Calitatea actului de învățământ și cercetare academică din Universitatea din Craiova, în alte vremuri instituție simbol pentru mediul universitar din România, s-a degradat vertiginos în ultimii ani. Această decădere – provocată de impostură, de plagiate, de dispute neortodoxe pentru șefie, de clanurile de partid și/sau de familie – este accelerată, la acest moment, de două noi și imense scandaluri în care subiecte principale sunt personalități cu notorietate în mediul academic și cultural.
În primul, personajele sunt Mitropolitul Irineu al Olteniei și politicianul liberal Petcu Cristian Vasile, cel dintâi fiind conducător al unei teze de doctorat dovedită de curând a fi un plagiat. Cel de-al doilea scandal, pe care o să-l prezentăm pe larg zilele următoare, îl are în prim plan pe Prof. Univ. Habil. Sorin Damean, decanul Facultății de Științe Sociale acuzat de un plagiat masiv în ultima sa carte care i-a conferit titlul de habilitare.
Astăzi o să scriem despre cazul „Irineu-Petcu”, prezentând relația dintre cei doi – și ne referim la partea vizibilă a acesteia – care se exprimă, printre altele, prin faptul că Înaltpreasfințitul Mitropolit Irineu Popa, în calitatea de profesor universitar la Facultatea de Teologie din Craiova, a păstorit realizarea unei lucrări de doctorat de către politicianul liberal Petcu Cristian Vasile.
…cu precizarea că scandalul a luat deja drumul Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) cu un verdict devastator pentru Irineu și Petcu, acela de retragere a titlului de doctor, intrăm în fondul problemei.
Conform unui Raport de autoevaluare al Școlii Doctorale de Teologie Ortodoxă „Sf. Nicodim”, din cadrul Universității din Craiova, domnul Petcu Cristian Vasile a susținut, în data de 21 septembrie 2010, teza de doctorat cu titlul ”Organizarea BOR în perioada interbelică (1918-1940) și bazele ei canonice”, conducător științific fiind Mitropolitul Irineu.
Însă, în ciuda pretențiilor academice afişate de proaspătul doctor în Teologie şi a imaginii de teolog desăvârşit pe care o are Înaltpreasfințitul Mitropolit Irineu Popa, conţinutul ştiinţific al tezei nu a reuşit să convingă pe deplin că autorul este un teolog serios, cu temeinică pregătire academică. Dimpotrivă, caracterul ştiinţific al lucrării a fost contestat, liberalul fiind acuzat că și-a copiat în mare proporție o altă lucrare – „Guvernarea Miron Cristea” – care i-a adus titlul de doctor în Istorie în anul 2009, la Universitatea Valahia din Târgoviște, și această teză, la rândul ei, prezentând urme de copy-paste din autori consacrați precum Antonie Plămădeală, Ioan Rusu Abrudan, Mircea Păcurariu.
Comisia de Etică a Universităţii din Craiova, ca urmare a unei adrese trimisă de Rectoratul Universităţii (Nr.1512/12.03.2018) şi a unei adrese Nr.15365/08.03.2018 a Direcţiei Generale de Învăţământ Universitar a Ministerului Educaţiei Naţionale, a formulat un Punct de Vedere asupra căruia nu o să insistăm prea mult, el putând fi studiat aici (link).
În sinteză, Comisia de Etică a Universităţii din Craiova constată următoarele probleme grave în conţinutul tezei:
- 59 de fragmente plagiate prin preluarea ad litteram a textului, fără indicarea textului şi/sau parfrazare incorectă.
- 80 de fragmente plasate la graniţa dintre plagiat şi cvasiplagiat, prin preluare ad literram a textului, fără ghilimele, dar cu indicarea finală a sursei.
- Un autoplagiat de proporţii exprimat prin 32 de pagini autoplagiate, ceea ce reprezintă aproximativ 17% din conţinutul lucrării de doctorat.
