În acest episod vom aduce dovezi – care sunt, de fapt, documente publice, nimic ocult sau secret – despre apartenența la Masonerie, mai exact la Marea Lojă Națională din România, a unor creștini craioveni și totodată persoane publice cu poziții importante în administrația orașului noastru: viceprimarului PSD al Craiovei, fratele mason Cosman M. Adrian, a consilierului local PSD al Craiovei, fratele mason Mihai Marius, a consilierului județean PNL, fratele mason Sdreală Mihai Marian și a consilierului local PSD al Craiovei și manager al Bibliotecii Județene ”Alexandru și Aristia Aman”, fratele mason Dindirică Lucian Costin. Numărul masonilor din Craiova este mult mai mare, deocamdată ne rezumăm doar la masonii care au decis să respecte legile statului român și să-și asume, în declarațiile de interese, apartenența la Masonerie. Dacă sunt masoni care, deși dețin funcții publice, nu au consemnat acest fapt în declarația de interese, vom afla la vremea potrivită și vom prezenta în episoadele următoare.
Masoneria în România timpurilor noastre – studiu de caz: Marea Lojă Națională Română (Asociația MLNR)
Înainte de a discuta aceste informații, este necesar să facem o prezentare succintă a Masoneriei din România. Nu dorim să prezentăm o istorie detaliată, în ultimii 25 de ani, s-au scris numeroase lucrări – unele serioase, adevărate tratate istorice, altele mai mult subordonate senzaționalului – despre ce este Masoneria, despre rolul ei în Istoria umanității și în particular, în Istoria României.
Vom spune, pe scurt, că în istoria țării noastre, se consemnează faptul că au aparținut Masoneriei numeroase personalități din diferite domenii – cultură, economie, politică etc. – cu o contribuția importantă la dezvoltarea și propășirea națiunii române, la întemeierea și prosperitatea statului național unitar român. O vreme, mai exact până după Primul Război Mondial și făurirea Statului Național Unitar Român, comportamentul masonilor români a fost oarecum subordonat valorilor creștine sau măcar neutru față de Biserică și în ciuda diferențelor radicale de viziune asupra lumii, omului și Divinității, Masoneria și Biserica Ortodoxă s-au acceptat și au colaborat tacit spre binele poporului român.
În perioada interbelică, această colaborare tacită a dispărut treptat, datorită transformării unei părți tot mai mari din Masonerie într-o grupare secretă cu interese oculte, egoiste, antinaționale și păgubitoare pentru statul român. Degradarea democrației interbelice se datorează, într-o bună măsură, acțiunilor politice întreprinse de masonii care controlau viața politică românească: ruinarea economiei românești, îndatorarea excesivă a țării prin împrumuturi financiare externe masive și rapid consumate de camarilele de partid, compromiterea Parlamentului prin scandaluri și ineficiența actului legislativ etc.
În acest context, relația dintre Masonerie și Biserică s-a degradat, Biserica reacționând împotriva acestei situații, considerată în epoca drept o trădare, o siluire a țării de către Masonerie. Așa cum vom vedea, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a adoptat o hotărâre prin care se definește oficial, care este relația dintre creștini și Biserică cu Masoneria.
După instaurarea regimului comunist, Masoneria a fost interzisă, chiar dacă mari masoni, precum cei din grupul al cărui lider a fost scriitorul Mihail Sadoveanu, au încercat să facă un pact cu noul diavol, comunismul.
După momentul Decembrie 1989, Masoneria a renăscut pe teritoriul României, unde au apărut numeroase structuri mai mult sau mai puțin oficiale care și-au arogat apartenența la una sau alta dintre structurile masonice europene și internaționale.
Se constată că la începutul anilor 2000, Masoneria devine o prezență tot mai activă, deși discretă, în diferite domenii ale societății și statului român. Numeroși politicieni, oameni de cultură, oameni de afaceri, profesori universitari, academicieni etc., fie onorabili, fie dimpotrivă, cu o moralitate îndoielnică și uneori, aflați inclusiv în conflict cu legea, au devenit membri ai diferitelor structuri masonice din țară.
Între aceste structuri masonice, se face remarcată așa-numita MLNR – Marea Lojă Națională din România (pentru informații suplimentare vezi –sursa–), o structură care pare că a decis să iasă din anonimatul specific Masoneriei.
