Triumfalism „made in Universitatea din Craiova” sau despre cum să manipulezi ca un politruc

Într-un comunicat de presă triumfalist, Departamentul de Relații Public și Imagine Academică al Universității din Craiova informa că UCV, instituție călcată de curând de procurorii Direcției Național Anticorupție – așa cum anunțau colegii de la ȘTIRI CRAIOVA (link) – s-a clasat în „intervalul 1501+ în Times Higher Education World University Ranking, unul dintre cele mai prestigioase topuri ale universităților din întreaga lume. În cadrul clasamentului actual au fost clasificate doar 1.799 de universități (…)”

Un titlu de glorie reprezintă pentru comunicatorii de la UCV faptul că instituția „a obținut (în Times Higher Education World University Ranking n.n.) un scor general de 10.4 puncte, cel mai bine fiind clasată la capitolul venituri atrase din mediul economic, unde se află pe locul 1.310 în lume.”

O să ridicăm vălul poleit al acestor cifre și să detaliem, dar, fiind conștienți că analiza noastră este una stufoasă, punem carul înaintea boilor, așa că tragem o concluzie:

Comunicatorii de la Universitatea din Craiova comit abuzul de a considera că opinia publică din Craiova poate fi manipulată folosind „rețeta” politrucilor care populează partidele politice: scoaterea din context a unor informații, interpretarea subiectivă și incorectă a acestora, logoreea triumfalistă și mult tupeu. (Comunicatul de presă triumfalist al UCV)

 

Cum se regăsește Universitatea din Craiova în Times Higher Education World University Ranking

Conform datelor oferite de site-ul Times Higher Education (link), Universitatea din Craiova are un rang (poziție în clasament) în intervalul 1.501+ și se clasează între Universitatea de Tehnologie din Cracow (Polonia) și Universitatea din Cukurova (Turcia).

Trebuie menționat că intervalul 1.501+ este ultimul interval (din partea de jos a clasamentului) și cel mai cuprinzător. Superior clasate față de Universitatea din Craiova, în acest interval de 1.501+, se găsesc universități ca: Universitatea din Abou Bekr Belkaid Tlemcen (Algeria), Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (Iași, România), Universitatea din Alzahra (Iran), Universidad Autonoma de Coahuila (Mexic), Universidad Autonoma de Yucatan (Mexic), Universitatea din Bagdad (Irak), Universitatea de Stat din Baku (Azerbaijan), Universitatea din Burapha (Thailanda), Universitatea din Caxias do Sul (Brazilia), Universitatea din Chuo (Japonia), Universitatea de Comunicare a Chinei (R.P.China).

Inferior clasate față de Universitatea din Craiova, în intervalul 1.510+, se regăsesc universități ca: Universitatea din Diponegoro (Indonezia), o universitate de agricultură din (Nigeria), Universidad de las Fuerzas Armadas (Ecuador), dar și “surate” din Româmia, precum Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” (Iași), Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” (Iași, România), Universitatea „Lucian Blaga” (Sibiu), Universitatea din Oradea, Universitatea „Ovidius” din Constanța, Universitatea Politehnică din București, Universitatea Politehnică din Timișoara, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timișoara sau Universitatea „Zonguldak Bulent Ecevit” (Turcia) care este și ultima încadrată la intervalul 1.501+.

Observăm că Universitatea din Craiova se încadrează, în intervalul 1.501+, între universități din lume și din România cu rezultate academice mediocre, cu mult sub calitatea activității academice desfășurate de universitățile aflate în intervalul de top 1-100 sau măcar în intervalul 101-500.

Rezultă că poziționarea generală a Universității din Craiova în intervalul 1.501+ nu este onorabilă și în același timp, nu justifică triumfalismul comunicatului de presă emis de UCV.

Times Higher Education

Detalierea rangului obținut de Universitatea din Craiova în cadrul Times Higher Education World University Ranking

La Nivelul de predare (mediul de învățare), Universitatea din Craiova înregistrează un punctaj de 16.8.

Conform Metodologiei Times Higher Education 2023, la categoria Predarea (mediul de învățare) sunt analizate următoarele informații: Sondajul de reputație – Predare, Raportul personal academic-student, Doctoratele acordate per Gradele de licență acordate, Doctoratele acordate per Personal academic și Veniturile Instituționale per Personal Academic.

 

Analiză comparativă:

Universitatea din Oxford-UK (prima clasată) are un punctaj la Nivelul de predare de 92.3.

Universitatea „Zonguldak Bulent Ecevit”-Turcia (ultima în listă, în intervalul 1.501+) are un punctaj la Nivelul de predare de 13.2.

Universitățile din România, clasate pe poziții superioare față de UCV în clasamentul general, înregistrează la Nivelul de predare, următoarele rezultate:

 • Universitatea de Științe Economice din București (intervalul 501-600) = 17.9
 • Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca (intervalul 801-1000) = 20,7
 • Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (intervalul 1001-1200) = 18,8
 • Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (intervalul 1001-1200) = 16,9
 • Universitatea din București (intervalul 1201-1500) = 24,3
 • Universitatea „Transilvania” din Brașov (intervalul 1201-1500) = 15.0 (scor inferior la acestă categorie, dar scor general superior față de UCV)
 • USAMV Cluj-Napoca (intervalul 1201-1500) = 16.8
 • Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (în același interval de 1.501+ cu UCV) = 16.7 (scor inferior la acestă categorie, dar scor general superior față de UCV).

Pe poziții inferioare față de UCV, în clasamentul general și în intervalul 1.501+, se mai află doar 11 universități din România. Dintre acestea, scorul cel mai mic la Nivelul de Predare îl au Universitatea Politehnică din Timișoara (=14.9) și Universitatea din Oradea (=14.8).

 

La Nivelul de Cercetare științifică, Universitatea din Craiova înregistrează un punctaj de 10.8.

Conform Metodologiei Times Higher Education 2023, la categoria sunt analizate următoarele informații: Cercetare (volum, venit și reputație), Sondajul de reputație – Cercetare, Veniturile din cercetare per Personal academic și Publicațiile per Personal (Personal academic + Personal de cercetare).

