DoamNA ANI
Promisiunea dată e datorie curată, spune un vechi proverb, așa că publicăm, în ciuda amenințărilor cu plângeri penale și acțiuni în instanță, a doua parte a anchetei Cum să faci avere în pandemie; rețeta lui Oprescu, fost director (de nota 2,35) de spital, în care am încercat, si zicem noi că am reușit, să descifrăm metoda prin care Daniel Oprescu, fost director în cadrul Spitalului Clinic de Neuropsihiatrie din Craiova, a “albit” sute de mii de euro și proprietăți dobândite în ultimii ani: prin împrumuturi bancare succesive (și achitate rapid), cumpărări și vânzări de autoturisme și afaceri imobiliare.
Până în toamna lui 2021, Daniel Oprescu a ocupat, timp de 4 ani, funcția de director Financiar Contabil al spitalului de la „Stomatologie”, iar soția, șef Serviciu Managementul Calității Serviciilor Medicale. Două joburi bine plătite: el – 8.500 lei în mână, doamna – puțin peste 6.000, sume confirmate de ultimele declarații de avere depuse de cei doi bugetari (cu scuzele de rigoare, îndreptăm eroarea făcută în prima parte a anchetei când am calculat greșit veniturile salariale ale celor doi). După ce i-a expirat mandatul, tânărul director a mai vrut unul, s-a înscris la concurs, dar s-a făcut de râs. Deși am mai scris despre asta, iată dovada:
De la Renault Megane la Merțan
Analizând toate declarațiile de avere ale familiei de bugetari Oprescu depuse din momentul în care au ocupat primele funcții de conducere în spital, e lesne de observat că averea lor a crescut de la an la an. Soții care în 2010, el șef Birou Contractări, conduceau două autoturisme modeste – un Opel Vectra și un Renault Megane (fabricație 2002) și care locuiau într-o casă la periferia orașului, au ajuns, 12 ani mai târziu, să dețină două apartamente (unul de 100 mp) în Craiova, o vilă luxoasă în Leamna de Jos sau să conducă – el – un Mercedes GLC (fabricație 2017, aproximativ 40.000 euro). Ultimele declarații de avere depuse de ei reprezintă o sarabandă a minciunilor în documente oficiale. Pentru cei care vor să studieze actele, o pot face pe siteul Spitalului Clinic de Neuropsihiatrie Craiova (link)
Ce spun actele, analizate cronologic
18.05.2018
Daniel Oprescu completează prima declarație de avere în calitate de director de spital.
Locuință: o casă deținută împreună cu soția, pe (celebra) strada Sinaia.
Autoturisme: un Opel Vectra (2004), un Nissan Qashqai și o soră mai mică – Micra, ambele fabricație 2017, achiziționate prin credit auto.
Credite: unul la ING Bank (2018-2023), altul la RCI Leasing (2016-2021), ambele în valoare de câte 30.000 lei.
Tot în ziua de 18 mai, depunde declarația și doamna Oprescu. Scrise de aceeași mână, ai zice că cele două acte sunt trase la indigo: aceeași casă, aceleași împrumuturi, venituri și mașini, singura greșeală sesizată de noi fiind legată de scrierea corectă a mărcii Nissan Qashqai.
29.05.2019
Din declarația depusă la acestă dată, reiese că după primul an în scaunul de director, Oprescu și-a completat averea cu un teren de 525 mp în Leamna de Jos, sat ce aparține de comuna Bucovăț, mai puțin cunoscut decât Leamna de Sus, acolo unde locuiește fostul primar al Craiovei, Antonie Solomon…
Autoturisme: la câteva luni de când este achiziționat, Nissan-ul Micra e înstrăinat cu 7700 euro unui anume Adam George. Așa cum am scris în prima parte a anchetei, o altă mașină vândută de Oprescu în trecut i-a purtat noroc cumpărătorului; s-a angajat la spital…
Credite: dispare cel de 30.000 ron la RCI Leasing, apare unul de 47.000 la ING.
În 2019, doamna Oprescu nu a depus declarație de avere.
