În efortul lăudabil de a egala și eventual, de a depăși celebrul Festival UNTOLD organizat la Cluj-Napoca (anul acesta, în perioada 4-7 august), Primăria și Consiliul Local Craiova, în parteneriat cu Opera Română Craiova organizează în această vară, prima ediție a INTENCITY FESTIVAL (26-28 august 2022), eveniment muzical găzduit de Stadionul „Ion Oblemenco” din Craiova.
Mobilizarea autorităților locale pare a fi exemplară. Se dorește lansarea orașului nostru pe „orbita” marilor festivaluri de muzică modernă din România…
…dar privind la detalii, dincolo de entuziasmul justificat al oricărui început, descoperim că prima ediție a INTENCITY FESTIVAL este după chipul Craiovei noastre – pretenții de elită europeană, idealuri înălțătoare și orgolios declamate, dar cu resurse precare, cu prea puțină voință și imaginație creativă pentru a le da aduce la viață.
Din păcate, lista de artiști așteptați să participe la INTENCITY FESTIVAL 2022, conform informațiilor oferite până în prezent de organizatori, îți trezește sentimentul unei călătorii în timp prin intermediul unor „zombii”, foste glorii ale muzicii moderne din anii ’70-’80-’90 ai secolului trecut.
„Zombii” care vor „bântui” pe scena INTENCITY FESTIVAL CRAIOVA 2022
„Vârful de lance” îl constituie grupul de muzică pop RICCHI E POVERI, înființat în anul 1967, la Genova (Italia) și format din Angela Brambati (născută în 1947, acum în vârstă de 75 ani), Angelo Sotgiu (născut în 1946, acum în vârstă de 76 ani), Franco Gatti (născut în 1942, acum în vârstă de 80 ani) și Marina Occhiena (născută în 1950, acum în vârstă de 72 ani). Epoca de glorie a acestui grup a fost în anii ’70-’80 ai secolului XX. În anul 2016, fondatorul grupului, artistul Franco Gatti, s-a retras, la vârsta de 74 de ani. În 2020, formația s-a reunit în formula originală pentru a celebra cea de-a 50-a aniversare de la debutul pe scena Festivalului de Muzică de la Sanremo, în anul 1970.

Discografia RICCHI E POVERI începe cu albumul „Ricchi e Poveri” (lansat în 1970) și se încheie cu albumul „Perdutamente amore” (în 2012). După o pauză „discografică” de nouă ani, în 2021, grupul lansează un album intitulat „Reuniune” care cuprinde 21 de piese din categoria „Best of ’70, ’80, ‘90” din toată discografia formației ajunsă la… senectute.
O altă fostă celebritate a muzicii „oldies” invitată să participe la INTENCITY FESTIVAL 2022 este ZUCCHERO (pe numele real Adelmo Fornaciari născut în 1955, acum în vârstă de 67 ani), un vestit cântăreț italian de muzică rock al anilor ’80-‘90. Zucchero s-a lansat în lumea muzicii moderne în anul 1983 cu albumul „Un po’ di Zucchero”. Ultimul album a fost lansat pe piață de Zucchero în urmă cu aproximativ un deceniu, în anul 2012, cu titlu „La Sesion Cubana”.

Pe scena festivalului craiovean programat pentru luna august, se va afla și „Thomas Anders and The Modern Talking Band”. Nu vă bucurați prea repede, nu este vorba de vestita formație vest-germană a anilor ’80-’90 din secolul trecut. Să facem un scurt istoric. „Modern Talking” a fost înființată în anul 1983, de către artiștii vest-germani Dieter Bohlen și Thomas Anders (pe numele real Bernd Weidung). În existența acestei formații sunt consemnate două etape. „Perioada de glorie” a fost între 1983-1987, când sunt lansate cele mai imporante „hit”-uri ale trupei, perioadă care se sfârșește prin separarea celor doi: Bohlen înființează trupa de pop „Blue System”, iar Thomas urmează o carieră „solo”. A doua etapă a grupului începe în 1998, când cei doi membri se reunesc, și se încheie după aproximativ cinci ani, în 2003, când cei doi se despart definitiv. Primul album al „Modern Talking” a fost lansat în 1985, titlul „The 1st Album”, iar ultimul este lansat în 2003, cu titlul „The Final Album”.

După 2003, Thomas Anders (aka Bernd Weidung) și-a reluat cariera solo, încercând și reușind să o așeze „la umbra” fostei glorii din vremea celebrei formații „Modern Talking”. Altfel spus, la Craiova nu va veni „Modern Talking”, ci un „oldboy”, Thomas Anders (născut în 1963, acum în vârstă de 59 ani), cândva membru al „Modern Talking”.

O altă prezență „oldies” la INTENCITY FESTIVAL 2022 este rapper-ul și DJ-ul german (originar din Ghana) Kwame Abrokwa (născut în 1968, acum în vârstă de 54 ani) aka Nana sau Darkman. Perioada de glorie a lui Nana a fost în vremea anilor ’90 ai secolului trecut.
La acel moment, Nana s-a făcut remarcat în lumea muzicii moderne pentru stilul său considerat a fi „euro-rap”, dar și pentru mesajele sale „corecte politic” despre rasism și Holocaust. Nana a lansat primul său album în anul 1997, cu titlul „Nana”, iar ultimul album l-a înregistrat în 2010, cu titlul „Stand Up”.
Privind la această galerie de „monștri sacri”, ne întrebăm, parafrazând textul de pe afișul festivalului: More „zombie” to be announced?
În loc de concluzie
Orice început este dificil, atunci când resursele (umane și mai ales, financiare) pe care le ai la dispoziție sunt puține. Totuși, organizatorii INTENCITY FESTIVAL 2022 (Primăria Craiova, Consiliul Craiova și Opera Română Craiova) nu pășesc pe drumuri necunoscute. Experiența organizatorilor deja celebrului Festival UNTOLD trebuie folosită și adaptată la resursele orașului nostru (trebuie să recunoaștem, cu mult mai sărace decât cele pe care le deține Cluj Napoca).
Fostele glorii ale muzicii moderne pot să trezească nostalgii în sufletele celor născuți prin anii ’60, ’70 ai secolului trecut, dar și curiozitatea celor care sunt ceva mai tineri. Dacă INTENCITY FESTIVAL CRAIOVA se dorește a fi un festival sub genericul „Oldies but goldies”, atunci s-ar putea spune că începutul este oarecum unul bun.
Însă, dacă ne dorim un festival modern, dinamic și atractiv, pe a cărui scenă să performeze celebritățile în vogă ale muzicii moderne de astăzi, atunci probabil că mai trebuie lucrat atât la „rețeta” festivalului, cât și la calitatea și cantitatea resurselor alocate.
Altfel, INTECITY FESTIVAL riscă să eșueze într-o „clonă” palidă, într-o butaforie a Festivalului UNTOLD de la Cluj-Napoca.
Le urăm „Succes!” organizatorilor Festivalului și îi îndemnăm pe craioveni să participe la toate cele trei zile de muzică „oldies but goldies”, presărată însă și cu ceva muzică modernă de actualitate.