Conform Hotărârii Adunării Generale a Asociației Marea Loja Națională din România, din data de 23 aprilie 2016, prin încheierea din data de 25 mai 2016 pronunțată de Judecătoria Sectorului 2 București (dosarul nr. 14176/300/2016), MLNR și-a modificat statutul și se definește ca fiind „o asociație constituită potrivit legii, ca persoană juridică română de drept privat, neguvernamentală, apolitică și fără scop patrimonial, în vederea sprijinirii dezvoltării personalității umane pe multiple planuri și pentru instaurarea în societatea românească a normelor de conviețuire socială bazate pe respect, toleranță, într-ajutorare și respingerea oricăror forme de totalitarism sau extremism.”
Trebuie spus că dincolo de această aparent nevinovată titulatură de asociație de drept privat, neguvernamentală, apolitică și fără scop patrimonial, descoperim o structură vastă, eficient organizată, cu multiple conexiuni atât în zona politicului, cât și în spațiul societății civile, Biserică, mediul universitar, instituții de cultură, organizații de binefacere etc.
Există câteva argumente – vorbim despre cele vizibile marelui public – care susțin teza că MLNR este prezentă și activă în structurile statului și ale societății civile din România.
Astfel, Marea Lojă Naţională din România obține, în anul 2004, statutul de organizație de „interes public” din partea guvernului Adrian Năstase, la inițiativa Marelui Maestru Mason de atunci, dl. Eugen Chirovici, ministru în guvernul respectiv.
Tot cu ajutorul unui guvern PSD (Guvernul Ponta II), MLNR obține în iarna anului 2013 un teren în suprafaţă de 2.500 metri pătraţi, în București, pe Bulevardul Expoziţiei, în imediata vecinătate a complexului Romexpo, acordat de către Guvernul României din patrimoniul Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), spre folosinţă gratuită pentru o perioadă de 49 de ani, cu scopul construirii unei clădiri „de interes public”, terenul fiind estimat, conform publicației „Adevărul”, la o valoare de inventar de peste 2,1 milioane lei, valoarea de piață fiind probabil cu mult mai mare. (sursa) Pe acest teren, Marea Lojă Naţională din România are intenția de a construi un imens Templu Masonic, sediul organizației care va fi înzestrat cu un spațiu de oficiere a ritualurilor masonice, cu parcare subterană, săli multifuncționale, restaurant, club, muzeu și bibliotecă, o clădire care va rivaliza, prin dimensiuni, cu Catedrala Mântuirii Neamului, precum și cu Marea Moschee, dacă aceasta va fi construită.
Nu în ultimul rând, amintim că MLNR organizează anual un eveniment cu pretenții academice și elitiste, intitulat „Gala Premiilor Marii Loji Naționale din România” care este sprijinit de Academia Română, de diferite alte instituții universitare și de cultură, de mediul de afaceri controlat de masoni, dar și de Televiziunea Publică Română care face eforturi sporite pentru a transmite în direct acest eveniment cu caracter privat, organizat de o asociație non-guvernamentală (sursa).
Dincolo de aparența de onorabilitate pe care se străduiește să o promoveze, MLNR este un spațiu oarecum ocult în care se regăsesc, amestecați și de multe ori, în dizarmonie, oameni de mare calitate intelectuală, dar și indivizi controversați, care văd în apartenența la Masonerie doar o oportunitate de a obține sprijin pentru propriile afaceri oneroase sau pentru a parveni în structurile politice, universitare și administrative ale statului român.
Cel mai recent scandal, în ianuarie 2017, arată că unii dintre membri MLNR se folosesc de calitatea de mason pentru a afecta grav, ilegal și imoral, mecanismele de funcționare a Justiției. Vorbim despre dosarul penal deschis de DNA împotriva chestorului Liviu Popa (fost șef al Direcției Generale Anticorupție, fost Inspector Șef al IPJ Bihor) și judecătorului Galea Ovidiu Daniel (Tribunalul Oradea), care s-au folosit de ”frățietatea” lor masonică pentru a afecta funcționarea corectă a Justiției. Cei doi inculpați au omis să precizeze apartenența la Masonerie în declarațiile de interese, pe care sunt obligați să le completeze, în funcțiile pe care le dețineau, conform legislației în vigoare. (sursa1)(sursa2)
Probabil că acest scandal a speriat pe unii dintre membri MLNR cu funcții publice și i-a determinat să revină asupra declarațiilor de interese și să-și asume, în scris, apartenența la Masonerie.
