Trei „cavaleri” se luptă pentru funcția de Președinte al Consiliului Județean Dolj: Alexandru Gîdăr zis „Mutulică”, Florinel Stancu zis „Hagi-minciună” și Cosmin Vasile zis „Omu’ lui Prio”. Mâine seară, fără emoții zicem noi, o să-l cunoaștem pe cel care în următorii 4 ani o să conducă județul.
Trei oferte electorale radical diferite și care au un singur lucru în comun: faptul că se promite bunăstarea județului Dolj. Să vedem cine este candidatul cel mai convingător și nu după vorbe, ci după fapte și competențe.
Candidatul PNL, profesorul Alexandru Gîdăr zis „Mutulică”, oferă doljenilor competențele sale în studiul Istoriei și experiența de consilier județean. Undeva, ca o notă de subsol în CV-ul domniei sale, aflăm că are și competența utilizării de „faxuri şi copiatoare şi alte echipamente pentru transmiterea de date”.
Probabil că dl. Alexandru Gîdăr este un bun profesor de istorie, însă ca politician nu reușește să convingă. Numit în funcția de Inspector Școlar General Adjunct la ISJ Dolj, profesorul Gîdăr nu reușește să-și țină promisiunea cu „depolitizarea inspectoratului”. Dimpotrivă, se pare că a contribuit și el la… politizare, dar în „cheie” liberală.
Ales consilier județean în 2016, Gîdăr are o prezență mediocră în ședințele Consiliului Județean Dolj. Până la începutul anului 2020, consilierul Alexandru Gîdăr a vorbit în plenul CJ doar de șase ori, de unde și porecla „Mutulică” (poreclă pe care, drepți fiind, spunem că ar merita-o și alți câțiva foști consilieri județeni doljeni). O analiză detaliată a activității de consilier a profesorului Alexndru Gîdăr găsiți aici. Tăcerea acestuia poate fi interpretată astfel: ori nu avea ce spune, ori trebuia să tacă. Acum, vrea să conducă instituția în care a tăcut atât mult.
Candidatura profesorului Alexandru Gîdăr pare a fi un fel de soluție de avarie a PNL Dolj. Gurile rele spun că ar fi expresia unui blat între liberalul Ștefan Stoica și PSD, prin promovarea unui candidat inofensiv pentru favoritul competiției, social-democratul Cosmin Vasile. Dacă mai punem și faptul că domn profesor, atunci când nu a absentat de la ședintele de consiliu, vota cu “două mâini” inițiativele colegilor social-democrați, se conturează această pace. Oricare ar fi varianta corectă, candidatura profesorului Alexandru Gîdăr pare a fi fără prea mari șanse de succes. Decizia aparține însă alegătorilor doljeni.
Inginerul Florinel Stancu zis „Hagi”, fostul șef la reparații locomotive „Electroputere”, este un traseist politic. Urcușul politic al actualului deputat a început în martie 2014 când și-a dat demisia din PNL, urmându-l pe Cosmin Enea la PSD. Din membru al PSD (partid în care a deținut funcția de vicepreședinte al organizației județene Dolj și care l-a promovat în funcții administrative consistent plătite din bugetul public), Florinel Stancu devine membru al Pro România, partidul înființat de Victor Ponta aka „#marslacotetpotaie” (cum îl gratula fosta protejată, Lia Olguța Vasilescu).
În Pro România, Florinel Stancu și-a dovedit capacitatea de bun organizator, reușind să înființeze pentru acest partid mai multe organizații în localități din Dolj și să aibă candidați la funcția de primar, mulți dintre ei însă niște „ciurucuri” provenite de la alte partide. Totuși, capacitatea organizatorică nu este suficientă pentru a convinge că merită să fie ales în funcția de Președinte al CJ Dolj.
CV-ul candidatului Pro România ne spune că acesta se regăsește în categoria politicienilor dependenți profesional de Partid. Din 2008 până în 2016, când a fost ales deputat PSD, dl. Florinel Stancu a ocupat diferite funcții pe bani publici: membru AGA S.C. PARC TURISM, Preşedinte Consiliul de Administraţie S.C. Lucrări Drumuri și Poduri Dolj SA, Membru în Consiliul de Administraţie S.C. Avioane, Director Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj. E adevarat, Stancu a lucrat și în privat, în domeniul asigurărilor auto.
Ca deputat, dl. Florinel Stancu s-a dovedit a fi un loial membru al mașinăriei de vot a PSD. După „dezertarea” la Pro România, reușește performanța de a fi implicat într-un scandal legat de un controversat proiect de lege privind comasarea terenurilor agricole deținute de asociațiile agricole constituite de unitățile de cult. O lege la care a pus serios umărul și candidatul la funcția de primar al Craiovei, deputatul liberal Nicolae Giugea și despre care Republica Oltenia a scris (vezi aici), lege ce pare a fi „cu dedicație” pentru Mitropolitul Olteniei, Irineu Popa, unul dintre cei mai abili manageri din rândul ierarhilor BOR și mare latifundiar al județelor Dolj și Gorj.