 

Analiză comparativă:

Universitatea din Oxford-UK (prima clasată) are un punctaj la Nivelul de Cercetare științifică de 99.7.

Universitatea „Zonguldak Bulent Ecevit”-Turcia (ultima clasată, intervalul 1.501+) are un punctaj la Nivelul de Cercetare științifică de 8.2.

Universitățile din România, clasate pe poziții superioare UCV în clasamentul general, înregistrează la Cercetarea științifică, următoarele rezultate:

 • Universitatea de Științe Economice din București (intervalul 501-600) = 11.1
 • Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca (intervalul 801-1000) = 9.2 (scor inferior la acestă categorie, dar scor general superior față de UCV).
 • Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (intervalul 1001-1200) = 16.0
 • Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (intervalul 1001-1200) = 12.0
 • Universitatea din București (intervalul 1201-1500) = 16.8
 • Universitatea „Transilvania” din Brașov (intervalul 1201-1500) = 10.4 (scor inferior la acestă categorie, dar scor general superior față de UCV)
 • USAMV Cluj-Napoca (intervalul 1201-1500) = 9.1 (scor inferior la acestă categorie, dar scor general superior față de UCV)
 • Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (în același interval de 1.501+ cu UCV) = 11.7.

În cele 11 universități din România aflate pe pozițiile inferioare față de poziția Universității din Craiova, în clasamentul general și în intervalul 1.501+, scorul cel mai mic la Nivelul de Cercetare științifică îl au Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (= 8.4) și Universitatea „Ovidius” din Constanța (=8.6).

Din aceste informații, rezultă că activitatea de cercetare științifică a Universității din Craiova este una submediocră, fără impact pozitiv consistent asupra orașului Craiova și României și lipsită de recunoaștere internațională.

La Nivelul de Citare (capacitatea universității de a răspândi idei și cunoștințe noi, inovatoare etc. influența cercetării științifice realizate de universitate), Universitatea din Craiova înregistrează un punctaj de 11.9.

 

Analiză comparativă:

Universitatea din Oxford-UK (prima clasată) are un punctaj la Nivelul de Citare de 99.0.

Universitatea „Zonguldak Bulent Ecevit”-Turcia (ultima clasată, intervalul 1.501+) are un punctaj la Nivelul de Citare de 23.5 (!).

Universitățile din România, clasate pe poziții superioare față de UCV în clasamentul general, înregistrează la Nivelul de Citare, următoarele rezultate:

 • Universitatea de Științe Economice din București (intervalul 501-600) = 97.7 (!)
 • Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca (intervalul 801-1000) = 61.7
 • Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (intervalul 1001-1200) = 37.6
 • Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (intervalul 1001-1200) = 52.0
 • Universitatea din București (intervalul 1201-1500) = 23.1
 • Universitatea „Transilvania” din Brașov (intervalul 1201-1500) = 34.3
 • USAMV Cluj-Napoca (intervalul 1201-1500) = 40.1
 • Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (în același interval de 1.501+ cu UCV) = 13.3.

Între cele doar 11 universități din România aflate pe pozițiile inferioare față de poziția Universității din Craiova, în clasamentul general și în intervalul 1.501+, scorul cel mai mic la Nivelul de Cercetare științifică îl au Universitatea „Ovidius” din Constanța (=3.1) și Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați (=6.3).

Aceste date conduc la concluzia că Universitatea din Craiova are un rol submediocru în conceperea și răspândirea de idei noi și inovatoare în domeniile academice în care activează facultățile din structura proprie.

 

La Nivelul de Venituri din Industrie (Industry Income – capacitatea universității de a ajuta industria cu inovații, invenții; măsura în care întreprinderile/agenții economici au plătit sume de bani pentru produsele cercetării științifice realizată de universitate; capacitatea universității de a atrage finanțări de pe piața liberă), Universitatea din Craiova înregistrează un punctaj de 37.9.

Conform Metodologiei Times Higher Education 2023, la categoria sunt analizate următoarele informații: Veniturile din industrie (transferul de cunoștințe științifice), Veniturile din cercetarea științifică atrase din industrie și comerț per Personal academic.

 

Analiză comparativă:

Universitatea din Oxford-UK (prima clasată) are un punctaj la Nivelul de Venituri din Industrie de 74.9.

Universitatea „Zonguldak Bulent Ecevit”-Turcia (ultima clasată, intervalul 1.501+) are un punctaj la Nivelul de Venituri din Industrie de 38.9 (!).

Universitățile din România, clasate pe poziții superioare față de UCV în clasamentul general, înregistrează la Nivelul de Citare, următoarele rezultate:

 • Universitatea de Științe Economice din București (intervalul 501-600) = 37.8 (scor inferior la acestă categorie, dar scor general superior față de UCV)
 • Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca (intervalul 801-1000) = 37.3 (scor inferior la acestă categorie, dar scor general superior față de UCV)
 • Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (intervalul 1001-1200) = 37.5 (scor inferior la acestă categorie, dar scor general superior față de UCV)
 • Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (intervalul 1001-1200) = 37.5 (scor inferior la acestă categorie, dar scor general superior față de UCV)
 • Universitatea din București (intervalul 1201-1500) = 37.6 (scor inferior la acestă categorie, dar scor general superior față de UCV)
 • Universitatea „Transilvania” din Brașov (intervalul 1201-1500) = 37.4 (scor inferior la acestă categorie, dar scor general superior față de UCV)
 • USAMV Cluj-Napoca (intervalul 1201-1500) = 38.4
 • Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (în același interval de 1.501+ cu UCV) = 37.0 (scor inferior la acestă categorie, dar scor general superior față de UCV).