O concluzie – provizorie și incompletă, datorită complexității subiectului – ar fi că Masoneria din România anului de grație 2017 (și aici ne referim nu doar la MLNR, prezentată doar pentru că este obediența cea mai vizibilă public, ci la toate cele peste 10 obediențe masonice, mai mici sau mai mari, care funcționează în România) se află într-o situație mult asemănătoare cu cea a Masoneriei din România interbelică, anume că se manifestă ca un amestec de agonie și extaz, ca o forță care se pare că dorește tot mai puțin promovarea binelui public, și mai mult accederea la binele personal, eventual de grup, al membrilor săi.
Oricare ar fi dorințele și principiile pe care le urmează Masoneria din România, un lucru este foarte clar: a fi mason este o stare sufletească și o poziție socială care sunt în totală contradicție cu apartenența la Biserică, cu calitatea de creștin. Nu poți sluji la doi stăpâni…
Masonii din Craiova și incompatibilitatea lor cu calitatea de membru al Bisericii Ortodoxe Române
Înainte de a prezenta cazurile de masoni cu funcții importante în comunitatea noastră, trebuie spus că Biserica Ortodoxă Română a condamnat Masoneria, în ziua de 11 martie 1937, printr-o hotărâre adoptată de Sfântul Sinod al BOR, ca urmare a unui studiu despre Masonerie realizat de Mitropolitului Nicolae Bălan al Ardealului. Această hotărâre este valabilă și în prezent, iar prevederile ei sunt aplicabile tuturor creștinilor ortodocși care se rătăcesc de la credință și devin masoni.
Masoneria este condamnată și de Biserica Romano-Catolică, fiind interzisă apartenența la Masonerie a creștinilor romano-catolici.
În ancheta noastră jurnalistică, am descoperit mai multe persoane din Craiova, cu funcții publice importante, care aparțin Masoneriei și putem spune că este surprinzătoare apetența elitelor craiovene pentru calitatea de mason și totodată, că este șocantă ușurința cu care aceste elite renunță la valorile și principiile morale promovate de Biserica Ortodoxă, ai cărei fii duhovnicești, prin Botez, sunt cei mai mulți dintre acești masoni.
Dintre membri craioveni ai Masoneriei, câțiva își asumă, de voie, de nevoie, în mod oficial și în scris, calitatea de membru al Masoneriei:
Viceprimarul PSD al Craiovei, fratele mason Cosman M. Adrian.
Conform declarației de interese completate de domnul Cosman M. Adrian și înregistrată cu Nr.22/13.06.2017, viceprimarul Craiovei este membru al Asociației MLNR–N.Romanescu, adică, în traducere liberă, al Marii Loje Naționale din România, loja Nicolae Romanescu.
Cariera politică a fratelui Cosman M. Adrian a cunoscut un salt spectaculos, conform presei locale, acesta reușind ca din rezerva cu numărul 21 de pe listele PSD-UNPR la alegerile locale din 2016, adică de pe un loc puțin probabil ca eligibil, să devină membru al Consiliului Local Craiova și viceprimar al orașului nostru. Din fost administrator la Centrului Multifuncțional și fost director comercial la SC Salubritate SRL Craiova, fratele Cosman M. Adrian, susținut cu insistență de fostul primar, actualul ministru Lia Olguța Vasilescu, a devenit membru al elitei politice craiovene și așa cum singur declară în scris, este și membru al Masoneriei.
Nu este nimic ilegal în această calitate de mason a unei persoane publice și deci, nici în cazul fratelui mason Cosman M. Adrian, mai ales că a avut tăria de caracter (prudența?) să-și asume apartenența la Masonerie, în declarația de interese depusă la Primăria Craiova. (sursa)
Interesant este însă un alt aspect, în cazul domnului viceprimar Cosman M. Adrian, anume momentul în care calitatea de membru al Masoneriei apare în declarațiile de interese depuse la Primăria Craiova.
Astfel, în declarația de interese înregistrată cu 09/08.07.2016, depusă la început de mandat de dl. Cosman M. Adrian, apartenența la Masonerie nu este precizată (sursa). După aproximativ un an, după cum arătam, în declarația de interese înregistrată cu Nr.22/13.06.2017, domnul viceprimar Cosman M. Adrian își declară apartenența, ca membru, la MLNR-N.Romanescu. (sursa)
Probabil că viceprimarul Craiovei, dl. Cosman M. Adrian, a devenit foarte interesant pentru Masonerie, pe perioada primului an de mandat, de unde și consemnarea calității de mason, în ultima declarație de interese. O altă variantă, anume că în prima declarație de interese a omis să-și declare apartenența la Masonerie, considerăm că este foarte puțin probabilă, dată fiind imaginea de om moral, ba chiar inocent, pe care fratele mason Cosman M. Adrian o are printre colegii săi politicieni.
