Arhitectul și omul de afaceri Horațiu Buzatu a acționat în instanță Studioul Teritorial TVR Craiova, condus interimar de Anca Dindirică, pentru lipsă de transparență în comunicarea informațiilor cu caracter public.
Având suspiciuni că documentația care stă la baza construirii noului sediu al TVR Craiova de pe „Unirii” este cu probleme, Horațiu Buzatu a solicitat TVR Craiova o serie de informații , în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile publice.
Nemulțumit de răspunsurile „pe lângă subiect”, arhitectul Buzatu a chemat în instanță TVR Craiova.
Cu toată opiziția juridică a pârâtei, arhitectul a câștigat procesul la Tribunalul Dolj. În loc să vină cu argumente în instanță prin care să susțină legalitatea refuzului TVR Craiova, avocata instituției, Zarzără Mihaela Margareta, a apelat la „tehnici de intimidare”.
Povestea pe scurt a procesului este prezentată de Horațiu Buzatu într-o postare pe Facebook:
„De când a apărut Legea 544 / 2001 privind liberul acces la informațiile publice, mulți cetățeni (printre care și subsemnatul), au exprimat pretenții față de diverse instituții, cerând lămuriri, informații, clarificări. Ca experiență personală, am constatat că instituțiile nu au nicio bucurie în a răspunde: fie tergiversează cu nădejdea că uiți, fie te plimbă cu răspunsuri în doi peri, fie nu răspund deloc.
În astfel de situații se poate apela la Tribunalul de Contencios, astfel încât o instanță să oblige instituția să răspundă corect și la obiect. Asta am făcut și eu: am dat în judecată Studioul Teritorial Craiova pentru că a refuzat să facă publice unele detalii cu privire la investiția finanțată din bani publici pentru noul sediu din Craiova.
Rezultatul ? Tribunalul mi-a dat dreptate, iar TVR Craiova are obligația de a-mi pune la dispoziție contractul de execuție – pentru cel de proiectare încă ne mai judecăm, am făcut un recurs. Sigur, procesul va merge mai departe și sunt convins că într-un final voi avea toate documentele cerute. Pe de altă parte, aș vrea să fac cunoscută opiniei publice un aspect cu care m-am confruntat în timpul procesului.
Astfel, TVR Craiova nu doar că a refuzat să ofere informațiile cerute, ci – mai mult – a cerut instanței să fiu amendat pentru că – vezi Doamne – am manifestat „rea-credință exercitând căi de atac vădit netemeinice”. Și care-i reaua credință la care face referire TVR Craiova ? Ei bine, nu am fost de acord cu răspunsul mincinos pe care îl primisem și pentru că nu l-am acceptat, i-am dat în judecată.”
Povestea unor posibile ilegalități comise în autorizarea construirii noului sediu TVR Craiova, în zilele următoare.