O încercare de reabilitare a memoriei fostului șef al Securității ceaușiste, ofițerul de securitate Iulian Vlad, a fost comisă la Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman” din Craiova, joi, 18 ianuarie 2018.
S-au rostit discursuri (a se citi „s-au ridicat osanale”) despre „patriotismul” securistului Iulian Vlad, sub ochii îngăduitori ai moderatorului acțiunii, dl. Lucian Dindirică, managerul bibliotecii, ideea generală fiind că fostul șef al Securității a fost un…securist bun.
Autorul cărții, fostul ofițer de securitate Aurel I. Rogojan, a evocat, în cuvinte precise, militărești, „marea contribuție” a lui Iulian Vlad la evitarea „unui război civil” în Decembrie 1989, concluzia lui fiind, în esență, că Iulian Vlad a fost un mare profesionist și mare patriot. Alți vorbitori au mimat echilibrul și obiectivitatea, doar pentru a aduce alte argumente în susținerea tezei că Iulian Vlad a fost un… bun român.
Un fost lider al Uniunii Tineretului Comunist Dolj – care a mărturisit, cu jumătate de gură că „a lucrat, înainte de 1989, la Tineret (sic!) – a adus calde cuvinte de omagiere a memoriei securistului Iulian Vlad, un „om cu un suflet mare cât o țară” (!?) sau cam așa ceva…
Fostul tovarăș ambasador și ministru comunist Petre Gigea, a evocat, cu o elegantă exprimare diplomatică, personalitatea securistului Iulian Vlad, contribuind la un portret luminos și „roz-bonbon” creionat de către vorbitori despre personalitatea fostului șef al Securității comuniste.
Distrația securisto-comunistă a invitaților și organizatorilor a fost însă stricată de un protest în stradă, declanșat de simpaticul fost politician liberal, om de afaceri, scriitor și multe altele, Horațiu Buzatu, care a condamnat organizarea unui asemenea eveniment de reabilitare a Securității într-o instituție publică de cultură.
Teama provocată de protestul lui Horațiu Buzatu a fost așa de mare pentru organizatori, încât în vecinătatea sediului Bibliotecii Județene au apărut un echipaj de Poliție, unul al Jandarmeriei și vreo doi voinici specializați în proteste de stradă! Cum s-ar zice, foștii securiști încă beneficiază de protecția colegilor din noile structuri de siguranță…???
Însă „dușmanii poporului” pentru adulatorii de securiști adunați la Biblioteca Județeană din Craiova au fost deținutul politic Corneliu Boiangiu, lider al Asociației Foștilor Deținuți Poltici și preotul Răduț Marcel, jurnalist, monarhist și vechi activist al mișcării civice din Craiova.
Dl. Corneliu Boiangiu a reușit, cu mare dificultate, să ajungă la microfon și să le spună direct și fără menajamente, invitaților și organizatorilor că „ridică pe un soclu pe asasinii neamului românesc” și că vor să reabiliteze Securitatea comunistă.
Când invitații și o parte din participanți (cumva, foști ofițeri de Securitate, foști colaboratori?) au început să dea semne că sunt deranjați de afirmațiile fostului deținut politic, moderatorul Dindirică a încercat să-l întrerupă pe vorbitor, probabil din respect (sic!) pentru personalitatea celor de la prezidiu, nu?
Preotul Răduț Marcel nu a reușit să ia cuvântul și a protestat vehement și în cuvinte tari (”securiști nenorociți”, „comuniștilor”, „asasinilor” etc.) pe tot parcursul evenimentului, fluturând o pancartă pe care erau scrise cifre reprezentând numărul miilor de preoți ortodocși anchetați, întemnițați și asasinați în închisorile comuniste. Protestele preotului au deranjat teribil pe moderatorul Dindirică Lucian, care a chemat paza pentru a-l evacua protestatar (probabil tot din respect pentru tovarășii de la prezidiu, nu?), fapt care totuși, nu s-a întâmplat.
În rest, „discuțiile” au fost, de fapt, niște întrebări din public vizibil pregătite pentru a-i permite autorului cărții, fostul ofițer de Securitate Aurel I. Rogojan, să-și desfășoare plenar teoriile naționalist-comuniste și conspiraționiste din care reiese că Securitatea condusă de Iulian Vlad, mare patriot, a fost loială Țării și Neamului. S-a povestit în cheie conspiraționistă și cu grosolane sublinieri naționalist-comuniste despre cum doreau „puterile occidentale” să permită un război civil în România, despre iredentismul maghiar (temă așa de dragă Securității ceaușiste și naționalist-comuniștilor), despre patriotismul securistului Iulian Vlad care a „dejucat complotul cu războiul civil” etc.
Toate acestea s-au întâmplat la Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman” din Craiova, condusă de dl. Lucian Dindirică, instituție publică a unui oraș care, cu ceva vreme în urmă, avea pretenția să devină Capitală Culturală Europeană, orașul Craiova dintr-o țară numită România, membră a Uniunii Europene!
O fantomă bântuie România, fantoma Securității pe care unii doresc să o reîntoarcă din groapa Istoriei, ca pe un „zombi” venit să ne tulbure prezentul și să ne compromită viitorul.
***
Sursa foto text: Facebook / Sursa foto titlu: Fototeca online a comunismului românesc