În seria de evenimente dedicate hramului Bisericii Romano-Catolice „Toți Sfinții” din Craiova, va avea loc astăzi, lansarea cărții „Mircea Eliade. Definitio sacri”, autorul fiind părintele prof. dr. Wilhelm Dancă, decanul Facultății de Teologie Romano-Catolică din București. Evenimentul este găzduit la „Casa Dianu” (Strada „24 Ianuarie”, nr. 4, Craiova), începând cu ora 18.00, în organizarea Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova.
Invitați ai evenimentului sunt prof. univ. dr. Ionel Bușe, de la Universitatea din Craiova și cercetătorul științific Lorena Stuparu, de la Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române.
Despre volumul „Mircea Eliade. Definitio sacri”:
„Trebuie recunoscut că un merit al acestei lucrări este faptul de a fi redescoperit și aprofundat rădăcinile și influențele culturale de tinerețe, întotdeauna importante în dezvoltarea succesivă a unui autor, chiar a unuia atât de original ca Eliade. Cititorul va găsi în paginile cărții și multe alte informații importante privitoare la viața intelectuală și formația filosofică a lui Mircea Eliade – autorul evidențiind în mod deosebit cum se articulează influența eseistului și filosofului Nae Ionescu asupra viitorului filosof și istoric al religiilor, ca și asupra altor discipoli cunoscuți, cum ar fi Emil Cioran, Constantin Noica, Mircea Vulcănescu. Dar meritul major al lucrării constă în cercetarea foarte atentă a categoriilor fundamentale din gândirea eliadiană cu privire la sacru și la simbol, trecând dincolo, prin analiză, de operele deja meritorii ale lui Adrian Marino, Ioan Petru Culianu, Mac Linscott Ricketts”. ( din Cuvânt-înainte de Giovanni Magnani)
La finalul evenimentului va fi oferit un intermezzo muzical de studenții Cristian Fofucă și Andeea Apan, de la clasa de canto a dnei conf. Univ. dr. Renata Vari, de la Departamentul de Arte și Media al Universității din Craiova.
Părintele prof. dr. Wilhelm Dancă – unul dintre cei mai importanți teologi catolici români ai momentului
Părintele Wilhelm Dancă s-a născut în ziua de 18 mai 1959, în satul Buruienești, comuna Doljești, jud. Neamț.
Părintele este licențiat în Teologie la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, promoția 1986. A urmat un Masterat în Antropologie filosofică la Universitatea Pontificală Gregoriana din Roma, absolvit în anul 1993. A primit titlul de Doctor în Filosofie la Universitatea Pontificală Gregoriana din Roma, în anul 1996, cu teza de doctorat (scrisă în limba italiană): Definitio sacri. Il sacro come „il significativo” e „il destino” e la sua relazione con il metodo storico-fenomenologico nell’opera di Mircea Eliade.
Preot al Bisericii Romani-Catolice, părintele Wilhelm Dancă a slujit ca vicar parohial în parohiile Nisiporești și Piatra-Neamț (Moldova), între 1986-1989 și ca preot paroh în București (1989-1992).
Activitatea universitară și academică a părintelui Wilhelm Dancă este bogată și dedicată slujirii Bisericii lui Hristos.
Între anii 1996-2011, a fost profesor de filosofie la Institutul Teologic Romano-Catolic și la Universtitatea “Al. I. Cuza” din Iași, iar din anul 2012 este profesor de filosofie și teologie fundamentală la Institutul Teologic Romano-Catolic și la Universitatea din București. A ocupat funția de Rector al Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași (2001 – 2011) și al Institutului Teologic Romano-Catolic din București (2012 – 2018). Din anul 2012, părintele Wilhelm Dancă este decan al Facultății de Teologie Romano-Catolică (Universitatea din București).
În ziua de 28 martie 2013, părintele Wilhelm Dancă a fost ales ca membru corespondent al Academiei Române, la recomandarea Acad. dr. Ioan Robu, Arhiepiscop și Mitropolit Romano-catolic de București, iar în anul 2017 a fost ales membru al Academiei Europene de Științe și Arte din Salzburg.
Activitatea publicistică a părintelui Wilhelm Dancă este deosebit de bogată, acest fiind autorul a 28 de cărți, dintre care 10 sunt volume colective, și a peste 260 de articole și studii în limba română și în alte limbi străine, publicate în România și în străinătate. Părintele Wilhelm Dancă a fost redator-șef în redacțiile unor importante reviste de teologie: Dialog Teologic (1998-2012), Caietele Institutului Catolic (2012-2018) și Verbum (2020-prezent).
