Acțiunile de propagandă desfășurate de Kremlin în spațiul Uniunii Europene – cu scopul evident de a destabiliza și a spori influența Rusiei – capătă uneori expresii inedite și dificil de detectat la prima vedere. O astfel de situație o reprezintă scandalul presupusei colaborări dintre Universitatea din Craiova (UCV) și Ministerul de Externe al Rusiei în implementarea unui Memorandum dedicat împlinirii a 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Rusia și România.
Vedeta acestui scandal, care amintește de filmele cu spioni, este un așa-zis centru de cercetări care funcționează la nivelul Universității din Craiova – Facultatea de Științe Sociale, anume „Centre for Foreign Policy and Security Studies”, conform contului de Facebook. Eroul negativ este lectorul universitar Florin Păsătoiu de la Facultatea de Științe Sociale, autointitulat expert în probleme rusești și ale Euroasiei, promotor fervent al intereselor Federației Ruse în România și Uniunea Europeană.
Să nu anticipăm și, deocamdată, să încercăm să aflăm răspunsul la întrebarea: Ce se află în spatele Centrului pentru Politică Externă și Studii de Securitate – în engleză, Centre for Foreign Policy and Security Studies – așa cum este promovat în mediul online? O asociație de tip ONG cu sediul într-un apartament din Craiova, înregistrată în Registrul Național ONG (numărul 26981/A/2018) în acest an, cu pretenții de centru de cercetare științifică și multă, multă propagandă pro-Rusia.
Povestea controversatei asociații începe în această primăvară când ONG-ul s-a afiliat la Facultatea de Științe Sociale, ca centru de cercetare la nivelul UCV.
Deși Asociația „Centrul pentru Politică Externă și Studii de Securitate” (CPESS) nu figurează în rândul centrelor de cercetare ale UCV (n.n. – lista de pe site-ul UCV este neactualizată din 2016), acest aspect nu i-a împiedicat pe reprezentanții săi să-și înceapă activitatea care, așa cum se va vedea, este cu precădere orientată spre problematica spațiului rusesc și a promovării intereselor Federației Ruse în Uniunea Europeană.
O astfel de acțiune a târât Universitatea din Craiova la limita unui scandal diplomatic. Să derulăm, pe scurt, filmul evenimentelor:
11 octombrie 2018: Ministerul de Externe al Rusiei, prin vocea purtătorului de cuvânt Maria Zaharova, anunța că urma să se creeze „o comisie de experţi ruso-română pentru diplomaţie publică şi dialog ştiinţific şi cultural, acțiune prevăzută în cadrul Memorandumului pe care Academia Diplomatică a Ministerului rus de Externe şi Universitatea din Craiova planifică să-l semneze.”
Știrea a fost preluată de presa românească și a provocat un adevărat șoc domnului Cezar Spînu, rectorul Universității din Craiova, care nu știa nimic despre inițiativa memorandumului planificat spre semnare de Kremlin.
La câteva ore de la apariția știrii, Universitatea din Craiova reacționează printr-un comunicat de presă în care își exprimă „stupefacția cu privire la implicarea numelui Universității din Craiova în acest comunicat al Ministerului rus de Externe, cu atât mai mult cu cât asemenea acorduri interinstituționale pot fi semnate doar de rectorul universității, după aprobarea lor în Consiliul de Administrație și în Senatul universitar”. În Universitate se caută vinovații pentru apariția fake-news-ului. Toate privirile sunt îndreptate spre lectorul universitar Florin Păsătoiu, (poreclit „Casetofon” de către colegi) cadru didactic cu studii la Moscova și foarte generos cu promovarea intereselor Kremlinului în Uniunea Europeană.
12 octombrie 2018: se întrunește Consiliul de Administrație al UCV. În cadrul ședinței, conform surselor noastre, rectorul Cezar Spînu i-a cerut cu severitate, pe un ton deloc colegial, decanului Facultății de Științe Sociale, prof.univ.dr.habil. Sorin Liviu Damean: „să dispară de urgență acest centru din Universitate!”. Și ca măsură complementară, rectorul Spînu a dispus trimiterea lectorului Păsătoiu în fața Comisiei de Cercetare Disciplinară și Administrativă a UCV. După ședință, printre cadrele universitare s-au răspândit cu viteză glumele cu „spionii ruși” la adresa celor doi vizați, un fel de haz de necaz.
