În Craiova există mai multe modalități de petrecut timpul liber decât bănuiați. Oamenii stau pe facebook, ies la cârciumă și la mall, vorbesc la mobil, merg la supermarket fără să aibă nimic special de târguit, iarăși stau pe facebook…
Pe facebookul ăsta, unii au găsit un anunț cum că la Casa de cultură „Traian Demetrescu“ vine un tip care, după ce că-i necunoscut, se mai numește și Popescu, să suțină o prelegere despre atingerea fericirii, cu intrare liberă. Dintre cei care-l știau personal pe Popescu, unii s-au dus la dezbatere. Îi vom număra imediat.
Adrian Popescu e inginer ceferist și autor de literatură motivațională. Dacă v-am spune că omul tot scrie cărți și plătește de la el din buzunar să le publice, ați exclama: „Aha, e pușcăriaș și vrea să-și scurteze pedeapsa!“. Nu, inginerul Popescu n-a primit nici măcar o amendă în viața lui. E la a patra carte publicată și toate au în titlu cuvântul „fericire“ sau un derivat. Autorul nu se simte fericit dacă nu-i face să trăiască aceeași stare pe semenii săi, și pentru asta cheltuiește parale, așa cum prințul lui Oscar Wilde a renunțat la poleiala lui de aur în folosul nevoiașilor.
La dezbaterea Ora de fericire au partcipat 12 oameni cu toții. 6 dintre ei, cu autor cu tot, lucrează la CFR Craiova. Iar cei care nu lucraeză la CFR tot cunoștințe ale lui erau, inclusiv oameni cu nume: Mădălin Frunză, director al Centrului medical „Sănătatea“, și Alexandru Marcu, magician participant la Românii au talent. Ei au luat cuvântul. Și nu doar ei. Dacă 12 oameni s-ar fi întrunit într-un bar și ar fi vorbit despre fericire, discuția ar fi fost mai puțin protocolară. Oricum, n-au fost exagerări în ce privește ceremonialul.
Foarte multe citate aruncate în joc au spus că fericirea nu ține de bani, ba chiar că n-o poți întâlni dcât acolo unde nici nu există bani, în lumea de apoi. Și totuși, dezbaterile au gravitat în jurul temei: cum să ai o carieră de succes sau să-ți pui pe roate (deși pluralul corect e roți) o afacere bănoasă.
Ora de fericire se va ține o dată la două săptămâni, s-a stabilit. Casa de cultură „Traian Demetrescu“ nu-ți percepe nicio taxă dacă vrei să-ți găzduiască o reuniune având carcater cât de cât cultural. Probabl că trebuie să ai oarecare calitate pentru asta. Să fii scriitor, pictor, filosof , fotograf, fotomodel. Din inerție, pe afișul Orei de fericire au apărut vreo șapte parteneri media, publicații și posturi TV craiovene. Nicuna nu a venit la eveniment și nici n-a relatat despre el, neprimind vreun comunicat de presă. Republica Oltenia n-a fost printre partenerii media.