În activitatea științifică desfășurată, părintele Wilhelm Dancă a fost invitat să susțină prelegeri și comunicări științifice la renumite universități din străinătate, dintre care amintim: Universitatea Pontificală Angelicum (Roma, Italia), Universitatea Catolică a Americii (Washington D.C., USA), St. Michael College (Vermont, USA), Universitatea din Strasbourg (Franța), Universitatea din Salamanca (Spania), Universitatea din Bari (Italia), Academy of Social Sciences, Shanghai (China), Universitatea din Atena (Grecia), Universitatea Națională din Seoul (Coreea de Sud).
În ziua de 11 mai 2020, părintele Wilhelm Dancă a fost onorat cu distincția „Crucea Pro Ecclesia et Pontefice”, din partea Papei Francisc, ca o recunoaștere a activității teologice și ecleziastice desfășurate în slujirea Bisericii Romano-Catolice.
Părintele Wilhelm Dancă a primit recunoaștere publică pentru activitatea teologică, academică și clericală, fiind decorat cu numeroase alte distincții profesionale și de stat, dintre care amintim: „Medalia jubiliară şi Diploma de Merit” din partea Episcopiei Romano-Catolice de Iași (26 iunie 2004), „Diploma sinodală” din partea Episcopiei Romano-Catolice de Iași (8 decembrie 2004), „Crucea Sinodală” din partea Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi (2 februarie 2006), Diploma şi Medalia de aur, din partea Institutului Român pentru Drepturile Omului (Bucureşti, 2007), Distincția și Crucea Arhiepiscopală, din partea Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București (2019), Ordinul Național „Meritul cultural” în grad de Ofiţer (7 februarie 2004), Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler (01 decembrie 2016).
Dintre cărțile publicate de părintele decan prof. univ. dr. Wilhelm Dancă, amintim următoarele titluri:
- Mircea Eliade. Definitio sacri (prima ediție – Editura „Ars Longa”, Iași, 1998)
- Bazele filosofice ale teologiei (Editura ARCB, București, 1998)
- Introducere în Teologia Fundamentală (Editura ARCB, București, 1998)
- Euharistia în viața Bisericii (Editura ARCB, București, 2000) – coordonator
- Creștinii laici. Identitate și misiune (Editura Sapientia, Iași, 2001) – coordonator
- Logica filosofică: Aristotel și Toma de Aquino (Editura Polirom, Iași, 2002)
- Fascinația sacrului. De la Mircea Eliade la papa Ioan Paul al II-lea (Editura Sapientia, Iași, 2002)
- Sacro e simbolo in Mircea Eliade (Editura Sapientia, Iași, 2004)
- Fascinația adevărului. De la Toma de Aquino la Anton Durcovici (Editura Sapientia, Iași, 2005)
- Fascinația binelui. Creștinism și postmodernitate (Editura Sapientia, Iași, 2007)
- Anton Durcovici. Lecții tomiste despre Dumnezeu [1936-1940] (Editura Sapientia, Iași, 2008) – coordonator și editor
- Truth and Morality. The Role of Truth in Public Life (The Council for Research in Values and Philosophy, Washington, D.C., 2008) – editor
- Anton Durcovici. Nu sunt de acord. Declarații din arestul Securității București (1950) (Editura Sapientia, Iași, 2011) – coordonator și editor
- Pentru iubirea lui Cristos. Dialoguri despre Biserică, Preoție și Credință (Editura Sapientia, Iași, 2011)
- Și cred și gândesc. Viitorul unui dialog controversat (Editura ARCB, București, 2014)
- Teologia are nevoie de filosofie? Contribuții la înțelegerea conceptului de teologie fundamentală (Editura Sapientia, Iași, 2015)
- Religion, the Sacred and Hospitality (Council for Research in Values and Philosophy, Washington D.C., 2017) – coordonator și editor
- Fatima 100. Aniversarea centenarului aparițiilor Maicii Domnului la Fatima în context românesc (Editura ARCB, București, 2018)
- Mysterium Christi I. Meditații despre Crăciun (Editura Ratio&Revelatio, Oradea, 2020)
- Mysterium Christi II. Meditații despre Postul Mare (Editura Ratio&Revelatio, Oradea, 2021)
- Mysterium Christi, voll. I-V (Meditații filosofice, teolgoice și literare la Evanghelii, 2020-2022).
Viziunea părintelui Wilhelm Dancă despre relația dintre Filosofie și Teologie este sintetizată în următoarele cuvinte: „Teologia are nevoie de filosofie, pentru că teologia gândește credința, iar gândirea în activitatea sa folosește concepte și limbaje filosofice”.
Părintele Wilhelm Dancă și-a dedicat viața slujirii Bisericii lui Hristos, asumându-și ca un crez personal cuvintele lui Ambrosiastru (un teolog al antichității cunoscut prin comentariul teologic făcut la Epistolele Sfântului Pavel): „Orice adevăr, indiferent de cine este spus, vine de la Duhul Sfânt”.