La sfârşitul anului trecut, publicam articolul „Moşu’ a adus Republicii Oltenia un subiect bombă: Ce-l leagă pe şeful Poliţiei doljene de interlopul Rechinul?“, pe baza informaţiilor unor surse demne de încredere din sânul unei structuri a MAI. De dragul deontologiei, am adresat o cerere în baza Legii 544/2001 privind informaţiile de interes public, conducerii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj. Doar la una dintre cele 5 întrebări a răspuns comisarul-şef Georgel Cristian Ivan, împuternicit la comanda IPJ Dolj. A revenit după câteva zile cu o replică (prin avocatul Laurențiu Dincovici, de la Baroul Olt) pe care, tot în litera deotologiei, o publicăm integral.
Replica:
„SUBIECTUL BOMBĂ ADUS DE MOȘU’ (și publicat de Republica Oltenia în 24 dec. 2020) ESTE NEVERIFICAT ȘI FALS
După o perioadă de verificări intense, la data de 01. 11. 2020, a fost încheiat contractul de închiriere pentru trei luni, între Ivan Georgel Cristian și proprietarul imobilului (T. M. D.), a cărui ocupație este de administrator al unei societăți comerciale înființată în anul 2001, cu obiect principal de activitate Comerț. Imobilul a fost construit de o societate comercială care nu aparține lui Tudor Florian direct sau prin interpuși. Așa cum am prezentat autorului articolului în urma verificărilor efectuate (atât personal cât și cu sprijinul S.J.P.I. Dolj) a reieșit că atât profilul moral al proprietarului cât și situația socio-profesională a acestuia nu ridică probleme de risc și/sau vulnerabilități la adresa misiunilor, personalului, patrimoniului, informațiilor clasificate și actului decizional din cadrul IPJ Dolj. Am arătat că apartamentul închiriat nu se află în blocul la care se face referire în articol, deci este incorect să fie prezentată o astfel de pretinsă legătură între subsemnatul și numitul Tudor Florian. Se încearcă în același mod incorect prezentarea unei pretinse situații de similitudine între situația locativă a fostului Inspector Șef și a subsemnatului, inducându-se ideea falsă că aș încerca să obțin beneficii de la persoane care sunt anchetate sau condamnate. Acest mod de a prezenta informațiile nu are nimic în comun cu corecta informare a publicului și nici cu exercitarea onestă a profesiei de jurnalist.”
Că şeful Poliţiei doljene jonglează cu prevederile Legii 544/2001, folosindu-se când de semnătura responsabilului IPJ Dolj în relaţia cu presa, când de a avocatului pe care şi l-a angajat, e uşor de sesizat. Cererea noastră formulată conform legii a cuprins 5 întrebări. Iată-le:
Răspunsul nu a întârziat prea mult:
După cum se observă, la ultimele 4 întrebări, comandatul IPJ Dolj ne-a fentat, prin semnătura subcomisarului de poliţie Grădinaru Cosmin, invocând eronat prevederile art. 12, alin. 1, litera d din Legea 544/2001: se exceptează de la accesul liber al cetăţenilor informaţiile cu privire la datele personale, potrivit legii.
Aşadar, noi l-am întrebat pe comisarul şef Ivan dacă a apelat la o agenţie imobiliară când a închiriat apartamentul în care locuieşte şi dacă imobilul a fost verificat operaţional, iar el a răspuns că informaţiile nu sunt de interes public. Buunnn!
Atunci, ori el nu cunoaşte legea, ori avocatul pe care l-a angajat! Şi spunem asta pentru că în dreptul la replică pe care ni l-a cerut către publicare nu s-a sfiit să ofere informaţii „protejate“ de art. 12, alin 1, litera d din Legea 544/2001. Dar cum involuntar ne-a răspuns în replică la două dintre întrebările adresate de noi anterior în cerere, comisarul-şef Iovan ne-a scutit de o plângere administrativă. Iată dovezile:
1. „între Ivan Georgel Cristian și proprietarul imobilului (T.M.D.), a cărui ocupație este de administrator al unei societăți comerciale înființată în anul 2001, cu obiect principal de activitate Comerț“.
2. „în urma verificărilor efectuate (atât personal cât și cu sprijinul S.J.P. I. Dolj)“… Nota redacţiei: S.J.P.I. Dolj este prescurtarea de la Serviciul Judeţean de Protecţiei Internă, condus de Răzvan Dediu.