Din patru în patru ani, pare-se că a devenit o tradiție ca alegerile pentru desemnarea rectorului Universității din Craiova să se lase cu scandal. Dacă în 2016, când mult râvnita funcție a fost disputată de trei candidați, acuzațiile de fraudare a scrutinului curgeau din toate părțile, în acest an, alegerea noului rector s-a desfășurat într-o liniște de înmormântare. A doua zi însă au început să bată și “clopotele”: Sindicatul Solidaritate Universitară a cerut anularea scrutinului, acuzând că rectorul în funcție, prof. univ. dr. Cezar Ionuț Spânu, a “monitorizat” mult prea de aproape procesul de votare din ziua de 19 februarie a.c, creionâdu-i astfel imaginea primarului în funcție rezămat de ușa secție de votare.
Luând firul evenimentelor, reporterii Republicii Oltenia au ajuns în fața a două camere de luat vederi la „umbra” cărora fuseseră instalate cabinele de vot.
Alegerile din acest an pentru desemnarea Rectorului Universității din Craiova au consimțit o premieră pentru instituția care are o istorie de peste 7 decenii: omul și locul. Deși bârfele universitare îl aruncau în confruntarea cu Cezar Spânu pe decanul de la Facultatea de Drept, Sevastian Cercel, acesta nu a ajuns cu dosarul de candidatură la comisia de validare. „Probabil înfrângerea la scor din Senat i-a turnat plumb în pantofi”, fac haz de necaz colegii de facultate ai profesorului universitar Cercel. În 12 februarie, decanul de la Drept pierduse alegerile pentru funcția de președinte al Senatului UCV.
Surse din Universitatea din Craiova spun că, după episodul „înfrângerea lui Cercel”, unicul candidat la funcția de rector a renunțat la întâlnirile cu electoratul, la prezentarea proiectului, ba chiar și-ar fi depus dosarul cu câteva minute înainte de data limită, în așteptarea unei “surprize”.
Alegerile din acest an pentru desemnarea noului rector nu au mai creat aceeași efervescență în rândul universitarilor, ca în 2016. De această data, singura necunoscută atât pentru alegători, cât și pentru viitorul rector era cât de iubit și dorit este Cezar Spânu. Rezultatul scrutinului lasă loc de interpretări. Astfel, din totalul de 889 de persoane cu drept de vot, 777 s-au prezentat la urne. Dintre acestea, 690 au votat Spânu. Făcând scăderea, rezultă că 87 de votanți nu-l au la inimă pe actualul rector. Știe oare acesta cine-i sunt „dușmanii”? Suntem tentați să spunem că da! La fel și membrii Sindicatului Solidaritate Universitară care au reclamat corectitudinea procesului de votare: „Am asistat astfel la primul vot filmat din istoria Universității din Craiova, la primele alegeri ”supra-vegheate”, un atentat universitar asupra libertății de a alege în lipsa constrângerii de orice natură, în lipsa existenței secretului pentru fiecare alegător care a participat la aceste alegeri”. SSU a trimis sesizări către Ministerul Educației și Cercetării, Senatul Universității din Craiova și Consiliul de Administrație al UCV.
Analizând o serie de poze si filmulețe realizate atât la scrutinul din 2016, cât și la cel din 19 februarie a.c, suspiciunile celor de la SSU par rezonabile.
Procesul de votare s-a desfășurat în doua secții organizate în holul din fața Aulei “Mihai I al României”, sediul central al Universității. Dacă în urmă cu patru ani, cabinele de vot au fost amplasate la o distanță considerabilă de pereții pe care se aflau camerele video, acum, ele au fost instalate în bătaia camerelor. De la această constatare se nasc următoarele întrebări:
– de ce membrii Biroului Electoral au “împins” cabinele în care s-a votat sub cele două camere video?
– au funcționat cele două camere video pe parcursul desfășurării procesului de votare?
– cum se face că observatorii alegerilor, reprezentanții Uniunii Sindicatelor Universitarea din UCV, domnii Niculae Boteanu – conf. univ. dr. ing. la Facultatea de Inginerie Electrică și Silviu Săraru – conf. dr. în cadrul Facultății de Științe, Departamentul Fizică, nu au sesizat prezența camerelor deasupra cabinelor de vot?
– a urmărit live rectorul Cezar Spânu procesul de votare?
– știe rectorul Cezar Spânu cine sunt cei doi votanți care i-au aplicat mai multe lovituri de ștampilă pe numele din buletinul de vot?
Răspunsurile poate vor veni odata cu vizita Corpului de Control al Ministerului Educației și Cercetării care și-a anunțat prezența la Craiova. Până atunci, mâine (27 februarie), se întrunește Senatul Universității cu un nou președinte, și cu sesizarea celor de la SSU pe masă.
De menționat că și Asociația PRO DEMOCRAȚIA – Club Craiova a reacționat și a solicitat conducerii Universității din Craiova să clarifice situația respectării secretului votului la acest scrutin. În urmă că patru ani, aceeași organizație a reacționat la neregulile semnalate în timpul alegerilor pentru funcția de Rector.
Rămâne de văzut dacă valorile democrației europene sunt sau nu sunt asumate de comunitatea academică a Universității din Craiova…
…mai ales că, în urmă cu patru ani, în proiectul de candidatură pentru funcția de Rector, dl. Prof. Dr. Cezar Spânu declara:
„Vă asigur că Universitatea din Craiova, sub conducerea mea, va deveni instituția care își respectă angajații pentru că numai așa poate avea atributul de universitate demnă de respect.” (vezi aici: http://www.usuuc.ro/index.php/Special_Blog)