Diaconul Mircea-Mihail Tudora, profesor al Liceului de Artă „Marin Sorescu” din Craiova și tenor al Coralei Academice a Filarmonicii ”Oltenia” a decedat, ca urmare a unui infarct, în urmă cu trei zile. Două fetițe mici au rămas fără tată, o familie își pierde pacea și este cuprinsă de o durere care nu se va vindeca decât prin mila lui Dumnezeu.
Acest eveniment extrem de tragic, ne determină să medităm la un subiect sensibil și deopotrivă deranjant pentru conducătorii comunității craiovene: nivelul dotărilor tehnice de care beneficiază Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, locul unde s-a încercat și nu s-a reușit salvarea acestui om tânăr supus unei mari încercări.
Din informațiile pe care le deținem, diaconul Tudora a fost resuscitat de echipajul SMURD care a acționat chiar la sediul Filarmonicii ”Oltenia”. Apoi, a fost transportat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova (spital cu rang universitar!). Acolo, în UPU, s-a ajuns la concluzia că pacientul nu poate fi tratat de către spital și că este necesară transportarea lui la București, cu elicopterul.
Nu ne este foarte clar dacă pacientul a fost urcat în elicopter sau se afla în procedurile specifice, știm însă că a survenit un al doilea stop cardio-respirator. S-a renunțat la transportarea cu elicopterul și s-a decis deplasarea pacientului la București, cu ambulanța, sub rezerva acordului familiei. Din nefericire, diaconul Tudora a decedat undeva în apropiere de Pitești…
Politrucii craioveni (de toate culorile politice) promit de peste un deceniu, două lucruri în domeniul sănătății: că Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova va fi utilat și modernizat și că se va începe construcția unui nou spital regional.
Povestea cu noul spital regional o știm cu toții: promisiunea s-a risipit în birocrație, incompetență, să nu zicem minciună crasă! Vom avea un nou spital regional probabil în anul douăzeci-cincezi, vorba dnei prim-ministru…
În acest context, amintim de Clinica de Cardiologie Intervenţională şi Chirurgie Cardiovasculară, investiție de aproximativ 6 milioane de euro pe care Consiliul Județean Dolj o realizează de câțiva ani la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova. În toamna anului trecut, reprezentanții CJ Dolj și ai conducerii Spitalului promiteau că investiția se va finaliza în iarnă și că Clinica de Cardiologie va începe să funcționeze încă din primul trimestru al acestui an. A rămas o promisiune! „Este o dorinţă care se apropie de împlinire. Un centru modern care să rezolve cazurile cu complicaţii cardiovasculare. Astfel, nu vom mai fi nevoiţi să trimitem pacienţii în alte părţi, la Timişoara sau Bucureşti, ci îi vom trata aici, la Craiova”, afirma, cu speranță și încredere în promisiunile politicienilor, dr. Constantin Militaru, medic primar cardiolog, în toamna anului trecut, în timpul unei vizite a oficialităților doljene.
Finalizarea investiției la sfârșitul lui 2017 ar fi reprezentat oricum o întârziere de doi ani (!!!), însă nu prea mai contează pentru că, deocamdată, nu s-a respectat mai nimic din ceea ce s-a promis. Dimpotrivă, există zvonuri care circulă cu tot mai mare intensitate despre probleme destul de mari (unii insistă să ne spună că sunt chiar foarte mari!) în realizarea investiției.
Dacă această Clinică de Cardiologie Intervenţională şi Chirurgie Cardiovasculară ar fi fost realizată în termenele prevăzute, probabil că tânărul diacon Mircea-Mihail Tudora, tată a două fetițe, ar fi avut măcar o șansă în plus în lupta lui cu moarte…
…moarte care l-a învins, aliată, peste timp, cu idolența conducătorilor comunității noastre care, de peste două decenii, sunt incapabili să înzestreze orașul Craiova cu un spital modern, la standardele cerute de civlizația europeană.
Acest tragic eveniment ne-a trezit cu putere interesul despre situația investițiilor din Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, entitate care eșuează în a fi o instituție medicală serioasă, demnă de rangul universitar pe care-l deține și care dimpotrivă, se dovedește a fi un fel de „gaură neagră” în care dispar sume imense din bugetul public (nu mai vorbim despre buzunarul pacienților!), un haos agravat de investiții întârziate și achiziții discutabile.
Promitem că vom reveni cu o anchetă jurnalistică „fierbinte”…
Dumnezeu să te ierte și să te odihnească, părinte diacon Mircea-Mihail Tudora, iar familiei tale să-i dăruiască credință și curaj!