De ce s-a adresat în mod expres rectorul Cezar Spînu decanului Sorin Liviu Damean? Răspunsul imediat, în forma simplă, ar fi acela că decanul de la Științe Sociale, în calitate de Președinte al Consiliului de Administrație al facultății, a acordat avizul pentru ca Asociația „Centrul pentru Politică Externă și Studii de Securitate” să fie recunoscută ca centru de cercetare științifică al UCV. Ceea ce probabil nu știa rectorul UCV este că Sorin Liviu Damean are calitatea de membru fondator al asociației cu pricina.
Rămâne de văzut dacă decanul va executa întocmai și la timp ordinul primit de la superior, și ne referim la Rectorul Spînu, știut fiind faptul că atunci când a fost prins în „ofsaid”, doctorul în Istorie a avut o tentativă de a renunța la funcția câștigată în 2016, în urma unui scandal cu acuzații de plagiat la adresa contracandidațiilor săi. Interesant de urmărit dacă Damean și Păsătoiu vor ajunge și în fața Comisiei de Etică, acolo unde primul a fost chemat în ultimul an de mai multe ori, de fiecare dată scăpând basma curată.
Republica Oltenia – așa cum în urmă cu un an atenționa cu privire la intensificarea acțiunilor de propagandă pro-Rusia desfășurate la Craiova (link 1 / link 2), în instituții publice universitare și de cultură – vă oferă, în exclusivitate dovada că decanul Facultății de Științe Sociale (poreclit „Jumară” de către colegi) Sorin Liviu Damean nu era străin de CPESS, așa cum a încercat să lase impresia la începutul scandalului.
Astfel, conform datelor din Registrul Național ONG, Asociația „Centrul pentru Politică Externă și Studii de Securitate” este înființată de patru membri fondatori: Păsătoiu Florin (Președinte), Nițoiu Cristian (vicepreședinte), Jason Strakes (cetățean american, Secretar General) și Damean Sorin Liviu (simplu membru fondator). În partea a doua a investigației noastre, vom oferi detalii interesante despre cei patru fondatori ai acestei controversate asociații și activitatea lor academică cu privire la spațiul rusesc.
Asociația este la poziția 47520 din Registrul Național ONG, unde se mai pot afla următoarele informații:
- Sediul asociației: DOLJ CRAIOVA STR. 22 DECEMBRIE 1989, NR. 19, BL. C5, SC. B, AP. 1.
- Scopul principal al asociației: de a dezvolta proiectele de cercetare, educaţie, cooperare internaţionala pentru dezvoltare domeniilor si subdoineniilor de formare academica si specializare profesionala Relaţii internaţionale, studii strategice, politica externa, diplomaţie si afaceri europene.
13 octombrie 2018: Kremlinul pune batista pe țambal și reacționează prin intermediul Agenției de știri SPUTNIK (oficina de propagandă a Moscovei), rectifică prima declarație și oferă câteva clarificări (cu miros de sacrificare a „agenților de influență”) prin vocea Nataliei Muzhennikova, directorul Centrului Rus pentru Ştiinţă şi Cultură de la Bucureşti: „Semnatarul din partea Rusiei este Centrul pentru Diplomație Publică, dialogul culturilor și religiilor mondiale al Institutului de Probleme Internaționale Actuale al Academiei Diplomatice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei (…) semnatarul din partea României este Centrul pentru Politica Externă și Studii de Securitate. Șeful Centrului este Florin Pasatoiu, lector univ. doctor. După cum vedeți, Universitatea din Craiova și Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei nu au nimic de-a face cu semnarea acestui memorandum.”
În finalul acestei prime părți a investigației noastre, ne exprimăm nedumerirea cu privire la superficialitatea cu care conducerea Universității din Craiova acceptă înființarea unor așa-zise centre de cercetare care se dovedesc uneori a fi instrumente care slujesc atât interese personale și meschine ale fondatorilor, cât și, mult mai grav, interese anti-românești și potrivnice Uniunii Europene. Evident, nedumerirea noastră se poate extinde și asupra eficienței activităților de monitorizare și contracarare realizate de serviciile secrete românești împotriva propagandei intense pe care Moscova o realizează pe teritoriul statului român.
(Va urma)