Între cele doar 11 universități din România aflate pe pozițiile inferioare față de poziția Universității din Craiova, în clasamentul general și în intervalul 1.501+, scorul cel mai mic la Nivelul Veniturilor din Industrie îl au Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați (=37.0) și Universitatea „Ovidius” din Constanța (=37.0). În cele 11 universități aflăm însă și scoruri mai mari la Nivelul Veniturilor din Industrie decât scorul UCV, ca de exemplu: Universitatea Politehnică din Timișoara (=38.1) și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (=39.1)

Dintre toți indicatorii care caracterizează activitatea Universității din Craiova, în cadrul Times Higher Education World University Ranking, observăm că rezultatul cel mai bun este înregistrat la categoria Venituri din Industrie. În scorul general însă, acest rezultat nu ajută UCV să se claseze pe o poziție superioară. Totodată, în comparație cu alte universități din străinătate (inclusiv cu unele din țări cu un nivel de dezvoltare inferior României), Universitatea din Craiova nu înregistrează nici la această categorie un rezultat „de Top”.

Totuși, acest scor înregistrat de UCV la Nivelul de Venituri din Industrie, determină redacția noastră ca în perioada imediat următoare, să lanseze către conducerea UCV o serie de cereri în temeiul Legii 544/2001 pentru a afla care este sursa acestor venituri și care sunt produsele cercetării științifice pe care le-au achiziționat agenții comerciali/întrepriderile de la UCV.

La Nivelul de Perspectivei Internaționale (International Outlook – Capacitatea unei universități de a atrage studenți, absolvenți și profesori din străinătate, precum și proporția din totalul publicațiilor relevante ale universității care au cel puțin un coautor din străinătate), Universitatea din Craiova înregistrează un punctaj de 21.5.

Conform Metodologiei Times Higher Education 2023, la categoria sunt analizate următoarele informații: Proporția studenților internaționali în universitate, Proporția personalului academic internațional în universitate, Coautorii străini în publicațiile universității.

 

Analiză comparativă:

Universitatea din Oxford-UK (prima clasată) are un punctaj la Nivelul Perspectivei Internaționale de 96.2.

Universitatea „Zonguldak Bulent Ecevit”-Turcia (ultima în lista intervalului 1.501+) are un punctaj la punctaj la Nivelul Perspectivei Internaționale de 23.1 (!).

Universitățile din România, clasate pe poziții superioare față de UCV în clasamentul general, înregistrează la Nivelul de Citare, următoarele rezultate:

 • Universitatea de Științe Economice din București (intervalul 501-600) = 24.6
 • Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca (intervalul 801-1000) = 52.1
 • Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (intervalul 1001-1200) = 40.8
 • Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (intervalul 1001-1200) = 33.5
 • Universitatea din București (intervalul 1201-1500) = 29.4
 • Universitatea „Transilvania” din Brașov (intervalul 1201-1500) = 29.5
 • USAMV Cluj-Napoca (intervalul 1201-1500) = 38.9
 • Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (în același interval de 1.501+ cu UCV) = 35.0

Între cele doar 11 universități din România aflate pe pozițiile inferioare față de poziția Universității din Craiova, în clasamentul general și în intervalul 1.501+, o singură universitate înregistrează un scor mai mic decât UCV, anume Universitatea Politehnică din Timișoara (=19.9). Restul universităților din România aflate pe poziții generale inferioare poziției UCV, înregistrează scoruri superioare.

Din aceste date rezultă că Universitatea din Craiova se află la Nivelul Perspectivei Internaționale pe penultimul loc între universitățile din România analizate în cadrul Times Higher Education World University Ranking. Altfel spus, capacitatea UCV de a atrage studenți, absolvenți și profesori din străinătate, precum și proporția din totalul publicațiilor relevante ale UCV care au cel puțin un coautor din străinătate sunt submediocre.

 

La categoria Număr de studenți, Universitatea Craiova se află pe locul 8 între cele 20 de universități din România care au fost încadrate într-un interval de scor în cadrul Times Higher Education World University Ranking, cu un număr de 18.411 studenți. Primele trei universități românești ca număr de studenți sunt: Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (=39.811 studenți), Universitatea din București (=31.267 studenți) și Universitatea Politehnică din București (=30.287 studenți).

La categoria Număr de studenți per cadru universitar Universitatea Craiova se află pe locul 5 între cele 20 de universități din România care au fost încadrate într-un interval de scor în cadrul Times Higher Education World University Ranking, cu un raport de 22.5 studenți pentru 1 cadru universitar. Primele trei universități românești care au un raport superior de studenți per cadru universitar, sunt: Universitatea din București (=32.4/1), Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (=24.8/1) și Universitatea de Vest din Timișoara (=24.6/1). Acest raport contribuie, indirect, la cunoașterea eficienței actului de predare în universități, precum și la evaluarea încărcării organigramei universității în raport cu numărul de studenți deservit.

La categoria Procent de Studenți din străinătate, Universitatea Craiova se află pe locul 13 între cele 20 de universități din România care au fost încadrate într-un interval de scor în cadrul Times Higher Education World University Ranking, cu un procent de 4% studenți străini din numărul total de studenți care urmează cursurile facultăților din UCV. Același procent foarte mic de studenți străini îl înregistrează: Universitatea Politehnică din București, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și Universitatea de Studii Economice din București.

Primele trei universități românești care au un procent superior de studenți străini din totalul studenților, sunt: Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca (=33% studenți străini), Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (=27% studenți) și Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați (=21% studenți străini).

 

Alte câteva concluzii pe marginea unui comunicat de presă triumfalist

Comunicatorii de la Universitatea din Craiova comit abuzul de a considera că opinia publică din Craiova poate fi manipulată folosind „rețeta” politrucilor care populează partidele politice: scoaterea din context a unor informații, interpretarea subiectivă și incorectă a acestora, logoreea triumfalistă și mult tupeu.

De fapt, adevărații responsabili pentru această încercare de manipulare sunt conducătorii Universității din Craiova (Senatul universității, Rectorul, Prorectorii, Decanii, Prodecanii) care, probabil prin liderul lor, Rectorul Cezar Ionuț Spânu, au încercat să dezinformeze. Probabil că aceștia se consideră a fi o elită aflată deasupra oricărei judecăți, cu puteri absolute, inclusiv puterea de a induce în eroare opinia publică.