Comisia de Etică a Universităţii din Craiova ajunge la o concluzie dură cu privire la conţinutul lucrării de doctorat a dl. Petcu Cristian Vasile: „Domnul Petcu Cristian Vasile a săvârşit în mod deliberat şi repetitiv peste o sută de acte de plagiat şi autoplagiat care se regăsesc în toate capitolele tezei”. Decizia finală a Comisiei de Etică a Universităţii din Craiova este de a recomanda retragerea titlului de doctor în Teologie acordat domnului Petcu Cristian Vasile. Așadar, o premieră deloc onorabilă pentru Universitate.
Ne întrebăm: în cazul în care domnului Petcu îi este retras titlul de doctor în Teologie, Mitropolitul Irineu, cel care a „binecuvântat” plagiatul, își va mai păstra calitatea de conducător științific de doctorat? Sumele de bani încasate de Mitropolitul Irineu, în această calitate, vor fi recuperate, dat fiind faptul că rezultatul coordonării a fost un mare (auto)plagiat? Dar sumele de bani încasate de dl. Petcu Cristian Vasile, în calitate de cadru universitar asociat al Facultății de Teologie din Craiova (calitate dobândită în temeiul doctoratului plagiat) vor fi recuperate?
Pe această speţă, publicaţia noastră a transmis la mai multe instituții abilitate, o serie de cereri în temeiul Legii 544/2001, pentru a contribui la clarificarea situaţiei şi informarea corectă a cititorilor noştri…și pentru a recupera banii publici inutil și fraudulos cheltuiți!
În spatele acestui scandal jenant pentru prestigiul Şcolii Doctorale de Teologie din Craiova şi implicit, pentru onoarea academică a Mitropolitului Irineu al Olteniei (printre altele şi membru de onoare al Academiei Române) se află, probabil, interese lumeşti şi meschine.
Oferim, pentru început, doar câteva informaţii, fără a afirma că acestea au o legătură directă şi vizibilă cu halul în care a fost batjocorit prestigiul Facultăţii de Teologie din Craiova prin furtul intelectual al domnul Petcu Cristian Vasile, sub coordonarea Mitropolitului Irineu al Olteniei.
Așadar, să punctăm nişte interesante coincidenţe, sub promisiunea că în articolul următor o să le tratăm pe larg:
În anul 2009, domnul Petcu Cristian Vasile este numit directorul Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN) şi putem spune, dat fiind faptul că CV-urile dumnealui sunt destul de confuze, că în vara anului 2011, încă ocupa această funcţie. Facem precizarea că AFCN este o “instituţie publică autonomă, aflată în subordinea Ministerului Culturii, care finanțează proiecte ce susțin creaţia contemporană românească și valorizarea patrimoniului, ce contribuie la buna înţelegere a fenomenelor artistice precum şi la accesul cât mai larg al publicului la cultură”.
În septembrie 2010, domnul Petcu Cristian Vasile devine fericitul posesor de doctorat în Teologie, sub înalta binecuvântare şi coordonare a Mitropolitului Irineu al Olteniei.
În anul următor, 2011, sunt aprobate trei proiecte în beneficiul unor entităţi coordonate de Mitropolitul Irineu al Olteniei, de către AFCN (Administraţia Fondului Cultural Naţional), în sumă totală de 92.357 lei (aproximativ 21.000 EURO!).
Altfel spus, niște proiecte sunt finanțate de instituția condusă de fostul doctorand în beneficiul unor entități conduse de fostul conducător de doctorat…la doar câteva luni de la momentul în care dl. Petcu Cristian Vasile a devenit fericitul posesor al titlului de doctor în Teologie al Facultății de Teologie din Craiova. Coincidența coincidențelor, of course!
…ceea ce ne reamintește de cazul ”Dindirică – Damean” (link), aflat în atenția Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI).
Și dacă tot vorbim despre coincidențe, să amintim faptul că, în anul 2010, la cîteva luni după ce dl. Petcu obține un titlu de doctorat la Universitatea Valahia din Târgoviște, AFCN-ul condus de acesta ca interimar, semnează un contract de finanţare cu Facultatea de Teologie din această universitate.
Ne oprim aici cu povestea. Coincidenţele prezentate sunt oarecum, să zicem, bizare, dar nici pe departe nu sunt atât de grave, cum este ”coincidenţa” despre care vom povesti în episodul următor al anchetei noastre jurnalistice.
(VA URMA)