Candidatura inginerului Florinel Stancu este un fel de „încercat marea cu degetul” și probabil că nici el nu e prea convins de șansele sale de victorie. Cu toate acestea, umblă creanga prin județ și spune că el o să fie noul președinte al Consiliului Județean.
Pe final de campanie, traseistul Florinel Stancu s-a mai ales cu o poreclă: Mincinosul. În încercarea de a convinge că organizația condusă de el propune cei mai buni candidați, Hagi a început să își sponsorizeze minciunile pe facebook sau prin ziare: „Noi mergem mai departe cu oameni noi. (…) Noi venim cu o generație nouă. (…) oameni cu experiență, majoritatea cu activități și cariere impresionante, care nu au mai făcut politică până acum (…) oameni profesioniști care detestă corupția”.
Da mai taie din ele, domn deputat, tu nu știi că minciuna are picioare scurte?!
Peste 90 la sută din candidații propuși de Pro România Dolj la funcția de primar au mai făcut politică, provin de la partide (cei mai mulți PSD) care nu au mai avut nevoie de ei, iar carierele lor impresionante lasă de dorit. Dacă mai punem și faptul că unii dintre ei au sau au avut probleme cu legea, imaginea unei organizații de „ciurucuri” politice se conturează tot mai bine.
Pentru curioși:
„Last but not least”, juristul-sociolog (absolvent de Drept, doctorand la Sociologie) Cosmin Vasile zis și „Omu’ lui Prio” este favoritul luptei pentru funcția de Președinte al Consiliului Județean Dolj. Din perspectivă profesională, Cosmin Vasile (după o scurtă perioadă de activitate ca inspector de specialitate la Biroul de Achiziții Publice al Aeroportului Craiova) a ocupat trei funcții importante în administrația publică: manager al Proiectului de Reabilitare și Modernizare a Centrului Istoric Craiova (finanțat din fonduri europene), director executiv la „Zona Metropolitana Craiova” (de unde, bizar, a fost schimbat de Partid exact în momentul în care activitatea sa începuse să de roade bogate!) și vicepreședinte al CJ Dolj, calitate în care a colaborat intens cu fostul Președinte al CJ Dolj, dl. Ion Prioteasa (de unde și cognomenul de „Omu’ lui Prio”).
O altă „armă secretă” a lui Cosmin Vasile este experiența practică, reală în activitatea administrativă. Astfel, candidatul PSD a exercitat, neîntrerupt și activ, patru mandate de consilier județean, fiind cel mai longeviv în funcție dintre consilieri.
Spre deosebire de alți colegi de partid, nu neapărat din Dolj, Cosmin Vasile nu este implicat, cercetat, suspectat în vreun dosar penal pentru fapte de corupție sau alte nereguli comise în calitățile oficiale pe care le-a deținut. „Crescut” cu atenție de Ion Prioteasa (care l-a inițiat în mecanismele complicate ale administrării unui județ), prezent în proiectele importante implementate de Consiliul Județean Dolj din bani europeni, Cosmin Vasile se prezintă electoratului doljean ca un „connaisseur” al managementului resurselor financiare, materiale și umane de care dispune Consiliul Județean Dolj.
Victoria de mâine (previzibilă!), îl va transforma pe Cosmin Vasile într-un vector de putere în organizația PSD Dolj. Pentru cei care au transformat PSD într-o simplă unealtă pentru interesele proprii, îndepărtând partidul de la valorile social-democrației europene, Cosmin Vasile va fi un pericol major. Tot așa și pentru cei care nu vor competiție democratică în PSD și doresc să-și păstreze funcțiile, fără să le supună votului real, democratic, al membrilor de partid.
Miza candidaturii lui Cosmin Vasile este dublă. Pe de o parte, dintre toți cei care candidează la funcția de Președinte al CJ Dolj, Cosmin Vasile este cel mai „în temă” cu exigențele funcției și deci, reprezintă cea mai bună șansă de progres oferită doljenilor. Pe de altă parte, victoria lui Cosmin Vasile poate să reprezinte începutul unei reforme de conținut în organizația PSD Dolj, o reformă a cărei finalitate este întoarcerea la valorile social-democrației europene. Însă, cum spuneam, doar alegătorii doljeni pot decide, prin vot, dacă social-democratul Cosmin Vasile va fi Președintele Consiliului Județean Dolj.
În concluzie, doljeni au de unde să aleagă. Trebuie doar să meargă la vot… ceea ce îi îndemnăm și noi:
DOLJENI, MERGEȚI ȘI VOTAȚI PENTRU VIITORUL JUDEȚULUI VOSTRU!