Prof. Univ. Dr. Cezar Ionuț Spînu - Rectorul Universității din Craiova
Prof. Univ. Dr. Cezar Ionuț Spînu – Rectorul Universității din Craiova

Universitatea din Craiova continuă să se târască la limita mediocrității, incapabilă să se impună, atât pe harta academică a României, cât și în comunitatea academică internațională.

Cauzele sunt multiple: influența clanurilor de familie și de Partid, ingerințele (încă) destul discrete, dar foarte toxice ale politicului în activitatea universitară, pregătirea precară a multora dintre cadrele didactice, parvenitismul și carierismul care animă pe unii dintre membrii corpului didactic universitar, dar și lipsa de perspectivă profesională pentru mulți dintre studenții înscriși la facultăți ale căror domenii de studiu nu mai sunt căutate pe piața muncii.

Probabil că cea mai gravă cauză este inadecvarea politicilor publice ale Universității din Craiova la realitățile economiei de piață. Universitatea din Craiova pare a fi un „mușuroi” uriaș, birocratizat, ineficient, cu multe componente (facultăți, centre așa-zis de cercetare etc.) ținute articial în viață etc., o entitate a cărei funcționare pare a avea un unic scop: să asigure salarii imense cadrelor didactice din bani publici și din banii încasați ca taxe de la studenți. Atât.

Trebuie spus că triumfalismul comunicatorilor de la Universitatea din Craiova „rezonează” cu triumfalismul general folosit de autoritățile publice, atunci când promovează așa-zise succese al orașului în diferite Top-uri, ignorând problemele cu care se confruntă comunitatea noastră, realitate despre care publicația noastră a avertizat și în alte articole (vezi link)

Din păcate, cu triumfalism și manipulări penibile, situația din Universitate din Craiova nu numai că nu se va schimba, ci, dimpotrivă, devastator pentru comunitatea noastră, se va agrava.

PostariSimilare

Postarea următoare

Comentarii 1.172

 1. Suenaf says:

  [url=https://trentala.online/]trental 400 order online india[/url]

 2. Ashnaf says:

  [url=http://zoloft.africa/]generic zoloft for sale[/url]

 3. Ivynaf says:

  [url=http://cleocina.foundation/]clindamycin gel generic price[/url]

 4. DarrylRix says:

  [url=https://zanaflex.foundation/]tizanidine tab 4mg[/url]

 5. The point of view of your article has taught me a lot, and I already know how to improve the paper on gate.oi, thank you. https://www.gate.io/pt-br/signup/XwNAU

 6. Joenaf says:

  [url=http://lyricanx.com/]lyrica prices in canada[/url]

 7. DarrylRix says:

  [url=https://albenza.gives/]albendazole 400 mg uk[/url]

 8. Jacknaf says:

  [url=https://finasterideproscar.foundation/]finpecia online pharmacy[/url]

 9. This article opened my eyes, I can feel your mood, your thoughts, it seems very wonderful. I hope to see more articles like this. thanks for sharing.

 10. Marynaf says:

  [url=https://orlistat.gives/]xenical tablet price[/url]

 11. Ivynaf says:

  [url=https://medrol.foundation/]purchase medrol[/url]

 12. Jacknaf says:

  [url=http://robaxin.ink/]robaxin medicine[/url]

 13. Joenaf says:

  [url=https://orlistat.gives/]orlistat 60 price[/url]

 14. DarrylRix says:

  [url=http://trental.charity/]drug trental[/url]

 15. Richardrib says:

  [url=http://plavix.charity/]plavix prices[/url]

 16. Josephaparm says:

  [url=http://bactrim.gives/]bactrim ds septra ds[/url]

 17. En çılgın beylikdüzü escort bayanların bulunduğu vip elit bayan platformu

 18. Josephaparm says:

  [url=http://promethazine.charity/]12.5 mg phenergan generic[/url]

 19. DavidRex says:

  [url=https://elimite.science/]generic acticin[/url]

 20. thank you bro. Nice written. Very nice

 21. Marynaf says:

  [url=http://synthroidpill.online/]synthroid 137 mg[/url]

 22. Samnaf says:

  [url=http://isotretinoin.skin/]buy accutane 40mg online[/url]

 23. DavidRex says:

  [url=https://furosemide.party/]100 mg furosemide[/url]

 24. Ashnaf says:

  [url=http://methocarbamol.party/]methocarbamol robaxin[/url]

 25. Samnaf says:

  [url=https://clomidfrt.online/]clomid online paypal[/url]

 26. Joenaf says:

  [url=http://augmentin.media/]amoxil 250[/url]

 27. DavisUnarm says:

  [url=https://tamoxifen.pics/]nolvadex 10mg tablet[/url]

 28. Ashnaf says:

  [url=http://metformini.online/]buy generic metformin online[/url]

 29. DavidRex says:

  [url=http://furosemide.party/]furosemide 40 mg buy online uk[/url]

 30. WilliamHic says:

  [url=https://isotretinoin.skin/]where can you buy accutane[/url]

 31. Marynaf says:

  [url=http://neurontins.online/]gabapentin 200 mg[/url]

 32. CurtisDudgE says:

  [url=https://augmentin.solutions/]amoxicillin 200 mg tablet[/url]

 33. DavidRex says:

  [url=http://augmentin.media/]can i buy amoxicillin over the counter in mexico[/url]

 34. Suenaf says:

  [url=https://femaleviagra.science/]generic sildenafil buy[/url]

 35. Josephaparm says:

  [url=https://isotretinoin.skin/]accutane 40mg[/url]

 36. Ashnaf says:

  [url=https://tamoxifen.gives/]tamoxifen canada[/url]

 37. WilliamHic says:

  [url=http://clomidfrt.online/]clomid men[/url]

 38. Jacknaf says:

  [url=http://clomidfrt.online/]clomid 100mg[/url]

 39. Marynaf says:

  [url=https://clopidogrel.lol/]plavix generic available[/url]

 40. Josephaparm says:

  [url=http://disulfiram.party/]where to buy antabuse in canada[/url]

 41. Josephaparm says:

  [url=https://celecoxib.charity/]celebrex 50 mg[/url]

 42. Josephaparm says:

  [url=http://augmentin.solutions/]where can you buy amoxicillin[/url]

 43. DavidRex says:

  [url=https://clomida.foundation/]price of clomid in australia[/url]

 44. Eyenaf says:

  [url=http://budesonide.trade/]budesonide pill cost[/url]

 45. buca escort says:

  Seksi buca escort kızların olduğu platform.

