La Rânca, vreo 13 proprietari și-au transformat hotelurile și cabanele în centre de carantină, ceea ce a atras mânia ălorlalți, mult mai mulți: c-au adus pandemia pe plaiurile Parângului, că vor omorî turismul și Transalpina va rămâne utilă doar pentru transhumanță.
Cam de două săptămâni, cabanierii Râncăi stau în cabane și se ceartă pe marginea carantinei, numele cel mai des prezent în discuții fiind cel al lui Constantin Pănescu: Constantin Pănescu. Omul, președinte al Asociației Concesionarilor de la Rânca, deține cam cel mai mare hotel din stațiune și cică el a făcut demersurile privind cazarea carantinaților, asta atrăgând zilnic de la stat 230 de lei pe cap de suspect. Adică dublu față de prețul unei camere duble, la vremuri normale, în extrasezon.
C. Pănescu nu stă nici el cu mâinile-n sân când alții le folosesc tastând despre el. Sau despre Rânca. Tocmai a săvârșit la adresa unei cabaniere, Octavia Cazacu, două fapte sancționate de lege:
• Discriminare sexuală: „discută cu femeile nu cu noi bărbații“. (Tot e bine; multicei săteni dimprejurul munților din Oltenia ar fi spus „discută cu muierile, nu cu oamenii“.)
Ăștia de la Combaterea Discriminării sunt foarte ai dracului. Indiferent de sex, religie, poziție socială, orientare sexuală, de rasa lor și a animalelor de companie pe care le dețin, membrii Consiliului sunt dați dracului în egală măsură când e să aplice amenzi. Dăm doar un exemplu, foarte cunoscut: Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării i-a dat fotbalistul Bancu 10.000 de lei amendă, imputându-i ceva ce nimeni n-a dovedit, că l-a făcut „cioară împuțită“ pe un fotbalist advers de culoare. Octavia Cazacu are proba, îi rămâne doar să trimită un e-mail către CNCD: Constantin Pănescu a considerat-o, ca femeie, nevrednică să se bage-n discuție cu bărbații.
• Amenințare: „vrei să te târăsc prin tribunale? Sau prin zăpadă!“.
Mult mai mari șanse are destinatara mesajului să-l târască prin tribunale pe adresant. Nu l-ar târî prea mult, speța e simplă. Codul penal (nou!) descrie amenințarea în articolul 206: „Fapta de a amenința o persoană cu săvârșirea unei infracțiuni sau a unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva sa ori a altei persoane, dacă este de natură să îi producă o stare de temere, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă“. Mari temeri nu credem că i-a produs Octaviei Cazacu amenințarea lui C. Pănescu, fiindcă ea are vreo zece câini învățați cu zăpada care-i stau permanent în preajmă, doar că asta n-ar reprezenta circumstanță atenuantă pentru inculpat.
Cine nu crede ce-am spus mai sus să se uite mai jos, tratăm pe larg, vă arătăm capturi. Dați-ne voie să vă prezentăm personajele dramei.
Constantin Pănescu, președintele tuturor cabanierilor de la Rânca și proprietar al centrului de carantină Panoramic.
Octavia Cazacu, proprietara unei cabane cu denumire necunoscută nouă.
Ion Cilica-Deaconu, ziarist, se pare cu rădăcini gorjene, director al cotidianului centenar Universul.
Mai puțin important, dar nu de neglijat, este Dan Catană, proprietar-asociat al centrului de carantină Terra.
Povestea a pornit de la postarea cabanierului care administrează pe Facebook grupul Iubesc Rânca. A pus două poze cu explicația „Primăvara la Rânca!“. Fără să conteste nimeni că anotimpul înnoirii a sosit, s-a iscat ditamai scandalul. Sămânța a sădit-o directorul Universului:
C. Pănescu i-a răspuns ziaristului Ion Cilica-Deaconu încheind cu o aluzie pe care o va îngroșa mai încolo (și o amplifică aici Dan Catană: obișnuiește să vină Ion Cilica-Deaconu pe la Rânca, dar nu ca turist). Apoi, Octavia Cazacu spune doar un cuvânt, e drept, din litere cam multe, „yessss“, atrăgând din partea lui C. Pănescu replica discriminatorie:
Ca să nu debordeze ecranul de chenare colorate, redăm cu scrisul nostru propriu lista postată de O. Cazacu: unitățile de cazare preschimbate-n centre de carantină (deși ziaristul îi ceruse președintelui o altă listă, a cabanelor clandestine): „Panoramic, Marjacu, Florile Albe, Carmen, Veverița, Doi băieți (voia să spună Doi frați – n.n.), Anna, Terra, Oxigen… şi mai sunt 4-5 locații“. Atât i-a trebuit lui C. Pănescu, să-și vadă Panoramicu-n fruntea pomelnicului. Și Dan Catană a ripostat, dar pe el l-ar sancționa doar un organism care monitorizează gramatica exprimării:
Mai zice Cilica-Deaconu una-alta, iar C. Pănescu îi spune mai pe șleau omului din presă că și-a consumat atențiile pentru el: Moș Crăciun l-a tăiat de pe listă; nici el, Pănescu, nici Dan Catană nu-l oprește să se ducă la cabanierii care n-au avut carantinați, să vadă cum se vede de la ei vârful Păpușa la cafea (nu spune cât îl costa pe ziarist cafeaua la Panoramic, dar se cam înțelege):
Noi nu credem o iotă din ce afirmă sau sugerează C. Pănescu. Ion Cilica-Deaconu e, după cum se prezintă pe Facebook, director general al cotidianului Universul. Apărut spre sfârșitul secolului XIX, primul ziar românesc de calibru european a sălășluit în prorpiu-i palat, chiar Palatul Universul, în centrul Capitalei, lângă Cișmigiu. Păi sediul Universului (dotat de amar de vreme și cu tipografie) valorează mai mult decât Panoramic și Terra la un loc! Și nu știm cât de bună-i cafeaua la Panoramic, dar Păpușa e cel mai urât munte din tot lanțul carpatin, conic și arid cu desăvârșire. Cine i-a pus numele nu s-a jucat niciodată cu păpușile.