
În primul campionat din istorie cu play off și play out, toate echipele vor în play off. Craiova speră îndreptățit la asta invocând clasamentul de anul trecut: a terminat pe 5. În ediția precedentă au fost însă în competiție 18 echipe. Să vedem cam ce s-ar fi întâmplat dac-ar fi fost doar primele 14. Ca-n ediția asta.
Cu ultimele 4 clasate în campionatul 2014-2015, Craiova a avut rezultatele:
2-0 și 3-0 cu U Cluj
1-0 și 1-0 cu Oțelul
2-0 și 2-1 cu Rapid
2-0 și 1-2 cu Ceahlăul.
8 meciuri, 7 victorii, 1 înfrângere, + 9 la adevăr.
Din 26 de meciuri cu adversarele clasate pe pozițiile 1-14, echipa craioveană s-a ales tot cu 7 victorii. Și cu multe egaluri, 11. În clasamentul adevărului, – 7. Ar trebui să ai ceva noroc în ediția curentă să prinzi locul 6 cu – 7 la adevăr. Doar dacă vor fi multe etape precum prima, cu egaluri în neștire.
Cu 3 puncte mai rău ca-n ediția anterioară
U Cluj, Oțelul, Rapid și Ceahlăul nu mai pot fi victime ale Universității. Ca și Brașovul, ca și Mediașul, cu precizarea că ultima nici n-a fost, lăsându-i Universității doar 1 puct. Fotbaliștii mai buni ale retrogradatelor au întărit alte echipe din Liga 1, precum Concordia, Viitorul, Botoșanui. Inevitabil, nivelul competiției s-a săltat.
Lupta pentru primele 6 locuri, care merg în play off, chiar că se va da până-n ultimul minut al sezonului regulat. În ce privește retrogradarea, nicio echipă nu va fi resemnată înainte de play out. La sfârșitul sezonului regulat, punctele se înjumătățesc, diferențele vor fi lesne recuperabile. Dar, până să se înjumătățească punctele, pentru Craiova e o problemă: prinde play off-ul au ba?
Cu rezultate precum în campionatul trecut, nu-l prinde: 8 victorii din 14, deci mai mult de jumătate, le-a obținut cu echipe care nu mai sunt (socotind, alături de ultimele 4 clasate, și Brașovul).
Pentru Sorin și Emil probabil că e clar: nu mai ține să pună baza pe adversari care se bat singuri. Craiova trebuie să învingă la puncte, în meciurile tur-retur, Viitorul, Chiajna, Botoșani, Dinamo, Petrolul, Iași, ba chiar Astra, dacă Steaua nu se poate.
Comparând meciurile din acest campionat ale Universității cu acelea din campioatul trecut, e cam de rău: acum, 0-0 cu Botoșani și 0-1 la Dinamo; atunci, 2-1 cu Botoșani și 1-1 la Dinamo. Iar Dinamo și FC Botoșani teoretic s-ar preta la play off. Of, of, of! Cum spuneam, Craiova nu mai poate recupera cu U Cluj, Rapid și Oțelul. A zburat puiul cu ața. Proxima ocazie o are cu Astra. Apoi cu ASA…
Nici play out-ul nu te omoară, dar…
6 echipe se duc în play off, 8 în play out. 5 în cupele europene. Desigur, înfiorătorul spectru al play out-ului nu exclude visul european. Botoșaniul îl trăiește de pe locul 8. Dac-am fi avut și anul ăsta 5 europene, și nu 4, printre ele s-ar fi numărat și Pandurii, de pe 9. CFR Cluj și Petrolul (care-și pot anula penalizarea de 6 puncte) și Dinamo sunt în insolvență, nu merg în cupe. Probabil că aceeași soartă o paște pe ASA, poate și pe Astra, dacă-i mai vin dracii patronului Niculae. O echipă neinsolventă va trage bine mersi la Europa și din play out. Numai că, în play out:
- joci 40 de meciuri cu totul, ș nu 36, ca-n play off;
- ai cheltuieli sporite cu meciurile și îți trebuie un lot nițeluș mai numeros;
- capeți mai puțini bani din drepturile TV;
- îți șuieră vântul prin tribunele și așa cam golașe.