 46. DavisUnarm says:

  [url=http://clomidfrt.online/]where to buy clomid without prescription[/url]

 47. Elwoodniz says:

  [url=https://malegra.science/]buy malegra 200 mg[/url]

 48. Güneş kremi, dışarı çıkmadan en az 30 dakika önce tüm açıkta kalan cilde uygulanmalıdır. Her iki saatte bir veya terliyor veya yüzüyorsanız daha sık olarak yeniden uygulanmalıdır.

 49. Alannaf says:

  [url=http://tadalafilvm.online/]tadalafil 22 mg[/url]

 50. Marynaf says:

  [url=http://dipyridamole.charity/]dipyridamole 75mg cost[/url]

 51. New collection arabella video of Free porn Search, free sex videos.

 52. Joenaf says:

  [url=https://cleocin.charity/]clindamycin cream buy online[/url]

 53. DavidRex says:

  [url=http://celecoxib.charity/]celebrex[/url]

 54. Marynaf says:

  [url=https://mebendazole.charity/]vermox medicine[/url]

 55. DavidRex says:

  [url=http://cleocin.charity/]cleocin 2 cream over the counter[/url]

 56. Ivynaf says:

  [url=http://femaleviagra.science/]viagra pills for sale[/url]

 57. gebze escort says:

  Vip elit görüşen gebze escort hatunların olduğu web site.

 58. Alannaf says:

  [url=http://clomidfrt.online/]chlomid[/url]

 59. Ashnaf says:

  [url=https://azithromycinx.com/]zithromax 4 pills[/url]

 60. Alannaf says:

  [url=http://clomida.foundation/]clomid online canada[/url]

 61. Joenaf says:

  [url=http://cleocin.charity/]clindamycin 300 mg prices[/url]

 62. CurtisDudgE says:

  [url=https://furosemide.party/]lasix 20mg tablet price[/url]

 63. JamesUpliZ says:

  top rated online pharmacies: legitimate canadian mail order pharmacies – pharmacy canada

 64. Samnaf says:

  [url=http://augmentin.media/]amoxil cost canada[/url]

 65. WilliamHic says:

  [url=https://budesonide.trade/]budecort 1mg[/url]

 66. Elwoodniz says:

  [url=https://budesonide.science/]budesonide generic cost[/url]

 67. Marynaf says:

  [url=https://modafinilrn.online/]how to buy modafinil in india[/url]

 68. Joenaf says:

  [url=https://trazodone.africa/]400 mg trazodone[/url]

 69. WilliamHic says:

  [url=https://valacyclovir.party/]valtrex 500mg price canada[/url]

 70. Elwoodniz says:

  [url=http://valacyclovir.gives/]valtrex generic purchase[/url]

 71. DavidRex says:

  [url=https://clomidv.online/]where can i buy clomid[/url]

 72. Ashnaf says:

  [url=https://cleocin.science/]clindamycin 150 mg cost[/url]

 73. DavidRex says:

  [url=http://prazosin.foundation/]prazosin 1 mg cost[/url]

 74. Eyenaf says:

  [url=http://hydroxyzineatarax.gives/]atarax generic[/url]

 75. Ashnaf says:

  [url=http://azithromycinx.com/]zithromax z pack[/url]

 76. Free sex says:

  Free sex and Free Porn Videos

 77. Alannaf says:

  [url=http://prazosin.foundation/]prazosin 2 mg capsule[/url]

 78. Eyenaf says:

  [url=https://ilyrica.com/]lyrica prescription cost[/url]

 79. LutherPouch says:

  how to play aviator on msport how to play aviator what is aviator

 80. DavidRex says:

  [url=https://propranololpill.online/]how to get propranolol prescription uk[/url]

 81. Josephaparm says:

  [url=https://paxila.foundation/]buy generic paxil online[/url]

 82. JamesApome says:

  https://fastpills.pro/# prescription drugs canadian

 83. ReTerTwtklt says:

  пансионат ливадия крым официальный сайт
  парк инн сокольники

  амакс отель новая истра

 84. Alannaf says:

  [url=https://valacyclovir.gives/]order valtrex from canada[/url]

 85. Marynaf says:

  [url=https://prazosin.foundation/]prazosin 2.2 mg[/url]

 86. Joenaf says:

  [url=http://valacyclovir.party/]buy generic valtrex online[/url]

 87. Eyenaf says:

  [url=http://prazosin.foundation/]prazosin for nightmares[/url]

 88. Eyenaf says:

  [url=http://clomidv.online/]how to purchase clomid[/url]

 89. Zacharyknivy says:

  birth control pills online: birth control pills online – birth control pills online

 90. Ashnaf says:

  [url=http://orlistat.foundation/]where can i buy xenical 120mg[/url]

 91. Howardper says:

  http://paxlovid.pro/# paxlovid generic

 92. Ashnaf says:

  [url=https://disulfiram.gives/]can you buy antabuse over the counter in uk[/url]

 93. Josephaparm says:

  [url=http://amitriptyline.foundation/]amitriptyline hcl 25 mg tab[/url]

 94. Zacharyknivy says:

  canadian pharmacy 1 internet online drugstore: certified canadian pharmacy – canadian pharmacy tampa

 95. Howardper says:

  https://birthcontrolpills.pro/# birth control pills without seeing a doctor

 96. Marynaf says:

  [url=http://bactrim.trade/]buy septra antibiotic[/url]

