Au trecut patru ani de la scandalul provocat de ceea ce publicația noastră a numit „o încercare de reabilitare a memoriei fostului șef al Securității ceaușiste, ofițerul de securitate Iulian Vlad, ce a fost comisă la Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman din Craiova”, și a fost nevoie de o sentință judecătorească pentru ca acel eveniment ticălos organizat de managerul instituției de cultură finanțată din bani publici să fie condamnat fără echivoc.
„Sunt justificate articolele prin care pârâtul condamna practic această iniţiativă, de altfel neinspirată, de a lansa o carte care privea confesiunile unui fost şef al securităţii statului”, arată judecătorul Daniel Otovescu de la Tribunalul Dolj, în motivarea sentinței prin care i-a respins celui autointitulat creierul PSD Craiova, consilier local Lucian Dindirică, cererea de chemare în judecată a publicației noastre. Reamintim că managerul Bibliotecii Aman a pierdut procesul în care cerea daune de 1.000.000 lei pentru că, susținea el, am dus o campanie de denegrirare a familiei sale.
În data de 18 ianuarie 2018, Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman din Craiova a organizat lansarea cărții „Confesiuni pentru istorie”, scrisă de fostul ofițer de Securitate Aurel I. Rogojan. Cartea vorbește despre ultimul șef al Securității comuniste, ofițerul Iulian N. Vlad, în încercarea de a-l rebilita pe acest complice la crimele comise de dictatura comunistă.
Evenimentul a fost moderat de Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii, iar ca invitați în prezidiu, alături de autor, au participat jurnalistul Mircea Canțăr și directorul editurii care a publicat cartea, Alexandru Peterliceanu.
Ca reacție la acest eveniment grotesc, Republica Oltenia a publicat articolul „Craiova Culturală 2018 – să aduci osanale Securității și securiștilor este act cultural și dialog civilizat?” Articolul dezvăluie legăturile cu Securitatea și dictatura comunistă ale unora dintre vorbitorii din sală – între care s-a evidențiat fostul ambasador și ministru comunist Petre Gigea – precum și reacțiile vehemente, de protest, ale fostului deținut politic Corneliu Boiangiu și preotului Marcel Răduț-Seliște, care au condamnat încercarea de reabilitare a fostului cap securist.
Așa-zisul eveniment cultural a fost condamnat și de Asociația Pro Democraţia, care i-a cerut managerului Dindirică Lucian să-și dea demisia de onoare. În comunicatul de presă emis de asociație, se arată că încecarea de reabilitare a memoriei securistului Iulian Vlad reprezintă „un semn de profundă anormalitate și de gravă degradare a democrației, faptul că o instituție publică de cultură, subordonată și finanțată de Consiliul Județean Dolj din banii cetățenilor, într-un stat membru al Uniunii Europene, a găzduit un asemenea eveniment”, vezi şi articolul nostru „Se cere demisia lui Dindirică Lucian, managerul Bibliotecii Aman„.
În vara anului 2019, consilierul PSD și managerul bibliotecii, Dindirică Lucian Costin, a dat în judecată publicația noastră, una dintre acuze fiind că articolele publicate de Republica Oltenia referitor la această „lansare de carte” cu securiști i-ar fi afectat imaginea publică.
După doi ani de luptă în instanță, Justiția a făcut dreptate și a respins acțiunea. Vă oferim, în exclusivitate, un fragment din sentința civilă a instanței de judecată (Daniel Otovescu – judecător, Ligia Elena Ciobanu – grefier), în care se face referire la „evenimentul cultural” de reabilitare a securistului Iulian Vlad, organizat sub coordonarea domnului Lucian Dindirică, într-o instituție publică, funcționând din banii cetățenilor:
Referitor la faptul că reclamantul a organizat o lansare contestată de carte (condamnată chiar de Asociaţia „Pro Democraţia”) în cadrul oficial al Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman” Dolj, instituţie publică al cărei director este şi în prezent, se observă că este vorba de o carte scrisă de un fost ofiţer de securitate, Aurel I. Rogojan, carte care priveşte confesiunile unui fost şi notoriu şef al securităţii statului comunist român, înainte de decembrie 1989, şi anume Iulian Vlad.
Articolele scrise în legătură cu acest eveniment amendează practic iniţiativa de a lansa o carte despre acest cunoscut şef al securităţii comuniste, în contextul în care este de notorietate că acest organ represiv al statului a fost dezavuat de popor în mod permanent atât în timpul dictaturii comuniste, cât şi după căderea acesteia în anul 1989, dar şi în prezent, totul culminând cu condamnarea comunismului prin raportul Tismăneanu la data de 18.12.2006, prezentat în Parlamentul României.
De aceea, sunt justificate articolele prin care pârâtul condamna practic această iniţiativă, de altfel neinspirată, de a lansa o carte care privea confesiunile unui fost şef al securităţii statului, fiind evident că aceasta a reprezentat un organ represiv al statului comunist, care a semănat teroare în societatea românească din acele vremuri.