Situația epidemiologică în Județul Dolj și orașul Craiova este tot mai gravă. Din păcate, se confirmă lipsa de profesionalism și responsabilitate de care au dat dovadă autoritățile noastre locale în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale din acest an. La acel moment, Craiova a devenit „celebră” din cauza unor scandaluri privind explozia cazurilor de Covid-19 și neregulile grave din diferite instituții publice sanitare și de asistență socială. Măsurile aplicate de autorități asupra celor vinovați au fost penibile, un fel de glumă macabră față de gravitatea neregulilor dezvăluite de presă, nereguli care au dus la decesul unor oameni…
Apocalipsa din datele statistice
În ultima săptămână, evoluția infectării cu Covid-19 în Dolj este tot mai gravă. Conform comunicatelor de presă emise de Instituția Prefectului Dolj, indicatorii statistici sunt următorii:
02.11.2020: 121 teste pozitive, 7.097 total cazuri confirmate, 4.261 total de persoane vindecate
03.11.2020: 214 teste pozitive, 7.373 total cazuri confirmate, 4.417 total de persoane vindecate
05.11.2020: 198 teste pozitive, 7.571 total cazuri confirmate, 4.584 total de persoane vindecate
06.11.2020: 291 teste pozitive, 7.862 total cazuri confirmate, 4.826 total de persoane vindecate
La aceste informații se adaugă cele cuprinse în Buletinul informativ din 08.11.2020 emis de Ministerul Sănătății care informează că, la data respectivă, situația din Dolj era următoarea: 8.342 total cazuri confirmate, 129 cazuri noi confirmate, iar incindența înregistrată în ultimele 14 zile a fost de 3,87 cazuri la 1.000 de locuitori.
Aceste date statistice ne mai spun că evoluția diferenței dintre numărul persoanelor care s-au infectat cu Covid-19 și al celor care s-au vindecat, este una negativă. Această diferență reprezintă numărul de persoane care sunt încă bolnave de Covid-19, evoluția fiind următoarea: 2.836 (2 noiembrie), 2.956 (3 noiembrie), 2.987 (5 noiembrie) și 3.036 (6 noiembrie). Rezultă că în doar cinci zile, numărul total al persoanelor bolnave de Covid-19 a crescut cu 200 de persoane, deci, o medie de 40 persoane pe zi.
Graphs.ro, site dedicat statisticilor privind pandemia de Covid-19 informează că, în ultimele 14 zile, în Dolj, numărul de cazuri la 1000 de locuitori este de 4.77. Altfel spus, Doljul a depășit cu 159% limita de carantină!
Informațiile demonstrează, implicit, că măsurile adoptate de autoritățile locale – deși, pe hârtie, par a fi conforme cu situația – sunt ineficiente și probabil, fie neaplicate de instituțiile subordonate, fie prost implementate. La incompetența/indolența „armatei” de manageri și alți șefuleți din structurile administrației publice, se adaugă nepăsarea criminală pe care mulți doljeni o au față de respectarea măsurilor sanitare.
Amestecul de incompetență și nepăsare ne aruncă, după cum se vede, în ceea ce se poate deja numi „o apocalipsă covid-19” în ținuturile doljene.
Prefectura reacționează și reorganizează (prost?) piețele agro-alimentare
În data de 8 noiembrie, Prefectul județului Dolj, Nicușor Roșca, subprefectul județului Dolj, Daniela Dobrin, împreună cu reprezentanții structurilor din subordinea Ministerului Afecerilor Interne, „au avut o întâlnire cu primarii municipiilor și orașelor din județul Dolj pentru a găsi soluții cu privire la continuarea activității comercianților din piețele și târgurile din aceste localități” (informează Instituția Prefectului Dolj într-un comunicat de presă).
Subiectul principal a fost (re)organizarea piețelor agro-alimentare și a târgurilor, iar oficialii au folosit aproape obsesiv noțiunile de „spațiu deschis” și „aer liber”.
De fapt, în temeiul acestor noțiuni, s-a decis ca în piețele mari ale Craiovei – Piața Craiovița Big, Piața Gării, Piața Valea Roșie, Piața Ciupercă și Piața Centrală a Craiovei – activitatea să fie continuată și/sau reorganizată prin amenajarea în exteriorul halelor, în spații deschise și aer liber, a unor spații de comercializare a produselor agro-alimentare.