 97. Briandub says:

  birth control pills online: birth control pills – birth control pills prescription

 98. Zacharyknivy says:

  canadian pharmacy world reviews: certified canadian pharmacy – canadianpharmacy com

 99. Gregorydof says:

  legit canadian pharmacy online [url=https://canadianpharm.pro/#]canadian pharmacy cheap medications[/url] canadian online drugs

 100. Eyenaf says:

  [url=https://valacyclovir.gives/]cheap valtrex 1000 mg[/url]

 101. Ralphbef says:

  http://paxlovid.pro/# paxlovid pharmacy

 102. DeTerTwlqjn says:

  пансионат маяк шепси официальный сайт
  вертикаль гостиница санкт петербург официальный сайт
  сан им кирова пятигорск официальный сайт

  москвич отель

 103. Richardrib says:

  [url=https://amoxicillinr.online/]augmentin 625mg price[/url]

 104. Zacharyknivy says:

  paxlovid buy: paxlovid generic – paxlovid pill

 105. Pezo says:

  free sex videos. ,

 106. DavisUnarm says:

  [url=http://paxila.foundation/]paxil no prescription[/url]

 107. Howardper says:

  http://birthcontrolpills.pro/# birth control pills online

 108. DavidRex says:

  [url=https://prazosin.foundation/]prazosin 2mg[/url]

 109. Gregorydof says:

  over the counter birth control pills [url=https://birthcontrolpills.pro/#]buy birth control over the counter[/url] over the counter birth control pills

 110. Samnaf says:

  [url=http://valacyclovir.gives/]valtrex 500mg where to buy[/url]

 111. Zacharyknivy says:

  canadapharmacyonline com: canadian pharmacy cheap medications – canadian pharmacy near me

 112. Joenaf says:

  [url=http://antabuse.charity/]buy antabuse uk[/url]

 113. Josephaparm says:

  [url=https://zanaflextizanidine.gives/]generic zanaflex no prescription[/url]

 114. Zacharyknivy says:

  paxlovid india: paxlovid pharmacy – paxlovid covid

 115. Jacknaf says:

  [url=http://valacyclovir.party/]cheap valtrex online[/url]

 116. Ralphbef says:

  http://paxlovid.pro/# paxlovid pharmacy

 117. DeTerTwwdbj says:

  санатории украины
  отель арль псков официальный сайт
  отели в анапе рядом с морем

  анапа дельфинарий большой утриш

 118. Howardper says:

  http://canadianpharm.pro/# safe canadian pharmacies

 119. Joenaf says:

  [url=https://amitriptyline.foundation/]elavil 40[/url]

 120. Zacharyknivy says:

  birth control pills prescription: over the counter birth control pills – birth control pills online

 121. Suenaf says:

  [url=https://accurane.online/]accutane pills for sale[/url]

 122. Ivynaf says:

  [url=http://propranololpill.online/]buy propranolol online[/url]

 123. Samnaf says:

  [url=https://zanaflextizanidine.gives/]zanaflex 4 mg tablet[/url]

 124. Howardper says:

  https://birthcontrolpills.pro/# birth control pills without seeing a doctor

 125. Elwoodniz says:

  [url=https://valacyclovir.party/]generic valtrex canada[/url]

 126. Marynaf says:

  [url=http://amoxicillinr.online/]amoxicillin 500 mg brand name[/url]

 127. Zacharyknivy says:

  paxlovid for sale: paxlovid cost without insurance – Paxlovid buy online

 128. Ralphbef says:

  http://canadianpharm.pro/# canadian pharmacy store

 129. Jacknaf says:

  [url=http://zanaflextizanidine.gives/]2mg tizanidine[/url]

 130. Howardper says:

  https://paxlovid.pro/# paxlovid generic

 131. CurtisDudgE says:

  [url=http://antabuse.charity/]antabuse for sale online[/url]

 132. Alannaf says:

  [url=http://prazosin.foundation/]prazosin tablet[/url]

 133. Zacharyknivy says:

  birth control pills delivery: birth control pills prescription – п»їbuy birth control pills online

 134. Gregorydof says:

  medication canadian pharmacy [url=https://canadianpharm.pro/#]canadian international pharmacy[/url] canadian pharmacy world

 135. DavidRex says:

  [url=http://meftormin.com/]metformin prices in india[/url]

 136. CurtisDudgE says:

  [url=https://antabuse.charity/]how to get antabuse online[/url]

 137. DeTerTwywty says:

  санаторий марат
  понизовка крым
  арт отель ростов на дону

  мини гостиницы в спб

 138. Alannaf says:

  [url=http://zanaflextizanidine.gives/]cost of zanaflex capsules[/url]

 139. Howardper says:

  http://canadianpharm.pro/# canadian online pharmacy reviews

 140. Ralphbef says:

  https://canadianpharm.pro/# canada online pharmacy

 141. Zacharyknivy says:

  canadian pharmacy meds reviews: canadian pharmacy cheap medications – escrow pharmacy canada

 142. DavisUnarm says:

  [url=http://accurane.online/]generic accutane price[/url]

 143. WilliamHic says:

  [url=http://budesonide.science/]budecort 400[/url]

 144. Richardrib says:

  [url=http://clomidv.online/]clomid 50mg pills[/url]

 145. DavidRex says:

  [url=http://accurane.online/]buy generic accutane[/url]

 146. Richardrib says:

  [url=http://indocina.online/]buy indocin without a prescription[/url]

 147. Zacharyknivy says:

  safe online pharmacies in canada: canadian pharmacy shipping to USA – best canadian pharmacy online

 148. Elwoodniz says:

  [url=https://alburol.online/]ventolin coupon[/url]

 149. Gregorydof says:

  canadian family pharmacy [url=https://canadianpharm.pro/#]canadian pharmacy shipping to USA[/url] my canadian pharmacy review

 150. DavidRex says:

  [url=http://amitriptyline.science/]elavil 25 mg tab[/url]

 151. Ralphbef says:

  https://canadianpharm.pro/# canadian valley pharmacy

 152. Alannaf says:

  [url=https://trazodone.science/]trazodone 50[/url]

