Etapa finală a concursului organizat de Teatrul Național ,,Marin Sorescu’’ pentru ocuparea unui post permanent de actor, tipologia june-prim, va avea loc la 25 martie. În urma selecției de dosare, au rămas în joc 9 candidați din 25. Probele constau în prezentarea unui moment la alegerea candidatului, precum și a unui monolog impus: ori Cațavencu (O scrisoare pierdută de I.L.Caragiale), ori Astrov (Unchiul Vanea de A.P.Cehov).
Tinerii actori, veniți din toată țara, sunt gata să îmbrățișeze scena Teatrului craiovean. Cu siguranță iubesc scena, însă rămâne de văzut pe care dintre ei îi va iubi scena mai mult, de această dată. Am ales să vi-i prezentăm, doar că nu toți au bienevoit sau au putut să stea de vorbă cu noi.
,,Potrivirea actorului cu personajul este o chestiune de alegere’’
Petrișor Diamantu a studiat Arta Actorului în cadrul Universității din Craiova. De atunci însă, a colaborat cu mai multe companii de profil, după cum spune chiar el și, de asemenea, a lucrat timp de nouă luni la Teatrul Dramatic ,,I. D. Sîrbu’’ din Petroșani.
Etapa finală o vede ca pe o competiție cu sine, și mai puțin cu ceilalți concurenți. ,,Probele sunt foarte grele! Miza este mult prea frumoasă și atrăgătoare ca să nu simți presiunea. E o competiție nu exterioară, între candidați, și mai degrabă, interioară, în fiecare dintre noi. Cel puțin, eu asta simt.’’
Definește ambele personaje din proba finală ca fiind complicate și complexe, iar în ceea ce privește potrivirea actorului cu personajul, o vede ca pe o chestiune de alegere: ,,Ambele personaje sunt foarte ofertante, dar si foarte complicate si complexe, în același timp. În ceea ce privește ’’potriveala” asta, e o chestiune de alegere. Poti alege sa ți se potrivească sau nu. Este important ca personajul pe care îl alegi sa te pună în valoare, să-ți activeze toate resursele actoricești timp de 5 minute.‘’ Pe lângă teatru, este pasionat de arta fotografică, pe care o practică de doi ani, și adoră să călătorească.
,,Mi-ar plăcea să joc alături toți actorii Naționalului din Craiova’’
Alex Calangiu a absolvit, de asemenea, Arta Actorului în cadrul Universității din Craiova și a profesat timp de patru ani jumătate la Teatrul ’„Anton Pann“ din Râmnicu Vâlcea. Dintre cele două personaje propuse pentru proba practică, l-a ales pe Astrov, considerând că acest tip de personaj îl avantajează mult mai bine. În viitor, i-ar plăcea să joace alături de actorii Teatrului Național din Craiova, nedeclarându-și preferințe: ,,Nu am astfel de țeluri! Mi-ar plăcea să joc cu toți actorii Teatrului National din Craiova. Cu o parte dintre ei am mai jucat. Cred că este o trupă foarte bună si totodată un teatru foarte bun’’. Teatrul rămâne marea și singura sa pasiune, neavând altele în afară de asta. ,,Poate doar Xbox One.’’, spune râzând.
,,Consider că mai bine pentru spectacole este ca actorii să aibă o chimie’’
Sorin Dobrin a studiat la U.N.A.T.C. ‘’I. L. Caragiale“ din București și a jucat în teatre precum Nottara, Bulandra, Metropolis, Odeon și Masca.
Privește concursul ca pe o provocare profesională, și nu ca pe o competiție cu ceilalți concurenți. Pentru cea de-a doua probă, a ales să-l joace pe Cațavencu, considerând că rolul îl avantajează mai mult. Deși mărturesește că sunt o mulțime de membri ai breslei alături de care i-ar plăcea să joace în viitor, spune că pe scenă totul ține de chimia dintre actori, fără de care nu se poate. ,,Sunt foarte mulți actori alături de care aș vrea să lucrez; actori pe care îi admir, de la care aș putea să învăț meseria, dar consider că mai bine pentru spectacole este ca actorii să aibă o chimie. Degeaba îmi doresc eu sa joc alături de Al Pacino, atâta timp cât între noi nu funcționează un schimb folositor spectacolului.’’
Când vine vorba de alegerea între film și teatru, îi este cu neputință să decidă. Îl citează pe maestrului Florin Zamfirescu, care i-a fost profesor, de altfel: ,,Să pui un actor să aleagă între teatru și film este ca și cum ai întreba un om cu care picior preferă să meargă, cu dreptul sau cu stângul?’’.
Atunci când nu este pe scenă sau la repetiții, spune că își petrece timpul citind sau călătorind.
,,Teatrul și filmul, curată magie’’
Sorin Flutur a absolvit U.N.A.T.C. ‘’I. L. Caragiale’’ din București în 2012. În prezent joacă în ,,Visul unei nopți de vară’’ la Teatrul Metropolis, în regia lui Victor Ioan Frunză și în ,,La grande magia’’, în regia lui Elie Malka, iar în trecut a jucat în ,,Îngropați-mă pe după plintă’’, în regia lui Yuri Kordonsky.
Dintre cele două personaje, l-a ales pe Astrov, așa cum i-a spus intuiția. În viitor, i-ar plăcea să aibă ocazia să împartă din nou scena teatrului cu un anumit maestru: ,,Am avut norocul si bucuria să apar pe scenă alaturi de Marian Ralea, în anul doi de facultate. Este un actor extraordinar si un om foarte bun. Mi-ar plăcea ca în viitor să am șansa să joc alături de el într-un spectacol în care să am un rol mai mare, pentru că generozitatea lui de pe scenă și din afara ei mă fascinează.’’ Consideră că atât teatrul, cât și filmul, au ‘’magia’’ lor, căci dacă în teatru căutarea și descoperirea unui personaj este un drum continuu, care îți oferă posibilitatea să descoperi mereu lucruri noi, în film, această magie reprezintă exact opusul: ,,Film nu prea am facut, în afară de câteva scurtmetraje în facultate. E greu de ales pentru că fiecare are magia lui. La teatru, descoperirea unui personaj se face în mai multe etape și chiar dacă spectacolul a avut premiera, căutarea ta poate continua și ai bucuria să descoperi mereu lucruri noi, în timp ce la film stii că lucrul pe care-l faci în momentul în care se dă actiune va rămâne pentru totdeauna.’’
În afară de teatru, are un mare hobby. ,,Sunt pasionat de motociclete și dacă aș avea banii necesari, aș pleca într-o călătorie în jurul lumii pe o motocicletă, sa cunosc oameni noi, culturi noi și să văd fiecare colț de pe pământ. Sigur, pentru asta aș avea nevoie și de puțin curaj!’’
În etapa finală a concursului pentru ocuparea postului de june-prim la Teatrul Național ,,Marin Sorescu’’ au mai intrat: George Bîrsan, Alex Buescu, Nicolae Daniel Ionescu, Radu Tudor și Vlad Udrescu. În acest text, i-am prezentat doar pe cei care au răspuns pozitiv invitației noastre. Le urăm mult succes tutoror, iar pe cel ales îl așteptăm cu drag pe scena Teatrului.