Ca să poată lucra în domeniul proiectării electrice, Ion Năstăselu a urmat un curs, vreme de două săptămâni. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), care eliberează atestatele de proiectant, a autorizat Facultatea de Inginerie Electrică să țină cursul. Năstăselu l-a absolvit, după cum arată certificatul alăturat. Doar că unele lucruri nu le arată cu precizie.
Năstăselu Ion e „Dl“ sau „D-na“? Fără să depunem un uriaș efort deductiv, ci doar citindu-i prenumele, am opta pentru prima variantă. Numai că ăsta e un caz fericit. Cândva, lucra ca ziarist la Flacăra un bărbat care mai era și scriitor și se numea Maria Arsene. Maria îi era prenumele. Vă dați seama că toate scrisorile –plângeri, sesizări, replici – care îi erau destinate la redacție începeau cu „Stimată tovarășă Maria Arsene“… Și nici măcar nu mai avea bietul om un prenume bărbătesc, precum Rainer Maria Rilke și Erich Maria Remarque… Sau exista un arbitru craiovean de fotbal, Venus Ciocâlteu. La romani, Venus era zeița frumuseții, simbolul feminității. Dacă Venus Ciocâlteu al nostru ar fi arbitrat un meci în Grecia, grecii l-ar fi prezentat Afrodita Ciocâlteu.
Dar să nu fim chiar atât de chițibușari: pe certificat e trecut CNP-ul cursantului, așa că până și despre Maria Arsene și Venus Ciocâlteu ne-am fi dat seama exact, după prima cifră, cărui sex îi aparțin.
De vreme ce am stabilit că Ion Năstăselu e domn, și nu doamnă, pică și următoarea nelămurire, dacă e fiul sau fiica lui Vergiliu și Ana. De altfel, știam asta, el este Năstăselu, însă am fi putut să nu știm cine e:
Până la urmă, mai contează ce sex ai dacă ești un proiectant competent, bine pregătit teoretic și practic? Problema e: cât de pregătit teoretic e Năstăselu? Pentru că nici în ultimul moment decanul Marin Ciontu și profesorul Ion Mircea nu s-au hotărât dacă Năstăselu merită media 10 sau nouă.