 153. CurtisDudgE says:

  [url=http://motrin.charity/]motrin 1800 mg[/url]

 154. Zacharyknivy says:

  birth control pills cost: birth control pills without seeing a doctor – birth control pills online

 155. DeTerTwgjsv says:

  рэдиссон блу отель москва
  гостиницы в канске красноярского края цены
  башкирия отдых летом с детьми

  хостел годзиллас

 156. Josephaparm says:

  [url=http://acticin.skin/]acticin cream[/url]

 157. Eyenaf says:

  [url=http://motrin.charity/]motrin 325[/url]

 158. DerekPriew says:

  india online pharmacy: world pharmacy india – mail order pharmacy india

 159. Josephaparm says:

  [url=http://amoxicillini.com/]augmentin 500[/url]

 160. AnthonyMoifs says:

  http://mexicanpharmacy.life/# buying prescription drugs in mexico

 161. Eyenaf says:

  [url=https://trazodone.science/]trazodone 50 mg pills[/url]

 162. Richardgycle says:

  buy prescription drugs from india [url=http://indiapharmacy.world/#]best online pharmacy india[/url] indian pharmacy paypal

 163. Ivynaf says:

  [url=http://valacyclovir.party/]valtrex for sale canada[/url]

 164. DerekPriew says:

  herbal ed treatment: best drug for ed – buy ed pills online

 165. Wilbertsuede says:

  medication from mexico pharmacy: mexico drug stores pharmacies – mexican pharmaceuticals online

 166. AnthonyMoifs says:

  http://edpills24.pro/# best treatment for ed

 167. Eyenaf says:

  [url=http://tenormin.science/]atenolol canada[/url]

 168. DerekPriew says:

  best india pharmacy: Online medicine order – п»їlegitimate online pharmacies india

 169. AnthonyMoifs says:

  https://indiapharmacy.world/# indianpharmacy com

 170. DavidRex says:

  [url=https://amoxicillini.com/]amoxicillin prescription cost[/url]

 171. Samnaf says:

  [url=http://tenormina.online/]tenormin buy[/url]

 172. Eyenaf says:

  [url=http://trazodone.science/]buy trazodone[/url]

 173. Wilbertsuede says:

  the best ed pill: ed meds online without doctor prescription – the best ed pills

 174. DerekPriew says:

  online shopping pharmacy india: top online pharmacy india – Online medicine order

 175. Richardgycle says:

  indian pharmacy [url=http://indiapharmacy.world/#]mail order pharmacy india[/url] indianpharmacy com

 176. DeTerTwabzs says:

  гостиницы в юрьев польском
  санаторий зеленодольск
  крепость кисловодск официальный сайт

  грязевые процедуры

 177. AnthonyMoifs says:

  http://indiapharmacy.world/# canadian pharmacy india

 178. DerekPriew says:

  erectile dysfunction medications: pills erectile dysfunction – ed treatments

 179. AnthonyMoifs says:

  http://edpills24.pro/# ed pills online

 180. Wilbertsuede says:

  mexican online pharmacies prescription drugs: mexican pharmaceuticals online – mexico drug stores pharmacies

 181. Richardgycle says:

  purple pharmacy mexico price list [url=https://mexicanpharmacy.life/#]medication from mexico pharmacy[/url] mexico pharmacies prescription drugs

 182. Richardrib says:

  [url=http://erectafil.foundation/]erectafil 20 online[/url]

 183. AnthonyMoifs says:

  https://mexicanpharmacy.life/# medicine in mexico pharmacies

 184. Alannaf says:

  [url=http://tenormin.science/]atenolol 50 mg prescription[/url]

 185. Ashnaf says:

  [url=http://piroxicam.foundation/]feldene buy[/url]

 186. Ashnaf says:

  [url=http://citalopram.foundation/]celexa 40 mg[/url]

 187. DeTerTwrbzp says:

  отели мурома цены
  wellness park hotel gagra отзывы
  трускавец где находится

  отель ирэн в пицунде

 188. Kuşadası tatilinizde size eşlik edecek muhteşem kuşadası escort kadınların tadını çıkarmak istediğinizde, kendinizi çok değerlendirilmiş ve tatmin olmuş hissedeceksiniz.

 189. DerekPriew says:

  non prescription ed drugs: erectile dysfunction pills – ed pills that really work

 190. Ashnaf says:

  [url=http://mebendazole.foundation/]vermox 500[/url]

 191. AnthonyMoifs says:

  http://mexicanpharmacy.life/# mexican online pharmacies prescription drugs

 192. birbirinden güzel dalaman escort kızları bulabileceğiniz site.

 193. birbirinden güzel bodrum escort kızları bulabileceğiniz site.

 194. Wilbertsuede says:

  reputable indian pharmacies: online pharmacy india – india pharmacy mail order

 195. DavidRex says:

  [url=http://atretinoin.online/]purchase retin a 0.1[/url]

 196. Ashnaf says:

  [url=https://buspar.charity/]average cost of buspar[/url]

 197. Eyenaf says:

  [url=https://tenormin.science/]atenolol tablets 25mg online[/url]

 198. DavidRex says:

  [url=http://escitaloprama.online/]lexapro 5 mg tabs[/url]

 199. Richardgycle says:

  ed drugs compared [url=https://edpills24.pro/#]best medication for ed[/url] best male ed pills

 200. Alannaf says:

  [url=http://alburol.online/]albuterol online prescription[/url]

 201. DerekPriew says:

  Online medicine order: india pharmacy mail order – online pharmacy india

 202. AnthonyMoifs says:

  https://indiapharmacy.world/# reputable indian online pharmacy

 203. Ashnaf says:

  [url=https://zanaflex.foundation/]buy tizanidine 4mg online[/url]

 204. Jacknaf says:

  [url=http://indocina.online/]indocin 50 mg tab[/url]

 205. Wilbertsuede says:

  п»їlegitimate online pharmacies india: top 10 pharmacies in india – best online pharmacy india

