De peste o jumătate de an, soarta Institutului de Cercetări Socio-Umane ”C.S. Nicolaescu Plopșor” din Craiova, aflat în structura Academiei Române, stă la mâna unui grup ocult de interese cu diverse conexiuni în mediul academic, politic și masonic. Două personaje controversate din mediul universitar craiovean – prof.univ.dr.habil. Damean Sorin Liviu, decanul Facultății de Științe Sociale din Craiova și Dindirică Lucian Costin, fost asist. univ. al aceleiași facultăți – despre care Republica Oltenia a făcut o serie de dezvăluiri, sunt puternic implicate într-o încercare de confiscare a institutului. Republica Oltenia a reconstituit „filmul” tentativei.
Conspirația…?
4 aprilie 2018: Consiliul de Administraţie al Universităţii din Craiova ia act de propunerea Facultății de Științe Sociale (decan prof. dr. univ. habil. Sorin Liviu Damean) privind acordarea titlului de ”Doctor Honoris Causa”, președintelui Academiei Române, Acad. Ioan-Aurel Pop.
31 mai 2018: Consiliul Local al Municipiului Craiova, întrunit în sedinţă ordinară, la inițiativa consilierului local PSD Lucian Costin Dindirică (la acel moment, asistent univ. asociat la Facultatea de Științe Sociale), conferă titlul ”Cetăţean de Onoare” al Municipiului Craiova, președintelui Academiei Române, Acad. Ioan-Aurel Pop.
5 iunie 2018: Decanul Sorin Liviu Damean își asumă public, prin Declarația de interese depusă la Universitatea din Craiova, apartenența la Marea Lojă Națională din România.
12 iunie 2018: consilierul local PSD Lucian Costin reconfirmă, prin Declarația de interese depusă la Primăria Craiova, apartenența la Marea Lojă Națională din România.
13 noiembrie 2018: are loc, la Universitatea din Craiova, ceremonia de decernare a titlului de „Doctor Honoris Causa”, președintelui Academiei Române, Acad. Ioan-Aurel Pop.
Câteva observații:
În această cronologie, constatăm coincidențe stranii. Prima este aceea legată de aproape simultaneitatea demersurilor de conferire a două titluri importante (Doctor Honoris Causa și Cetățean de Onoare) Președintelui Academiei Române, Acad. Ioan-Aurel Pop. Aceste demersuri sunt realizate de două persoane aflate, până de curând, în puternice relații atât de prietenie, cât și de susținere politică și ocultă reciprocă pentru satisfacerea unor interese personale.
Sorin Liviu Damean se folosește de poziția academică pe care o deține în Universitatea din Craiova și îl propune pe Președintele Academiei Române, Acad. Ioan-Aurel Pop, la titlul de Doctor Honoris Causa. La nici o lună, Lucian Costin Dindirică se folosește de calitatea de consilier local PSD pentru a declanșa procedura de acordare aceluiași Acad. Ioan-Aurel Pop a titlului de ”Cetățean de Onoare” al Municipiului Craiova.
A doua coincidență este legată de calitatea de membri ai Marii Loje Masonice din Românie pe care o au Lucian Costin Dindirică și Sorin Liviu Damean, acesta din urmă asumându-și recent, în mod public, așa cum am arătat, calitatea de francmason. Dacă prin înscrierea în Francmasonerie, în cazul lui Lucian Costin Dindirică, fost absolvent al Facultății de Teologie din Craiova, este vorba de sperjur și lepădare de credință (vezi investigația realizată de publicația noastră), în cazul lui Sorin Liviu Damean rămâne doar lepădarea de credință, calitatea de creștin fiind incompatibilă cu aceea de francmason. Probabil că finalitatea înscrierii în Francmasonerie a celor două personaje este aceeași: dorința de a dobândi putere, influență…
Care a fost substratul acestei „ofensive a generozității” lansată asupra persoanei Președintelui Academiei Române de către cei doi francmasoni? Într-un articol publicat în iunie 2018, exprimam suspiciunea că Lucian Costin Dindirică insistă în a-l onora pe Președintele Academiei Române cu titlul de „Cetățean de Onoare” pentru a-și obține deschiderea unor noi perspective în cariera publică și profesională.
După cum vom vedea, se pare că realitatea este mult mai complexă și miroase a conspirație ocultă…
Concursul
11 mai 2018: Academia Română anunță scoaterea la concurs a postului de Director al Institutului de Cercetări Socio-Umane ”C.S. Nicolaescu-Plopșor” din Craiova.
11 iunie 2018: Dosarul candidatului Dr. Cezar Avram este declarat ADMIS (pentru fostul director al institutului era doar o chestiune de timp și formală pentru a primi un nou mandat).
21 iunie 2018: Secţia de Științe istorice și arheologie, prin Acad. Dan Berindei, anunță că singurul candidat ADMIS, Dr. Cezar Avram s-a retras din concurs.
12 iulie 2018: Academia Română, prin Secţia de Științe istorice și arheologie, anunță pentru a doua oară în două luni scoaterea la concurs a postului de Director al Institutului de Cercetări Socio-Umane ”C.S. Nicolaescu-Plopșor” din Craiova.
13 august 2018: Comisia de concurs (președinte Acad. Dan Berindei) reține ca admise la concurs dosarele a doi candidați: Dr. Sorin Liviu Damean și Dr. Dumitru Otovescu.
