Bogdan Ionuţ Pîrvulescu
Directoarea Agenţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Dolj a fost mutată, zilele trecute, la structura centrală a Agenţiei Naţionale de Administraţie Fiscală, locul fiindu-i luat de adjunctul Mircea Simion. Nu avem informaţii în sensul că noul şef intenţionează să-i marginalizeze pe oamenii de încredere ai Bogdanei Oprescu, şi anume Radu Ioana şi Alina Dincă, inspectori fiscali, Dănuţ Popescu, şef serviciu, asta ca o paranteză. În urmă cu doi ani, Bogdana Oprescu fusese detaşată la AJFP Galaţi, dar nu a apucat să vadă dacă biroul pregătit a fost dotat cu perdele sau cu… jaluzele pentru că a atacat în instanţă ordinul de detaşare şi şi-a anulat plecarea în oraşul de pe Dunăre. Dacă o să conteste în instanţă şi acest al doilea ordin de detaşare, şi până când aflăm răspunsul la întrebarea „Bogdana Oprescu a fost promovată sau mutată disciplinar la Bucureşti”, ne ţinem de promisiunea făcută în articolul Avere de finanţist – între banii puşi la saltea şi falimentul partenerului de viaţă, şi publicăm a doua parte.
Bogdana Oprescu se angajează în sistem în anul 2004, inspector fiscal. În 2013, pică examenul pentru şef administraţie, pune burta pe carte şi ia din a doua încercare. Prima declaraţie de avere o depune în 2015 pentru anul anterior (https://www.anaf.ro/anaf/internet/Craiova/info_craiova/decl_avere/). Conform documentului, directoarea AJFP Dolj a câştigat 67.852 lei, ceea ce înseamnă că a avut un salariu lunar net de 5.654 lei, în timp ce soţul a adus cu puţin sub 6.000 de lei în casă, salariu ca angajat al unei societăţi comerciale din Craiova care, chiar în acel an, a dat faliment.
Proprietăţi deţinute: două apartamente (în Craiova şi în Alexandria-Teleorman), o casă în comuna Gherceşti şi un teren în intravilanul comunei Cârcea, într-o zonă rezidenţială. Un an mai târziu, Bogdana Oprescu vinde apartamentul din Craiova şi se apucă de construirea unei vile cu piscină în Cârcea, pe care se pare că o termină după ce vinde şi casa din Gherceşti.
Salariu i-a crescut la 7.000 de lei pe lună, iar venitul soţului în anul 2015 a ajuns la 25.000 de lei, bani câştigaţi ca angajat al Asociaţiei Centrul de îngrijiri vârstnici Sf. Andrei, asociaţiei proaspăt înfiinţată cu scopul „acordarii de servicii medicale şi sociale, în instituţii specializate şi/sau la domiciliu, pentru persoanele vârstnice”. Aşadar, ea finanţistă, el filantrol la început de drum.
Anul 2020, îi aduce directoarei Agenţiei Judeţene a Finanţelor Publice Dolj un câştig de 9.000 de lei pe lună. Venitul familiei este rotunjit de banii soţului, salariat în propriul bussines (al doilea) – Centrul de pregătire profesională şi consultanţă Romtraining SRL, o societate comercială abonată la banul public, aşa cum o să arătăm în a treia parte a materialului. Până atunci, încercăm să aflăm din ce motiv şi-a falimentat Oprescu Laurenţiu prima afacere – Asociaţia Centrul de îngrijiri vârstnici Sf. Andrei, ONG care începuse să-i aducă bani frumoşi. Conform www.imparte.ro, asociaţia a fost înfiinţată în 2014, ca o coincidenţă, anul în care Bogdana Oprescu a devenit director al AJFP Dolj.
Nu ştim câte ONG-uri au avut norocul să colaboreze cu CEZ România, cel mai mare distribuitor de energie electrică din Europa Centrală şi de Sud-Est, dar ştim sigur că asociaţia deţinută de Oprescu Laurenţiu, soţul şefei Fiscului doljean, s-a numărat printre ele. Înţelegerea dintre A.C.I.V. Sf. Andrei şi CEZ România a fost parafată anul trecut în iulie, ATENŢIE, când ONG-ul se afla în plin proces de lichidare. Cât curaj să ai sau „spate” fiscal încât să încasezi peste 2 miliarde de lei vechi ştiind că tu vrei să-ţi închizi afacerea!!!
