Republica Oltenia
  • Actual
  • Special
  • Opinii
  • Sport
  • Știri din Oltenia
No Result
View All Result
  • Actual
  • Special
  • Opinii
  • Sport
  • Știri din Oltenia
No Result
View All Result
Republica Oltenia
No Result
View All Result
Acasă Special

Viceprimarul Craiovei, turist pe cheltuiala cetățenilor. Cosman, banii înapoi!

de Redacţia
19 martie 2018
în Special
0
10.7k
VIEWS
Distribuie pe FacebookDistribuie pe TwitterDistribuie pe EmailDistribuie pe Whatsapp

În urmă cu un an, în martie 2017, viceprimarul PSD al Craiovei, dl. Adrian Cosman, savura tzatiki pe la Salonic, pe banii craiovenilor, alături de o distinsă companie formată, printre alții, de fratele mason Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene din Craiova, și profesorul universitar Sorin Damean, decanul de la Științe Sociale. Deplasarea oficială în Grecia a avut loc la invitația făcută de primarul Salonicului, Yanni Boutaris, special pe numele viceprimarului Craiovei. De unde să fi auzit grecul de Cosman?! Poate că este fan Milsami Orhei, echipă de fotbal din Moldova unde acesta din urmă a fost antrenor secund sau preparator fizic, cum zic unii.

Ce căuta viceprimarul nostru pe la Salonic, pe banii noștri? Nici măcar lui nu îi este clar acum, la un an de la plimbare. Un lucru este însă limpede: Adrian Cosman a încălcat legea și trebuie să returneze banii cheltuiți în extrasezon la Salonic – 4.412 lei, însemnând deplasare, cazare și diurnă. Asta cu datul banilor înapoi o să-l doară mai tare decât faptul că grecii nu și-au respectat angajamentele față de delegația craioveană, dar, vorba aceea, unde-i lege, nu-i tocmeală!

Articolul 44, aliniatul 1, din Legea 393/2004 privind Statutul aleșilor locali spune așa: În urma îndeplinirii unor misiuni oficiale, aleșii locali sunt obligați să prezinte, la prima ședință ordinară de consiliu, un raport privind deplasările efectuate. În cazul primarului, viceprimarului și consilierilor locali, termenul maxim de depunere a raportului este de 30 de zile.

Așadar, după întoarcerea din Grecia, viceprimarul Adrian Cosman trebuia să prezinte raportul deplasării în prima ședință ordinară a Consiliului Local Craiova. Nu a făcut-o! Și trebuie să returneze mia de euro, spune aliniatul 2, art. 44, Legea 393/2004: În cazul nerespectării prevederilor alin. (1), aleșii locali vor suporta cheltuielile deplasării.

Vicele Craiovei și doi doctori în Istorie împreună cu viceprimarii Salonicului
Vicele Craiovei și doi doctori în Istorie împreună cu viceprimarii Salonicului

Din declarațiile candide pe care le-a făcut în presa locală, în martie 2017, aflăm că dl. viceprimar Adrian Cosman a avut „întâlniri cu omologii de la Primăria Salonic (și) împreună cu viceprimarii Elli Chrysidou și Spiros Pengas a pus bazele unui parteneriat de durată.” Mai departe aflăm că pe la Salonic, domnia sa „a făcut o vizită la mormântul lui Filip al II-lea” și chiar „a trecut printr-o livadă de cireși foarte frumoasă”, livadă despre care, ce să vezi, a aflat ulterior că „cel care o deține vrea să investească și în România”, de unde și concluzia optimistă a domnului vice că există „o deschidere pentru investitorii români în Grecia și invers, investitorii greci în România”. Ar fi ceva să ne trezim în Cartierul Chinezesc cu urmașii lui Alexandru cel Mare cu mistriile în mână!

