Cei prezenți la Trainingul „Body Language” au învățat câteva ponturi atât despre limbajul nonverbal, cât și despre cel paraverbal. Subiecte de discuție ca gesturile, mimica, ticurile sau intonația au fost discutate și analizate ieri la Centrul pentru Dezvoltare Craiova.
Trainerii au dat sfaturi diverse, de la poziționarea corpului în timpul unui interviu, la cea a mâinilor în timpul gesticulațiilor. „Ținem mâinile la nivelul gurii. În plus, dacă nu sunteți Barack Obama, nu gesticulați. Gesticulatul în exces vă aduce mari deficite!”, a punctat trainerul Andrei Ilie. Printre gesturile de autoritate de evitat se numără ținutul mâinilor cu palmele în jos și împunsul aerului cu degetul.
În plus, participanții au aflat antidotul pentru încrucișarea picioarelor. „Stați cu un picior în fața celui cu care vorbiți. În felul asta, nu veți arăta o închidere față de interlocutor”.
„Am ales tema respectivă de training pentru că e de actualitate. Este foarte important să-ți controlezi mișcările corpului, să fii conștient de toate minusurile pe care pot să ți le aducă. De asemeanea, pentru autocontrol și transmiterea corectă a informațiilor. Dar și pentru a ajuta oamenii, viitorii specialiști tineri, să își îmbunătățească discursul și prezența în public. Deci, să-și crească șansele de a primi și avea un job mai bun pe viitor”, a explicat Andrei Ilie, trainer USR (Uniunea Studenților din România).
Un alt trainer USR, Raluca Nichita, și-a explicat și ea pasiunea pentru limbajul corpului: „Îmi place să ajut oamenii și cred că așa pot sa dau mai departe ceea ce primesc și eu.”
Un alt subiect abordat a fost diferența de mimică, gesturi și proxemică la culturi diverse de pe glob. Exemplele au fost bulgarii, care își clatină capul în semn de negație când răspund e pozitiv, iar eschimoșii își apropie nasurile în semn de salut. În plus, distanța dintre doi interlocutori variază de la cultura arabă la cea europeană.
La sfârșitul instruirii, tinerii și-au exersat partea teoretică prin jocuri interactive. Astfel, au identificat, în parte, gesturile nonverbale care îl dezavantajează pe fiecare vorbitor.
Trainingul „Body Language” a fost organizat cu ocazia Festivalului Unifest, festivalul național al studenților. Acesta urmărește să promoveze accesul liber la cultură și distracție, timp de zece zile în fiecare an.