strada Calea Unirii, nr 62, investiție de peste un milion de euro. După momentul istoric, bunul mers al lucrărilor rămâne în sarcina Ancăi Dindirică, șefa TVR Craiova. Clădirea se înalță văzând cu ochii pe locul unde înainte de Revoluție craiovenii se delectau cu muzică bună și bere rece, Terasa Cina.
Lucrarea se face în baza Autorizație de construire nr. 79/ 2.02.2017 eliberată de Primăria Municipiului Craiova, având o valabilitate de 12 luni. Inexplicabil, funcționarii primăriei au trecut cu vederea că dosarul depus (la 13.01.2017) de soția consilierului local PSD Lucian Dindirică conținea un Certificat de Urbanism cu valabilitate expirată (18.12.2016), ceea ce contravine legii privind eliberarea autorizațiilor de construire. Ba mai mult, prelungesc autorizația până pe 18.11.2019.
Din acest moment povestea lucrărilor devine demnă de emisiunea „D’ ale lui Mitică”.
Conform legii, orice lucrare este întreruptă în momentul în care autorizația de construire expiră. În cazul de față, legea se pare că este opțională. Pe 30 decembrie 2019 se lucra de zor pe Unirii 62, spun sursele noastre din TVR Craiova. Același lucru se întâmpla și în primele zile ale anului curent.
Pe 9 ianuarie, arhitectul craiovean Horațiu Buzatu primește un pont și sesizează intituțiile statului: Poliția Locală Craiova, Inspectoratul de Stat în Constructii, Primăria și Consiliul Local Craiova, Prefectura Dolj. La document atașează și o serie de poze-dovadă.
A doua zi, 10 ianuarie, știindu-se cu musca pe căciulă (zicem noi, fără să afle de sesizarea arhitectului), Anca Dindirică dă fuga la Primărie și depune documentația în vederea eliberării unei noi autorizații de construire. Nu vrem să insinuăm că a bătut cu pumnul în masă, și nici că soțul ei i-a pus o vorbă bună, cert este că primește documentul într-un timp record , 5 zile, dintre care 3 lucrătoare. De ce spunem record?
Pentru că analizând lista (disponibilă aici LINK) cu autorizațiile de construire eliberate în ziua de 15 ianuarie a.c., se poate ușor observa că majoritatea cererilor au fost soluționate într-o perioadă de minim 14 zile.
Revenind la sesizarea din 9 ianuarie adresată Poliției Locale Craiova de către Horațiu Buzatu, aceasta a fost înregistrată în aceeași zi, primind numărul 653. Subordonații lui Tavi Mateescu acționează cu promptitudine și descind la sediul TVR Craiova după, atenție, 6 zile! Le mai ia 24 de ore să completeze procesul verbal de constatare și încă o zi să lege trei cuvinte drept răspuns la sesizarea arhitectului.
Conform celor menționate în acest document de polițiștii locali, „la data controlului, în șantier, nu se executau lucrări de construcții”. Și atunci, întrebarea: de ce atâta grabă pe șefa TVR Craiova în obținerea unei noi autorizații de construire?! Mai mult, sursele noastre spun că din ziua de 9 ianuarie niciun muncitor nu a mai călcat pe șantierul din Calea Unirii, nr. 62.
Cine este Anca Dindirică
- Soția consilierului local PSD Lucian Dindirică
- coordonator cu atribuții de director al TVR Craiova, cu un mandat prelungit la sfârșitul anului trecut până pe 31 decembrie 2020. A fost numită în funcție pe 1 februarie 2013, de către liberalul Claudiu Săftoiu, la acea vreme Președintele-Director General al Televiziunii Române, 6 luni mai târziu concurează singură pentru ocuparea postului și devine director plin pentru următorii 3 ani. După expirarea mandatului a fost menținută în funcție prin delegări de atribuții succesive.
- de numele ei se leagă o serie de scandaluri de presă, celebru fiind acela în care, în numele TVR Craiova a dat un comunicat de presă împotriva unui angajat al instituției (link).
Câteva cuvinte despre un proiect scris la 4 mâini
Noul sediu al TVR Craiova, de pe strada Unirii, reprezintă proiectul de suflet al Ancăi Dindirică încă de pe vremea (2013) în care conducea interimar destinele studioului teritorial. Apoi și l-a asumat în proiectul de management cu care a candidat (septembrie 2013) de una singură pentru postul de Coordonator cu atribuții de director la Studioul Teritorial TVR Craiova.
(…) Având în vedere cele expuse, un proiect imperios necesar într-un mandat viitor este acela al construirii unei cladiri care să conţină atât spaţii necesare realizării de emisiuni (platouri de filmare), cât şi spaţii pentru desfăşurarea activităţii curente (birouri, cabine de montaj, parcare etc). O parte din costurile realizării acestui proiect vor fi suportate din venituri proprii (producţii, coproducţii, publicitate, sponsorizări), motiva Anca Dindirică în acel proiect necesitatea construirii unei clădiri noi care să deservească activitățile studioului.
Se pare însă că idea nu-i aparține:
„Având în vedere cele expuse, un proiect imperios necesar într-un mandat viitor este acela al construirii unei cladiri care să conţină atât spaţii necesare realizării de emisiuni (platouri de filmare), cât şi spaţii pentru desfăşurarea activităţii curente (birouri, arhivă, cabine de montaj, parcare etc). Fiind o cheltuială de capital, ea ar putea fi demarată şi executată doar prin asumarea ei de către SRTV şi includerea în planul de investiţii. O parte din costurile realizării acestui proiect pot fi suportate din venituri proprii (producţii, coproducţii, publicitate, sponsorizări). De asemenea ne propunem, în functie de amplasamentul noii clădirii, reamenajarea spaţiului exterior cu realizarea unui platou de filmare în aer” – Mirela Geodea în „PROIECT DE MANAGEMENT pentru postul de Coordonator cu atribuții de Producător Executiv Compartiment Știri-Sport și Programe din Studioul Teritorial TVR Craiova”.
Recitind cele două fragmente, n-ai nevoie de cine știe ce abilitați de vânător de plagiate ca să îți dai seama că ele reprezintă un copy paste de novice în ale furtului intelectual. Însă despre cum Anca Dindirică și Mirela Geodea și-au „furat” una alteia proiectul ajungând astfel șefe în TVR Craiova, într-un articol viitor.
Surse foto: gds.ro / smartcraiova.ro