Un banc spune că rechinii nu mânâncă avocaţi, din curtoazie. Zilele astea, un rechin sănătos la cap ar avea un motiv în plus să stea departe de breasla avocaţilor: precauţia. Pe 14 martie sunt alegeri pentru conducerea Baroului Dolj.
Locul lăsat liber de Ion Turculeanu, după 8 ani de decanat, este disputat de şase avocaţi, care se vor bate sâmbătă pentru voturile celor 702 avocaţi înscrişi în Barou, din care e de aşteptat să nu se prezinte la adunare mai mult de 500. Dacă după primul tur de scrutin niciunul dintre candidaţi nu va obţine majoritate, se va trece la un al doilea tur, între primii doi clasaţi.
Evenimentul consemnează primul astfel de concurs cu „pre-campanie”. În urmă cu 8 ani, candidaţii s-au anunţat ad-hoc, dezbaterea a urmat în sală, iar votul l-a dat câştigător pe Ion Turculeanu, în defavoarea fostului decan al Facultăţii de Drept, Sorin Ionescu. De data asta, candidaţii şi-au anunţat înscrierea din timp, au publicat proiectele-program şi, în plus, au atacat canale media care să le asigure vizibilitate şi voturi.
Cele mai mari şanse le au, potrivit surselor noastre, avocaţii Lucian Săuleanu şi Răzvan Socoteanu. Urmează, la rezonabil de mică distanţă, Radu Marinescu. Lista e completată de Bianca Predescu, Elena Oancea şi Bogdan Popescu. Câteva cuvinte despre fiecare, aşa cum se văd ei din afara avocaturii:
Lucian Săuleanu, probabil cel mai cunoscut avocat de drept comercial din Craiova, are şi avantajul de a fi un colaborator apropiat al lui Dan Claudiu Dănişor, rectorul Universităţii din Craiova şi mentor al unor generaţii întregi de absolvenţi de drept. Pe de altă parte, Săuleanu poate avea probleme tocmai cu voturile tinerilor avocaţi: în calitate de conferenţiar la Drept, este cunoscut drept un examinator aspru, iar dacă foştii studenţi îşi vor aduce aminte de restanţe, e posibil ca Săuleanu să piardă din voturile generaţiei tinere, în defavoarea principalului contracandidat, Răzvan Socoteanu. Pentru voturile avocaţilor cu mai mult de 10 ani experienţă, n-ar trebui să aibă mari probleme, odată ajuns în turul al doilea.
Răzvan Socoteanu, la 35 de ani, vine puternic din urmă, iar candidatura sa la Barou survine unui şir de succese politice. Consilier local PNL, transferat la PSD în perioada marilor trădări, Socoteanu este cunoscut ca un apropiat al Cristinei Calangiu, fost viceprimar al Craiovei. De altfel, în programul său de candidatură, Socoteanu a trecut, la rubrica de posibile defecte, atât tinereţea, cât şi implicarea în politică. Tot acolo, găsim notată şi apropierea faţă de Ion Turculeanu: „Fără a înțelege prea bine ce înseamnă sintagma ”omul lui Turculeanu”, nu mă feresc să arăt că pentru actualul decan al Baroului Dolj am numai cuvinte de apreciere”, spune Răzvan Socotean, asumându-şi activul şi pasivul moştenirii Turculeanu.
Radu Marinescu va trebui să se bată pentru un loc în al doilea tur. Personaj charismatic, cu o prezenţă atipic de impunătoare pentru lumea avocaţilor, Radu Marinescu îşi doreşte şi el, conform programului publicat, să continue munca lui Turculeanu. Susţinător formal şi apărător legal al CSU Craiova, Radu Marinescu s-a ales în ultima perioada cu mai multe atacuri din partea lui Adrian Mititelu. E de prevăzut că, dacă nu va prinde turul doi, Marinescu îl va susţine pe Lucian Săuleanu. Dacă, printr-o minune, va intra în turul doi, atunci Radu Marinescu are potenţialul de a genera o mare surpriză în Barou.
Elena Oancea este o avocată de prestigiu, mai ales în ce priveşte dreptul penal, şi un cadru universitar apreciat de studenţi. Ea este cea care l-a „crescut” pe Răzvan Socoteanu la cabinetul său, Oancea-Răduleţu-Gherghe, însă despărţirea dintre ei n-a fost una tocmai liniştită. E greu de crezut că Oancea îşi doreşte însă cu adevărat să devină Decan al Baroului, părând mai degrabă că vrea să testeze apele, pentru viitor.
Bianca Predescu, fiica fostului judecător al Curţii Constituţionale Ion Predescu, este o persoană respectată fără adnotări în mediul universitar şi în politică, unde este, de multe mandate, consilier local PSD. Totuşi, în rândul avocaţilor Bianca Predescu nu este percepută ca un „coleg”, tocmai din cauza accentului pus pe celelalte laturi ale profesiei dumisale – catedra şi consiliul. Ca şi Elena Oancea, Bianca Predescu poate însă juca un rol important în turul al doilea, declarându-şi susţinerea pentru unul dintre candidaţii rămaşi în cursă.
Bogdan Popescu este, fără urmă de dubiu, cel mai pitoresc dintre candidaţi. Dat afară, cu mulţi ani din urmă, din funcţia de jurist al Primăriei, Bogdan Popescu a avut o carieră de succes în dreptul civil, în special pe partea de retrocedări imobile. Candidatura dumisale nu se explică altfel decât prin aceea că, ochind oportunitatea, Bogdan Popescu şi-a propus să joace un rol de Jolly-Joker pentru al doilea tur. O strategie perfect avocăţească: n-are nimic de pierdut, ci numai de câştigat.