Dacă apartenența la Masonerie a viceprimarului Craiovei va afecta, în bine sau în rău, activitatea acestuia în slujba orașului nostru, vom vedea. Important este ca cetățenii Craiovei, care plătesc salariile aleșilor cărora le-au încredințat soarta orașului, să cunoască și această dimensiune ceva mai discretă și oarecum ocultă, din activitatea domnului viceprimar.
Consilierul Local PSD al Craiovei, fratele mason Mihai Marius
Conform declarației de interese completate de domnul Mihai Marius și înregistrată cu Nr.18/13.06.2017 (sursa), consilierul local PSD Mihai Marius este membru al MLNR–Mihai Viteazu, adică, iarăși în traducere liberă, al Marii Loje Naționale din România, loja Mihai Viteazu.
Despre fratele mason Mihai Marius se cunoaște că este de profesie inginer și instructor practică-conducător auto la Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Craiova.
Observăm și în cazul consilierului local PSD Mihai Marius, aceeași evoluție a apariției, în declarațiile de interese depuse la Primăria Craiova, a momentului în care este asumată calitatea de membru al Masoneriei.
Astfel, în declarația Nr.22/20.07.2016, la început de mandat, dl. Consilier local PSD, Mihai Marius, nu menționează că ar fi membru al Masoneriei, ci doar faptul că este membru în Sindicatul ”Spiru Haret” și Președinte de organizație locală PSD. (sursa)
După aproximativ un an de mandat, ca și în cazul viceprimarului Cosman M. Adrian, în declarația de interese cu Nr.18/13.06.2017, depusă de dl. Consilier local PSD, Mihai Marius, apare și calitatea de membru al Masoneriei. (sursa) Putem doar să avem aceeași ipoteză, ca și în cazul fratelui mason Cosman, anume că prin activitatea depusă ca consilier local, dl. Mihai Marius a devenit foarte interesant pentru Masonerie, care l-a chemat în rândurile sale. Evident, varianta că dl. Consilier Local a omis, în prima declarație de interese, să-și declare apartenența la Masonerie, o considerăm ca fiind foarte puțin probabilă.
Consilierul Județean PNL, fratele mason Sdreală Mihai Marian
Conform declarației de interese Nr.536/13.06.2017, depusă la Consiliul Județean Dolj, dl. Sdreală Mihai Marian, consilier județean PNL, este membru al Asociației MLNR, fără să precizeze vreo lojă locală (sursa).
Cariera dl. Consilier județean Sdreală Mihai Marian a fost oarecum afectată de traseism politic: a fost membru în PNL, apoi membru PLD (apropiat de gruparea Horațiu Buzatu), apoi membru în PDL și iarăși, membru PNL.
Observăm, iarăși, și în cazul consilierului județean Sdreală Mihai Marian, aceeași evoluție a apariției, în declarațiile de interese depuse la Consiliul Județean, a momentului în care este asumată calitatea de membru al Masoneriei.
Astfel, în declarația de interese înregistrată cu Nr.47x (cifră neinteligibilă)/14.06.2016, dl. Consilier județean Sdreală Mihai Marian nu declară că ar aparține Masoneriei, ci doar că este vicepreședinte al PNL Dolj. (sursa)
După aproximativ un an, după cum am arătat, dl. Consilier județean declară că este membru al Masoneriei, în declarația de interese Nr.536/13.06.2017, depusă la Consiliul Județean Dolj. (sursa).
Cu riscul de a deveni plictisitori, reiterăm aceeași ipoteză, ca și în cazul fraților masoni viceprimarul PSD Cosman Adrian și consilierul local PSD Mihai Marius, anume că prin activitatea depusă ca consilier județean, dl. Sdreală Mihai Marian a devenit foarte interesant pentru Masonerie, care l-a chemat în rândurile sale. Evident, ca și în celelalte două cazuri, varianta că dl. Consilier Județean PNL a omis, în prima declarație de interese, să-și declare apartenența la Masonerie, o considerăm ca fiind foarte puțin probabilă. (VA URMA)