Tot la Salonic, onor reprezentantul comunității noastre a discutat extrem de serios și profund despre înființarea unor centre turistice pe acolo, dar și pe aici, prin Craiova, pentru că, nu-i așa, ca să cităm sursa, „noi, craiovenii în speță persoanele vârstnice de la Cămin pot merge în vizită în zona Salonicului, în schimb cei de la Salonic pot veni la Craiova pentru a vizita Regiunea Olteniei, unde pot fi vizitate numeroase mănăstiri și lăcașuri de cult, ceea ce îi interesează foarte mult”.

Știut fiind faptul că pământul Greciei este unul sfințit de prezența Muntelui Athos, domnul Cosman, asumându-și profesionist dimensiunea cultural-religioasă, a plusat la „masa relațiilor româno-elene” noi propuneri sau, altfel zis, conform delcarațiilor domniei sale: „Am punctat foarte bine pentru că am avut o întâlnire cu directorul Centrului Cultural al Muntelui Athos, unic în lume, care are exclusivitatea de a expune lucrările călugărilor de la Muntele Athos, fie că este vorba despre picturi, fotografii, iar dânșii s-au arătat extrem de interesați de faptul că pot veni în România să expună.”

Însă „pièce de résistance” a plimbării de extrasezon a fost faptul că domnul vice Cosman de la Craiova a discutat nici mai mult, nici mai puțin, cităm, ”despre STRATEGIA DIPLOMATICĂ A ROMÂNIEI în Macedonia Centrală”. Bă, ești nebun?! (sursa: Celentano) Noi știam că ești doctorand la Economie, nu la Istorie. Domn vice, deja ne-ai epuizat toate resursele de imaginație, căci ne este absolut imposibil să ghicim măcar umbra marilor propuneri de strategie diplomatică pe care dumneata și onor colegii de paranghelie, pardon, de delegație, le-ați oferit diplomatului de carieră care a avut nefericirea de a fi obligat să vă primească…

Una peste alta și cu o comandă „Parakalo ena ouzo!“, nobila delegație de craioveni, în frunte cu vicele, care s-a plimbat într-un fel de călătorie turistico-politică pe la Salonic, a venit acasă cu sacul plin de promisiuni și viziuni mega-optimiste (megalomane?) despre viitorul colaborării româno-elene via Salonic-Craiova. Și să spună careva că vorba românească „S-a dus bou și a venit înapoi vacă” a născocit-o vreun bou!

După un an de zile de la această bizară (și foarte costisitoare, din banii cetățenilor!) inițiativă, încercăm să facem aritmetic adunarea proiectelor promise și realizate, dar ne dă cu minus…

Care au fost promisiunile? Să le luăm pe rând, citând din clasicul în viață al Facebook-ului, viceprimarul Cosman Adrian:

„Anul acesta (n.r – 2017) vom organiza în Bănie un forum al oamenilor de afaceri din cele două orașe (…) la Craiova cu ocazia zilei orașului, la sfârșitul lunii mai, pentru a lua parte la un forum economic româno-grec în care vor participa oameni de afaceri din Grecia și oameni de afaceri români care sunt interesați să investească în Grecia.” S-a organizat formul ăsta, au dat năvală investitorii greci din Salonic să bage bani în economia falimentară a Craiovei? Niet, tavarișci!

„Împreună cu Biblioteca Județeană Aman vom organiza un centru de turism (cultural, ecumenic și social – inclusiv pentru cei de la Căminul pentru Persoane Vârstnice), vom organiza manifestări științifice alături de Universitatea din Craiova…” S-a organizat centrul de turism româno-elen (inclusiv pentru cei de la Cămin – sic!), fratele mason Dindirică știe ceva de chestia asta? Niet, tavarișci! S-au organizat manifestările alea științifice româno-elene, domn profesor Damean ce zice de chestia asta, s-a făcut? Niet, tavarișci!

