de Lucia Loredana Ionescu
Controversata lege a scăderii CAS-ului cu cinci puncte procentuale a intrat in vigoare la 1 octombrie, antreprenorii craioveni considerând că este de bun augur măsura care vine atât în sprijinul firmelor care activează în mediul privat în mod direct, cât și al angajatului, în mod indirect.
Conform noii reduceri, contribuțiile la stat vor fi calculate astfel: 26,3 % pentru condiții normale de muncă (din care 10,5 % pentru contribuția inviduală și 15,8 % pentru contribuția angajatorului); 31,3 % pentru condiții deosebite de muncă (din care 10,5 % pentru contribuția individuală 10,5 și 20,8 % pentru contribuția datorată de angajator); 36,3 % pentru condiții speciale de muncă și pentru alte condiții de muncă (din care 10,5% pentru condiția angajatorului și 25,8 % pentru contribuția datorată de angajator). (http://www.mfinante.ro/legis.html?id=8 )
Măsura a fost tradusă în cifre printr-un impact financiar pe minus de aproximativ 5 miliarde de lei în 2015 și de 850 de milioane de lei pentru lunile octombrie (legea aplicându-se începând cu salariile care revin angajaților pentru luna in curs), noiembrie și decembrie. Pe de cealaltă parte, o firmă privată economisește cu fiecare angajat (dacă are, de exemplu, un salariu de 4.000 de lei) câte 200 de lei. În concluzie, numai o firmă de dimensiuni medii, cu 30 de angajați, își poate permite într-o singură lună angajarea înca unui salariat, plus o economie de 2000 de lei, beneficiile resimțindu-se mai accentuat cu cât societatea este mai dezvoltată și are un număr mai mare de salariați.
Opoziția și unii analiști economici au emis ipoteze sumbre, vehiculându-se posibilitatea apariției unor noi taxe sau majorarea celor existente, ca o consecință a impactului financiar negativ pe care îl propagă legea reducerii CAS-ului. Antreprenorii din mediul privat din Craiova sunt însă de altă părere:
Adrian Bezergheanu, director general (Elpreco Craiova): “Legea scăderii CAS-ului este una dintre cele mai bune măsuri adoptate în ultimii ani și fără îndoială, o măsură așteptată de multă vreme în mediul privat din Craiova și din țară. În ceea ce ne privește pe noi (Elpreco Craiova), rezultatul nu va fi cel scontat de Guvern, și asta pentru că nu am lucrat niciodată cu oameni la negru, iar personalul nostru este, deocamdată, suficient. Suntem, însă, beneficiari indirecți, pentru că va surveni o relaxare în ceea ce privește salarizarea, mă refer aici și la eventuale majorari de salarii, iar pentru 2015, avem în vedere și extinderea numărului de angajați. Un alt avantaj, de data aceasta al angajatului, ar fi grila de salarizare, companiile având acum în vedere mai puțin bonusurile, și mai mult negocierea directă a salariilor pe cartea de muncă”.
Elena Ștefănescu, director economic (RELOC SA): “Reducerea CAS-ului reprezintă o măsură oportună și binevenită în contextual actual. Este menită să impulsioneze mediul de afaceri, iar din punctul nostru de vedere, se va și întâmpla. Categoric societatea noastră va reinvesti economiile în resurse umane, consecințele care vor decurge din punerea în aplicare a noului act normativ, fiind benefice pentru noi, pentru că strategia de dezvoltare a companiei necesită și include majorarea numărului de salariați ”.
Alin Teacă, director de vânzări (Mitliv PH): “O măsură firească adoptată de Guvern, însă nu spectaculoasă. Bineînțeles că vine în sprijinul mediului de afaceri privat din Craiova și din țară, însă firmele mai mici nu vor reuși să facă minuni. Din punctul meu de vedere se vorbește prea mult despre o lege care vine să restabilească cât de cât normalitatea în piața privată. Firma noastră va economisi circa 100 de lei pe luna per angajat, economii totale care vor urca la aproximativ 5000 de lei, și care vin să contrabalanseze balanța pentru alte taxe, precum cea adoptată la începutul anului pentru construcții speciale”.
Ștefan Pinișoară, director de vânzări (Popeci Auto, Reprezentanța Mercedes): “Este prea devreme să mă pronunț în legătură cu actul normativ de reducere a CAS-ului. Nu pot estima încă impactul și, mai mult decât atât, personal rămân circumspect în legătură cu perioada în care va rămâne în vigoare. Să vedem ce va fi la anul, dacă se vor păstra procentele și abia atunci vom lua o decizie care să privească sporirea numărului de angajați”.