 206. Marynaf says:

  [url=http://trazodone.science/]generic desyrel[/url]

 207. DerekPriew says:

  indian pharmacy paypal: india pharmacy mail order – indianpharmacy com

 208. Samnaf says:

  [url=http://indocina.online/]indocin 50[/url]

 209. Alannaf says:

  [url=https://amitriptyline.science/]amitriptyline 25 mg tab price[/url]

 210. Richardrib says:

  [url=https://prednisolonetab.skin/]prednisolone 5mg buy online uk[/url]

 211. Jacknaf says:

  [url=https://tenormina.online/]atenolol 25 mg online[/url]

 212. Alannaf says:

  [url=http://indocina.online/]indocin brand name[/url]

 213. Samnaf says:

  [url=https://trazodone.science/]desyrel medicine[/url]

 214. DavidRex says:

  [url=http://cialis.skin/]order tadalafil online[/url]

 215. Richardgycle says:

  world pharmacy india [url=http://indiapharmacy.world/#]indian pharmacy[/url] buy medicines online in india

 216. Alannaf says:

  [url=http://alburol.online/]price for combivent[/url]

 217. AnthonyMoifs says:

  https://edpills24.pro/# cheapest ed pills online

 218. DerekPriew says:

  top 10 online pharmacy in india: mail order pharmacy india – indian pharmacy

 219. Wilbertsuede says:

  pharmacy website india: indianpharmacy com – online pharmacy india

 220. DarrylRix says:

  [url=http://ampicillin.party/]ampicillin 24 g[/url]

 221. Samnaf says:

  [url=http://cialis.skin/]cheap generic cialis for sale[/url]

 222. Marynaf says:

  [url=https://paxild.online/]paroxetine india[/url]

 223. Suenaf says:

  [url=https://paxila.foundation/]buy paroxetine tablets[/url]

 224. Suenaf says:

  [url=https://clomidv.online/]clomid generic otc[/url]

 225. AnthonyMoifs says:

  https://edpills24.pro/# best drug for ed

 226. DerekPriew says:

  best india pharmacy: indian pharmacy – indian pharmacy online

 227. Josephaparm says:

  [url=http://paxild.online/]how to get paroxetine[/url]

 228. Wilbertsuede says:

  best non prescription ed pills: buy ed pills online – natural remedies for ed

 229. Richardgycle says:

  ed medication online [url=http://edpills24.pro/#]cures for ed[/url] best drug for ed

 230. Samnaf says:

  [url=http://tenormina.online/]atenolol uk[/url]

 231. AnthonyMoifs says:

  https://mexicanpharmacy.life/# buying from online mexican pharmacy

 232. Marynaf says:

  [url=http://paxild.online/]paxil pill price[/url]

 233. DerekPriew says:

  best online pharmacies in mexico: mexican online pharmacies prescription drugs – reputable mexican pharmacies online

 234. Josephaparm says:

  [url=https://ampicillin.party/]ampicillin brand name in india[/url]

 235. Samnaf says:

  [url=https://motrin.charity/]motrin soft gel[/url]

 236. Filmler, eğlence, bilgilendirme, düşündürme, duygusal tepkiler uyandırma ve kültürel ifade gibi amaçlarla kullanılır. Ayrıca, toplumun tarihini, değerlerini ve düşüncelerini yansıtabilir veya eleştirel bir perspektif sunabilir. Sinema, farklı türlerdeki filmler aracılığıyla geniş bir yelpazede deneyimler sunar, örneğin drama, komedi, aksiyon, bilim kurgu, korku, romantik, belgesel ve daha fazlası. jetfilmizle.video

 237. Eyenaf says:

  [url=http://ampicillin.party/]ampicillin 500mg for sale[/url]

 238. Marynaf says:

  [url=http://escitaloprama.online/]brand name lexapro online[/url]

 239. Alannaf says:

  [url=http://alburol.online/]cheap albuterol no prescription[/url]

 240. Ashnaf says:

  [url=http://isotretinoin.skin/]accutane online canada[/url]

 241. JacobViofe says:

  clomid 100 mg tablet clomid coupon

 242. Jacknaf says:

  [url=https://indocina.online/]buy indocin online[/url]

 243. Williambuisp says:

  purchase cipro cipro ciprofloxacin

 244. Josephaparm says:

  [url=http://trazodone.science/]desyrel prices[/url]

 245. ThomasGrori says:

  [url=https://clomiphenecitrate.pro/#]buy Clomid online[/url] clomid alcohol

 246. HenryGon says:

  https://prednisone.pro/# online prednisone 5mg

 247. Suenaf says:

  [url=https://modafinilrn.online/]modafinil usa buy[/url]

 248. JacobViofe says:

  buy cipro online canada buy ciprofloxacin over the counter

 249. Ashnaf says:

  [url=https://ampicillintab.online/]canadian pharmacy ampicillin[/url]

 250. Josephaparm says:

  [url=http://tenormina.online/]tenormin 50 mg tablet[/url]

 251. Josephaparm says:

  [url=http://lznopril.com/]lisinopril 40mg prescription cost[/url]

 252. Marynaf says:

  [url=http://tenormin.science/]atenolol 5mg tablet[/url]

 253. DeTerTwexif says:

  санатории в беларусь
  гостиница свирь в тихвине
  отель богатырь сочи цены 2022

  адлер фрегат

 254. JacobViofe says:

  clomid online no prescription buy Clomid online

 255. Williambuisp says:

  prednisone pills cost buy Prednisone over the counter

 256. Josephaparm says:

  [url=http://cialis.skin/]cialis chewable tablets[/url]

 257. HenryGon says:

  https://ciprofloxacin.icu/# buy cipro online without prescription

 258. Eyenaf says:

  [url=http://lznopril.com/]zestril drug[/url]

 259. Josephaparm says:

  [url=http://motrin.charity/]motrin 800 mg otc[/url]

 260. Jacknaf says:

  [url=https://lznopril.com/]best generic lisinopril[/url]