14 august 2018: Comisia de concurs anunță că a doua zi consacrată depunerii contestațiilor pentru proba dosarelor se mută în ziua de 20 august, iar judecarea contestațiilor se va face și se va afișa pe 21 august.
24 august 2018: Comisia de concurs anunță că a fost de acord în unanimitate cu alegerea dl. Dr. Sorin Liviu Damean în funcția de Director al Institutului de Cercetări Socio-Umane ”C.S. Nicolaescu-Plopșor” din Craiova; Dr. Sorin Liviu Damean este ADMIS cu nota 9,30, Dr. Dumitru Otovescu este RESPINS cu nota 8,60.
29 august 2018: Academia Română, prin Comisia de contestații (Secretarul Comisiei Cristian Bobicescu), anunță că respinge, în unanimitate, contestația depusă de Dr. Dumitru Otovescu și menține rezultatul propus de comisia de concurs.
Câteva observații:
În această cronologie, constatăm o evoluție la fel de stranie ca și coincidențele anterior exprimate.
Primul act straniu este retragerea Dr. Cezar Avram (declarat ADMIS!) din concurs. Sursele noastre din Academia Română afirmă că în spatele acestui gest ar fi o serie de presiuni sub forma unor sesizări îndreptate împotriva directorului Cezar Avram, venite din zona de influență a grupului ocult despre care povestim.
În al doilea rând, observăm că demersurile concertate ale celor doi francmasoni de a-l onora generos pe Președintele Academiei Române cu titluri oficiale, au fost urmate de înscrierea Dr. Sorin Liviu Damean la concursul pentru ocuparea postului de Director al Institutului de Cercetări Socio-Umane ”C.S. Nicolaescu-Plopșor” din Craiova.
Aici trebuie precizat faptul că obiceiul lui Dindirică Lucian Costin de a fi generos cu membri Academiei Române este unul vechi pentru că, în septembrie 2013, i-a dedicat acad. Dan Berindei o… bibliotecă în bibliotecă (link). Observăm că relația s-a păstrat și pare să fi fost foarte folositoare în promovarea lui Damean Sorin Liviu pentru ocuparea postului de director al institutului.
În al treilea rând, la același concurs se mai înscriu doi importanți reprezentanți ai mediului academic din Craiova: Prof. Univ. Dr. Dumitru Otovescu și Academician Dr. Irineu Popa, Mitropolitul Olteniei. Candidatura lui Otovescu este confirmată oficial, numele lui apare în documentele de pe site-ul Academiei Române. Despre candidatura Acad. Dr. Mitropolitul Irineu Popa am primit însă informații de la sursele noastre din Academia Română, în contextul în care conducerea Academiei Române a refuzat, cum se va vedea, să ne comunice oficial numele celui de-al treilea candidat.
Despre ce s-a întâmplat cu candidatura Acad. Dr. Irineu Popa, Mitropolitul Olteniei, nu se spune nimic în documentele emise de Comisia de Concurs organizată de Academia Română.
Să fi renunțat de bunăvoie Mitropolitul Olteniei la candidatură? Este o ipoteză foarte puțin probabilă, știut fiind interesul Mitropolitului pentru susținerea și dezvoltarea activității de cercetare științifică și academică. În plus, academicianul Irineu Popa a obținut o anumită recunoaștere în comunitatea academicienilor români pentru cercetările efectuate în domeniul Teologiei. Prin urmare, ipoteza că Academicianul Dr. Irineu Popa și-a retras candidatura din proprie voință este aproape imposibil de acceptat.
Toate informațiile pe care le deținem, așezate într-o legătură atât de context, cât mai ales, logică, ne conduc la o primă concluzie: cel mai probabil că dr. Sorin Liviu Damean și-a pregătit candidatura la postul de Director al Institutului de Cercetări Socio-Umane ”C.S. Nicolaescu-Plopșor” din Craiova, prin demersul de acordare a titlului de „Doctor Honoris Causa” președintelui Academiei Române. În această acțiune a fost ajutat de colegul său francmason Lucian Costin Dindirică prin inițierea acordării titlului de „Cetățean de Onoare” aceleiași persoane, precum și prin relația de interese pe care o are cu acad. Dan Berindei. Nu în ultimul rând, candidatura lui Sorin Liviu Damean probabil că a beneficiat de susținerea ocultă a unor grupuri de interese din interiorul și din exteriorul Academiei Române. Încrederea totală a decanului Damean într-un final fericit al conspirației, cu dumnealui ocupând postul de director al institutului, rezultă și din felul în care și-a construit orarul la facultate: și-a comasat cursurile pentru după-amiază (probabil pentru a avea timp pentru funcția de director).
Totuși, scandalul a escaladat (contestația și spun unele surse, apelul la instanța de judecată declanșate de candidatul Dr. Dumitru Otovescu, iritarea produsă în anumite medii de modul bizar și lipsit de respect în care a fost tratat candidatul Acad. Dr. Mitropolit Irineu Popa etc.) iar lucrarea grupurile conspirative a fost, deocamdată, stopată..
Eșecul conspirației…?
11 septembrie 2018: concursul pentru ocuparea postului de director al Institutului de Cercetări Socio-Umane „C.S. Nicolescu-Plopșor“ din Craiova este anulat de către Biroul Prezidiului Academiei Române.
12 noiembrie 2018: Academia Română recunoaște existența unui al treilea și misterios candidat. Să fie vorba de Acad. Dr. Mitropolit Irineu Popa, așa cum indică sursele noastre…?
VA URMA