Conducerea SC Piețe și Târguri Craiova SRL, a propus ca în Piața Craiovița Big, activitatea de vânzare a legumelor și fructelor să fie organizată în exteriorul halei închise, pe aleile limitrofe pieței și sub hala deschisă aflată pe strada Hortensiei. În Piața Gării, se vor amplasa mesele la exterior, pe strada Locomotivei. În Piața Valea Roșie, activitatea deja se desfășoară în aer liber, iar Piața Ciupercă este o piață deschisă și nu intră sub incidența noilor prevederi legale. În Piața Centrală, administratorul a propus ca activitatea sectorului legume-fructe să se desfășoare în exteriorul halei închise, pe aleile limitrofe și în parcarea dinspre strada Vasile Alecsandri.
Pe hârtie, aceste măsuri par a fi eficiente. În realitate, însă, este foarte probabil ca situația să fie alta.
Ne întrebăm: au fost făcute măsurători pe teren pentru a se observa care vor fi suprafețele alocate pentru consumatori și pentru comercianți? S-a făcut o simulare, o proiecție a situației aglomerării de persoane în noile spații amenajate pentru comercializarea produselor agro-alimentare? S-a făcut o comparație între raportul numărului de persoane intrate într-o piață și suprafața în metri pătrați alocată activității comerciale, în cele două modele – înainte și după aplicarea acestor măsuri – pentru a se afla, cu aproximație, suprafața în metri pătrați alocată fiecărei persoane, client și comerciant?
Este destul de probabil ca organizarea tarabelor, meselor pe aleile din piețe, să reducă aceste suprafețe și astfel, aglomerația să fie egală sau chiar mai mare decât în halele închise.
Credem că este naivitate să se considere că riscurile provocate de aglomerația din aceste locații „în spații deschise” pentru comerț agro-alimentar vor fi reduse ori înlăturate de… aerul liber! În aglomerație, conctactul între persoane este foarte direct, iar faptul că acest contact are loc în aer liber este lipsit de importanță.
Ce poate face guvernul, ce pot face doljenii
Guvernul PNL are posibilitatea legală să intervină cu precizări, cu corecții. Ar fi foarte periculos să ne asumăm un nou „experiment” – de data aceasta, cel cu organizarea piețelor agro-alimentare în „aer liber” – fără să existe estimări corecte și științific realizate. Cel puțin la Dolj, Prefectura și DSP nu au furnizat niște argumente științifice că organizarea activității comerciale agro-alimentare în „aer liber” ar reduce substanțial ritmul apocaliptic de infectări cu Covid-19 în localitățile județului. Guvernul poate solicita astfel de estimări.
În cazul județului Dolj, dat fiind faptul că suntem aproape în plină „apocalipsă Covid”, Guvernul poate lua măsura de a demite atât conducerea Prefecturii Dolj, cât și conducerea Direcției de Sănătate Publică Dolj, principalele instituții responsabile pentru situația gravă în care ne aflăm. Totodată, Guvernul PNL poate dispune anchete administrative și poate sesiza organele de cercetare penală în localitățile unde există suspiciunea rezonabilă că autoritățile locale au implementat prost măsurile sanitare anti-Covid.
Doljenii trebuie să-și asume luciditatea și responsabilitatea. Pandemia Covid-19 este tot mai gravă în județul nostru, iar Covid-19 este un virus periculos, mortal, o realitate macabră și nu vreo „conspirație ocultă”. Respectarea măsurilor sanitare este obligatorie și înseamnă a alege între viață și moarte!
Reiterăm, în final, pentru doljenii noștri, sfaturile comunicate public de Laurențiu Ivanovici, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Dolj, una dintre instituțiile-bastion în lupta anti-Covid-19 din județul nostru:
„Nu stați acasă dacă aveți simptome de infectare cu SARS-CoV2 sau aveți deja un rezultat pozitiv! Riscați sa ajungeți in stare gravă la spital iar șansele de vindecare se diminuează! Ne confruntam zilnic cu astfel de situații, pacienți care știau că sunt infectați, care au stat acasă până în ultima clipă și care au ajuns la Terapie Intensivă, prea târziu! Pe de altă parte, este foarte complicat să ‘prinzi’ un loc la Terapie Intensivă și mai complicat, să reușești să învingi virusul! Nivelul de răspândire al acestui virus a atins cote alarmante, drept urmare, aveți grija de sănătatea dumneavoastră! Cu cât vă expuneți mai puțin, cu atât scade riscul de contaminare! Rămâneți sănătoși!”