„Pentru prima dată în România o expoziție (în colaborare cu Centrul Cultural al Muntelui Athos, cu lucrări ale călugărilor de acolo – n.r.) și asta ne-o dorim să fie la Craiova. Undeva în toamnă când va fi pomenirea Sfântului Dumitru care este ocrotitorul celor două orașe: Salonic și Craiova.” S-a organizat o astfel de expoziție, Mitropolia Olteniei știe ceva de chestia asta, s-a binecuvântat și s-a împlinit? Moaștele sfântului se răsucesc în raclă ca turbina: niet, tavarișci!

În toată această ceață am încercat să facem un pic de lumină apelând, pe cale oficială, la Primăria Craiovei. Așadar, oficial, inițiativa excursiei, pardon, a delegației, a fost a domnului Cosman. Tot Primăria Craiova ne spune că toată plimbăreala cu „tzatiki”, „Parakalo ena ouzo!“ și mari dezbateri pe Strategia diplomatică a României în Macedonia Centrală (sic!) i-a costat pe cetățenii Craiovei suma de 4413 lei virați direct și fără vreo tresărire de conștiință direct în buzunarul viceprimarului Cosman.

Detectăm în povestea asta o rețetă foarte răspândită în rândurile politrucilor români (indiferent de apartenența politică), dar și ale unor funcționari publici, manageri de instituții publice și membri ai corupului didactic universitar, de a utiliza banii publici pentru plimbărici și paranghelii simpatice sub pretextul slujirii interesului public și al cetățenilor.

Sursa foto: Facebook personal

(Va urma)

Tags: cover
Postarea anterioară

Viitorul a încheiat meciul cu Craiova în 10 oameni. 6 dintre ei au fost U 20

Postarea următoare

Preoți, masoni și turnători ai Securității comuniste la ceas de omagiere

PostariSimilare

Vlad Udrescu, pentru noi, tu eşti Oblemenco II
Actual

Vlad Udrescu, pentru noi, tu eşti Oblemenco II

3 iunie 2025
Controversatul preot Bona, consilierul agricol al Mitropolitului Irineu, supărat că Simion a pierdut alegerile: „România, iar te-ai vândut!”
Actual

Controversatul preot Bona, consilierul agricol al Mitropolitului Irineu, supărat că Simion a pierdut alegerile: „România, iar te-ai vândut!”

21 mai 2025
Unu Mai Muncitoresc – „Ana, Luca şi cu Dej / Bagă spaima în burgheji!“
Actual

Unu Mai Muncitoresc – „Ana, Luca şi cu Dej / Bagă spaima în burgheji!“

2 mai 2025
Mitropolitul Irineu al Olteniei, noul „Teodosie” al suveraniștilor putiniști din BOR?
Actual

Mitropolitul Irineu al Olteniei, noul „Teodosie” al suveraniștilor putiniști din BOR?

29 aprilie 2025
Mai Mult
Postarea următoare

Preoți, masoni și turnători ai Securității comuniste la ceas de omagiere

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentarii recente

  • Ana Alexandra la Femeile rome din Craiova învaţă să combată obiceiurile dăunătoare sănătăţii
  • cititor coduri la Craiova merge în Europa ca variantă de rezervă a Ligii 1
  • Arthur maschează un trucaj stupid | Republica Oltenia la Mort la 5 noiembrie, când se născuse Centralul. Adrian Păunescu, măsluitorul divinizat de mase
  • Robert Oneata la Candidații la chestionar. Azi, Dan Adrian Cherciu
  • Luiza la Scrisoarea unei actrițe plecate în Suedia: „În România, mi se tot spune că ţiganii nu sunt oameni”
  • Despre noi

© 2022 Republica Oltenia - Toate drepturile rezervate! Website realizat cu pasiune de GlobalDev.

No Result
View All Result
  • Actual
  • Special
  • Opinii
  • Sport
  • Știri din Oltenia

© 2022 Republica Oltenia - Toate drepturile rezervate! Website realizat cu pasiune de GlobalDev.