După ce a reușit să se transforme, la inundațiile de la începutul lunii iulie, într-o adevărată Veneție, Craiova noastră concurează cu alte orașe europene, în două topuri internaționale, prin alte „performanțe” care descriu suficient de bine nivelul de civilizație în Capitala Olteniei… și dacă s-ar ține un top al orașelor europene “care și-au epuizat rezerva de apă potabilă”, Bănia ar fi fruncea.
Să citim, să ne crucim…!
Suntem singurul oraș din România în Top 50 – Indexul Infracționalității în orașele Europei
Orașul nostru este alocat de site-ul NUMBEO (un site din aceeași categorie ca „European Best Destination”, unde rezultatele sunt bazate pe votul locuitorilor și/sau turiștilor) pe locul 39 în Topul orașelor europene afectate de infracționalitate, cu un indice al infracționalității de 47,93. (sursa: NUMBEO: Europe – Crime Index by City 2022)
Conform informațiilor oferite de NUMBEO, în Cetatea Băniei infracționalitatea este cu mult mai mare decât în alte orașe românești care se regăsesc în acest Top: Constanța (locul 88/indice 36,97), Iași (locul 118, indice 29,49), București (locul 122, indice 27,94), Brașov (locul 137, indice 25,43), Timișoara (locul 148, indice 23,17) și Cluj-Napoca (locul 152 din total 166 orașe prezente în Top, cu indice 21,75).
În aceiași ierarhie, Craiova se află în zona de criminalitate a orașelor Podgorica (Muntenegru, poziția 37, indice 48,40), Barcelona (Spania, poziția 38, indice 48.10), Gothenburg (Suedia, poeziția 40, indice 47,91) și Toulouse (Franța, poziția 41, indice 47,80). De menționat că aceste orașe cu criminalitatea de nivel asemănător celui din Craiova, sunt afectate de fenomene infracționale specifice: comunități mari de emigranți aflate în relații tensionate cu populația majoritară, grupări violente de traficanți de droguri, trafic de persoane etc.
Trist este și faptul că orașul nostru are un indice de criminalitate mai mare chiar și decât Chișinăul, capitală vestită pentru „rakeții” moldoveni și ucraineni implicați în trafic de persoane, de armament etc. În Topul 50 realizat de NUMBEO, Chișinăul ocupă locul 53, cu un indice al criminalității de 44,80.
Topul NUMBEO nu face decât să confirme realitatea sinistră din orașul nostru: infractori cu legături și protecție în mediul politic, instituții de forță (Poliție, DIICOT, SRI, DNA etc.) neputincioase și grav afectate de incompeteneță, domenii importante de activitate ale orașului (economie, administrație etc.) penetrate de interese „interlope”…
Universitatea din Craiova – în coada Top 500 Universtități la Shanghai Ranking for Academic Subjects 2022 (Mathematics)
O veste ceva mai bună primim de la Universitatea din Craiova care a fost inclusă de Shamnghai Ranking într-un Top 500 la domeniul Matematică.
„The Academic Ranking of World Universities” (ARWU), cunoscut sub denumirea generică de Shanghai Ranking, este una dintre publicațiile anuale care cuprind clasamente universitare la nivel mondial. Primul clasament Shanghai Ranking a fost realizat în anul 2003, de către Universitatea Jiao Tong din Shanghai (Republica Populară Chineză). Din anul 2009, ARWU este publicată de către Shanghai Ranking Consultancy, organizație independentă chineză care nu se subordonează vreunei universități din China sau guvernului comunist de la Beijing. În anul 2011, a fost înființat și un consiliu de consultanță internațională format din oameni de știință care oferă sugestii cu privire la clasament.