Filmul lichidării Asociaţiei Centrul de îngrijiri vârstnici Sf. Andrei şi al colaborării cu CEZ România
04.05.2020
Soţul Bogdanei Oprescu, reprezentat legal al Asociaţiei Centrul de îngrijiri vârstnici Sf. Andrei, cere printr-o acţiune înaintată Judecătoriei Craiova dizolvarea ONG-ului înfiinţat în iulie 2014. Într-o traducere simplistă, indicatorii economici „culeşi” de pe siteurile de specialitate ai ONG-ului arată că afacerea lui Oprescu avea viitor: încasări mari, dar şi cheltuieli pe măsură, cu un minim de profit. În 2019, veniturile asociaţiei au scăzut masiv, probabil clienți nemulțumiți şi implicit lipsă contracte, iar pe fondul unor cheltuieli la fel de mari, a terminat pe pierdere, și aşa se explică declanșare procedurii de lichidare.
09.06.2020
Judecătoria Craiova, prin completul civil 14CC admite cererea înaintată şi „ia act de dizolvarea convenţională a persoanei juridice fără scop patrimonial, ASOCIAŢIA CENTRUL DE ÎNGRIJIRE VÂRSTNICI SF. ANDREI şi desemnarea lichidatorului – Cabinetul Individual de Insolvenţă Penuş Oana Anamaria dispuse prin Hotărârea Adunării Generale din data de 15.03.2020”. Aşadar, soţul directoarei Fiscului doljean avea de gând să pună lacătul pe “uşa” afaceri încă din luna martie.
11.06.2020
Bogdana Oprescu depune declaraţia de avere pe 2019. Conform documentului, soţul încasase de la A.C.I.V Sf. Andrei un salariu de 9.512 lei. Cam puţini bani aduşi în casa de pe urma unei afaceri cu potenţial…
06.07.2020
CEZ România, prin Direcţia Comunicare şi Marketing, anunţă că a virat în contul ASOCIAŢIEI CENTRUL DE ÎNGRIJIRE VÂRSTNICI SF. ANDREI suma de 230.000 de lei. “… ajutam Asociatia Centrul de Ingrijire Sf Andrei din Craiova sa sustina la randul sau servicii de ingrijire la domiciliu, ajutor de specialitate si proteze pentru peste 50 de persoane inscrise in programele sale”, se arată într-un comunicat de presă.
Conform contractului, ONG-ul A.C.I.V Sf. Andrei a realizat şi montat panouri de protecţie plexicglass în toate Centrele de Relaţii cu Clienţii din 7 judeţe, precum şi în birourile open-space din Craiova şi Piteşti. Totodată a vândut viziere de protecţie pentru angajaţii CEZ România. De aici tragem concluzia că nu doar firmele liberale au făcut bani în pandemie.
În acelaşi comunicat, preşedintele asociaţiei puncta: “Am identificat aceasta oportunitate, de a executa astfel de servicii pentru a sustine activitatea centrului. Din pacate, resursele unei asociatii sunt reduse, de aceea fiecare dintre noi, identificam solutii pentru a ne autosustine si pentru a ajuta comunitatea vulnerabila. Colaborarea cu Grupul CEZ in Romania a ajutat astfel, cu suma de peste 230 000 de lei la achizitia unor proteze pentru copiii cu dizabilitati, noi ocupandu-ne de ingrijirea la domiciliu a peste 50 de persoane. Ne bucuram foarte mult de acest ajutor, mai ales prin impactul pe care il are asupra persoanelor inscrise la centru”. Dacă miliardele încasate de la CEZ se regăsesc în acţiuni de binefacere, doar Fiscul ne poate spune!
După alte două termene, pe 07 semptembrie, Judecătoria Craiova se pronunţă în cererea de lichidare a A.C.I.V:
În declaraţiile de avere depuse de Bogdana Oprescu, directoarea AJFP Dolj indică la capitolul Venituri salariile încasate de soţ ca angajat al Asociaţiei Centrul de Ingrijiri Vârstnici Sf. Andrei, iar în Declaraţia de interese unele contracte ale ONG-ului. În ultimul documentat asumat uită să treacă, zicem noi, contractul semnat de soţ în anul falimentării asociaţiei, cel cu CEZ România. Valoare: 230.000 de lei.