21.05.2020
Așa cum ne-au obișnuit, soții Oprescu depun în aceeași zi declarațiile de avere pentru anul trecut. Cei doi cumpără 63 de mp în Leamna de Jos, în completarea celor 525, probabil se pregătesc să construiască ceva pe teren. La capitolul „Bunuri mobile a căror valoare depășește 3.000 de euro fiecare și bunuri imobile înstrăinate în ultimele 12 luni”, declară amândoi că au vândut, contra sumei de 14.5000 euro, și celălalt Nissan, Qashqai. În schimb, în „garaj” apare un Peugeot 3008 nou nouț și o Mazda CX-3, an de fabricație 2018.
Daniel Oprescu „contopește” cele două credite de la ING Bank într-unul de 103.000 lei, cu scadență în 2024.
În timp ce completează declarațiile de avere, soții Oprescu sunt loviți de amnezie: uită că în octombrie 2019 petrecerea de după botezul fiului lor s-a lăsat cu un dar, în bani, în valoare de 100.000 de euro.
Seria minciunilor celor doi bugetari continuă și în ultimele declarațiile de avere.
În 2021, Daniel Oprescu completează două declarații de avere. Prima, aferentă anului 2020 și înregistrată pe 27.05. La capitolul Clădiri apare o casă cu o suprafață generoasă (270mp) construită pe terenul deținut în Leamna de Jos. Așadar, soții Oprescu, în an de pandemie, într-o perioadă cu tot felul de restricții, cu prețuri “explodate” la materiale de construcții, reușesc să construiască și să mobileze într-un timp record o vilă. Câteva luni mai târziu o scot la vânzare.
Să punctăm: soții Oprescu apelează la o firmă de construcții (apropiații familiei susțin că ar fi vorba de SC CATPET Construct cu sediul în Seaca de Pădure, societate care în martie 2020 repara acoperișul spitalului al cărui director financiar era Oprescu) care să le construiască în satul Leamna de Jos locuința mult visată.
De unde aveau bani să ridice cocheta vilă…?
„Averea” declarată la nivelul anului 2019 nu îi ajută prea mult (link). Anul 2020 pare a fi unul mai bun… Daniel și Cosmina Oprescu încasau salarii lunare (cumulate) de 14.500 lei, economii în conturi bancare nu aveau, dar făcuseră o refinanțare la ING. Grosul banilor avea să vină de la fiul cel mic, la al cărui botez darurile la „plic” au însumat nu mai puțin de 100.000 de euro. Până și moțul celui mic a „produs” 12.000 de euro.
Nu știm dacă darul la botez a fost și cu strigare, însă în declarația de avere a fost trecut (cu întârziere, așa cum am arătat mai sus): 40.000 de euro de la bunicii din partea tatălui, 20.000 de euro de la bunicii din partea mamei și 40.000 de euro de la invitații la petrecere.
Așadar, la asemenea cadouri primite, soții Oprescu ar putea justifica o parte din banii necesari pentru construirea vilei din Leamna. Numai că, surse din cadrul spitalului spun că lucrările la vila din Leamna de Jos au început în 2019 si au fost finalizate în primăvara lui 2020.
Scriam mai sus că la scurt timp după ce s-au mutat în casa nou, soții Oprescu au decis să vândă proprietatea. Dovada stă în anunuțurile publicate în august anul trecut de două agenții imobiliare. Una dintre ele evaluase proprietatea la 289.000 de euro, cealaltă la 178.000 de euro. Prețul de vânzare se pare că a fost 825.000 de lei, adică aproximativ 169.000 de euro, la cursul valutar din acea perioadă.
De ce au mai apelat soții Oprescu în august 2021 la serviciile agențiilor imobiliare, dacă ei își vânduseră vila încă din aprilie 2021!? Probabil să le dea bătăi de cap celor de la Agenția Națională de Integritate. Tot cei de la ANI vor trebui să dezlege următoarele mistere din actele semnate de cei doi:
- Ce ce Daniel Oprescu, în declarația de avere semnată la încetarea mandatului de director (07.12.2021) nu a recunoscut vânzarea vilei din Leamna de Jos, tranzacție încheiată în 12.04.2021 (așa cum reiese din declarația soției)? (2.)
- Cum justifică soții Oprescu vânzarea unui apartament (34.000 de euro – preț de garsonieră) pe care nu-l aveau declarat în anul anterior? (1.)
- Cum reușește fostul director financiar de la “Neuro” să vândă trei mașini (a încasat 62.000 de euro) în condițiile în care în ultima declarație de avere menționa doar două?
ANI, ai legătura!