Autoritățile locale și reprezentanții celei mai mari companii din industria alimentară, din Turcia au pus piatra de temelie la noua unitate de producție ce se construiește la Craiova, astăzi 25 noiembrie. Fabrica ce se ridică în Bănie este prima din afara Turciei. Reprezentanții ETI European Food Industries au declarat că aceasta va intra în funcțiune din luna octombrie 2015.
Ceremonia de începere a lucrărilor la fabrica ETI s-a desfășurat în prezența președintelui ETI, Firuzhan Kanatli, președintelui Consiliului Executiv ETI, Hakan Polatoğlu, ambasadorului Republicii Turcia la București, Osman Koray Ertaş, a primarului Craiovei, Lia-Olguța Vasilescu, și a președintelui Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.
Președintele Firuzhan Kanatli a spus că și-au orientat afacerea de familie către România datorită condițiilor bune de piață, a poziționării strategice, logisticii și stabilității economice a țării. ,,Am ales Craiova deoarece se află situat chiar în centrul regiunii în care vom face distribuția. Vom putea ajunge mai repede la consumatori, astfel încât produsele să se mențină proaspete și savuroase”.
Compania de dulciuri va avea la început aproximativ 300 de angajați, majoritatea din România, și câțiva din Turcia în prima fază. Hakan Polatoğlu, președinte al Consiliului Executiv ETI, a menționat că în primul an se vor produce 11.000 de tone. ,,Planul nostru este să creștem treptat această cantitate. Vom produce biscuiți sărați și dulci, precum și prăjituri”. Tot el a mai spus că 15-20 la sută din producție va fi vândută pe piața românească, iar restul va fi exportat.
,,Înseamnă locuri de muncă, dar și o industrie dezvoltată pe orizontală”, a spus încrezătoare Lia-Olguța Vasilescu.
Investiția în unitatea din Craiova se ridică la 40 de milioane de euro, iar investitorii speră să îi recupereze în cinci ani. În investiție intră și monedele pe care patronii turci le-au aruncat ritualic în groapa cu ciment care va sta la baza fabricii.