La domeniul „Matematici”, Universitatea din Craiova se clasează în intervalul de rang 401-500, dar este surclasată de alte două universități din România: Universitatea din București (intervalul 151-200) și Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (intervalul 301-400). (sursa: https://www.shanghairanking.com/rankings/gras/2022/RS0101)
În „QS World University Rankings” – un alt top important în domeniu, realizat de compania britanică Quacquarelli Symonds (QS) – Universitatea din Craiova este clasată antepenultima, într-o listă de aproximativ 1.500 de universități din întreaga lume, un loc mai rușinos fiind ocupat doar de Universitatea din Oradea, clasată penultima în top. (https://www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rankings/2023)
În „Times Higher Education World University Rankings” – al doilea top ca importanță în domeniu, realizat de publicația „Times Higher Education” nu am reușit să descoperim Universitatea din Craiova, deși în acest top se regăsesc diferite alte universități românești. (https://www.timeshighereducation.com/world-univ%C3%A9rsity-rankings/2022#!/page/0/length/-1/sort_by/rank/sort_order/asc/cols/stats)
Poziționarea rușinoasă a UCV în coada acestor clasamente confirmă încă o dată situația dezastruoasă în care se află instituția căpușată de interese politice și grupări
„Republica Oltenia” a publicat o anchetă jurnalistică în două părți despre controversata colaborare dezvoltată între Universitatea din Craiova și entități academice din China comunistă, în înființarea unui așa-zis centru ce cercetări sub titulatura „China-Romania Research Center in Applied Mathematics”
În ancheta realizată de redacția noastră, am arătat că „finanțatorul chinez al centrului înființat la Craiova, anume „China Scholarship Council” (CSC), este considerat de americani ca entitate suspectă de activități cu risc major pentru securitatea națională.” (sursa: https://republicaoltenia.ro/special/centru-de-cercetare-romano-chinez-la-universitatea-din-craiova-posibile-conexiuni-cu-spionajul-militar/)
Totodată, redactorii „Republica Oltenia” au demonstrat că „una din universitățile cu sediul în R.P.Chineză din parteneriatul realizat de UCV, anume „Harbin Engineering University”, este puternic implicată în activități de cercetare științifică militară în colaborare cu Marina Militară a Armatei Populare de Eliberare (armata Chinei Comuniste). Totodată, „Harbin Engineering University” a fost implicată, direct sau indirect, în activități de spionaj economic în scopul de a procura pentru China comunistă tehnologie din statele comunității euro-atlantice, cu precădere din S.U.A.” (sursa: https://republicaoltenia.ro/special/parteneriat-controversat-al-ucv-cu-o-universitate-implicata-in-dezvoltarea-arsenalului-nuclear-al-r-p-chineza/)
Din păcate, nu deținem informații care să confirme că entitățile specializate ale statului român (SRI, SIE etc.) s-au autosesizat și au inițiat verificările informative necesare…
Craiova dă startul unui nou Top: Orașe Românești Fără Apă Potabilă
Orașul nostru reușește să înregistreze o altă „performanță”: pe fondul valului de caniculă care a lovit România, Craiova este primul (și deocamdată, singurul) mare oraș din România care rămâne fără rezerve de apă potabilă.
În ziua de 21 iulie 2022 – când în oraș temperatura medie a fost de aproximativ 40 C – primarul Craiovei anunța că orașul a rămas fără rezerva de apă potabilă, printr-o postare pe Facebook:
„Luni dimineață, de la ora 8, până marți după amiază, în flux continuu, 34 de ore, s-a lucrat la avaria pe care conducta Craiova – Isvarna a avut-o. În tot acest timp, Craiova a fost alimentată cu apă din rezerva orașului. Deși s-a finalizat lucrarea și s-a remediat defecțiunea, stocurile de apă trebuiesc refăcute, iar presiunea trebuie controlată, astfel încât să nu avem o altă avarie. Este motivul pentru care astăzi se va furniza apă doar în intervalul orar 19-21. Acum se lucrează ca să intrăm în regim normal de distribuție de mâine. Este necesară refacerea stocului. Inițial am crezut că rezerva poate să acopere necesarul populației pe perioada cât se lucra la avarie, dar vremea caniculară a făcut ca și consumul să crească. Cu această ocazie, ne dăm seama cu toții cât de importantă este investiția in conducta care va alimenta orașul, Craiova – Isvarna, Firul 2, aflată în derulare acum, cu finanțare din fonduri europene.”
În aceeași zi, conducerea Companiei de Apă Oltenia informează publicul despre epuizarea rezervei de apă potabilă și despre restricționarea alimentării la robinet, printr-un comunicat „inspirat” din postarea primarului orașului.
Locuitorii Craiovei cu vârsta de peste 40 de ani au retrăit, cu nostalgie, vremurile lui Ceaușescu, când apa potabilă era furnizată „cu țârâita”…
La ora când redactăm acest articol, în multe cartiere ale orașului, la robinetul craiovenilor apa este de culoare neagră și nerecomandată pentru consum.
Se poate spune că orașul Craiova inițiază un nou top: Top Orașe Românești Fără Apă Potabilă! Cât timp se va afla Craiova în această gravă situație, probabil că depinde de profesionalismul celor de la CAO și eventual, de vigilența instituțiilor abilitate, dacă acestea din urmă se vor autosesiza că epuizarea rezervei de apă potabilă a unuia dintre cele mai mari orașe ale României are vreo legătură cu Securitatea Națională…
Craiova – o „butaforie” care stă să cadă?
Cum spuneam, aceste topuri confirmă realitatea tristă a orașului nostru care poate fi descris ca fiind o butaforie care începe să crape.
Lipsa unei clase politice locale care să fie loială cetățenilor orașului, o viață economică tot mai săracă și din care investitorii serioși sunt alungați de birocrație, de corupție și de indolență, un mediu universitar controlat de clanuri de familie și de Partid – toate acestea și multe alte cauze (pe care nu le mai înșiruim aici, dar pe care craiovenii le cunosc pe propria piele) pot transforma Craiova într-un „oraș fantomă”.
Recentele catastrofe – inundarea masivă a orașului și epuizarea rezervei de apă potabilă – care au lovit Craiova nu au doar cauze naturale, ci sunt și rezultatul acumulării unor grave greșeli comise în administrarea orașului.
Topurile pe care le-am prezentat sunt statistici seci care completează acest trist tablou al unui oraș ca o butaforie veche, prăfuită și care stă să cadă…
…în capul cui? Al craiovenilor, înainte de toate!