O nenorocire nu vine singură. Coronavirusul n-aduce doar morți, ci, abia intrat în lexic, și formulări redundante. Ar fi însă neconstituțional să-i amendăm pe autorii lor.
10. Nicolae Giugea
„Odată“ se scrie așa, într-un cuvânt, nu când un om se ține de cuvânt, ci când îl poți înlocui prin „cândva“. Că Ludovic Orban poate să facă orice lucru o dată, de două ori, de șapte… Bine, am ales postarea asta a lui Nicolae Giugea mai mult ca să mă mir că nu-i are alături, așa cum se laudă, pe Raluca Turcan și Nelu Tătaru. Asta nu-i o greșeală gramaticală.
9. Lavinia Craioveanu
Mă scot din pepeni oamenii cu funcții a căror ocupare presupune coerență în gândire care comit greșeli uzuale pentru plebe. Văzându-le ori auzindu-le de atâtea ori, ar fi cazul să le sară-n ochi, respectiv să-i zgârie la urechi. În cazul de față, prima variantă. Apostroful înlocuiește una sau mai multe litere eliminate dintr-un cuvânt, de obicei într-o exprimare colocvială. În cuvântul „domnule“, după litera „e“, nu mai vine niciuna. Așadar, „domn’e“, doamnă!
8. Mihail Genoiu
Cuvântul „dar“ trebuia precedat de o virgulă. Mai bine i-ar fi șezut însă neprecedat de nimic: nu trebuia folosit. Prin rolul său adversativ, dă un înțeles ridicol frazei, acela că măsurile luate de către Primăria Craiovei (sau de către primar) nu sunt menite de obicei să protejeze cetățenii. Sau nu pe toți.
7. Marian-Jean Marinescu
Înlocuind câte unul dintre cele două substantive subliniate cu un sinonim al său, avem „ca urmare a urmărilor“ sau, dacă preferați, „drept consecință a consecințelor“.
6. Radu Preda
„Urmarea consecinței“ și „prioritatea principală“ au dat baraj.
5. Alin Nicola
Când dădea lucrări de control la geografie, consilierul județean (care pe atunci încă nu deținea postul) avea grijă să scrie cu „A“ mare prenumele său și „Ardealul“. Când dădea lucrări de control la limba română, n-aș fi sigură că lua notă mare dacă avea de făcut un acord dificil, între subiect multiplu și predicat singur.
4. Adrian Prisnel
Două virgule nelalocul lor. Apoi, COVID e un acronim, se explicitează prin Corona Virus Disease. Să spui „coronavirus COVID – 19“ e cum ai spune „Uniunea Salvați România USR“. Și mai apoi, „achizițiile trebuie făcute fie centralizat și fie prin…“, vai, eu voiam să reclam un „și“ în plus, acum văd și că achizițiile trebuie făcute „prin achiziții directe“. Formularea „fie direct“ ce cusur avea?
2. Fănel Văduva
Nu chiar demult, „nici o“ se scria așa, despreunat. Orișicât, un om care propune și votează legi ar trebui să le respecte și pe cele stabilite de către alții, în formă actualizată, indiferent de ce natură-s ele. Fraza aceea lunguță fără niciun semn de punctuație mă face să cred că Fănel Văduva, consilier județean, n-a mâncat litere când cu „bani noștri“ și „ce au scris oameni“.
1. Constantina Dumitrescu
Ea e precum Celtic Glasgow în campionatul Scoției: pe cea mai înaltă poziție, fără s-o poată nimeni zgâlțâi nițel. N-are rost să mai subliniez ceva, poate doar faptul că doamna, ca președintă a Asociației Macedonenilor din România, a publicat un munte de cărți pe banii statului român.
dr Ana Colut