Ca autor al cărţii „ALEXANDRU MACEDONSKI – MACEDONEANUL LITERATURII ROMÂNE”, Editura MACEDONEANUL, Bucureşti, 2014, am fost, adeseori, întrebat despre veridicitatea faptului că Alexandru Macedonski este de origine macedoneană.
Dovada vine chiar dintr-o scrisoare a fiului poetului, pictorul ALEXIS MACEDONSKI, trimisă din Palma de Mallorca unui prieten al său, profesorul Mircea Popescu, care locuia la Roma, şi pe care am publicat-o în nr. 156-157/2014 al revistei „Macedoneanul”, editată de Asociaţia Macedonenilor din România.
Fiul cel mare al celebrului poet, Alexis (1885, Bucureşti – 1971, Insulele Baleare) a moștenit capacitatea creatoare a tatălui, fiind educat încă din copilărie în direcția artelor plastice.
A plecat la studii în 1905 și a absolvit Academia de Belle Arte din Florența. Lucrările sale sunt apreciate în țară de Nicolae Tonitza, fiind cunoscut că maestrul era adesea reticent cu artiștii debutanți. A expus la Cercul Artistic, dar şi la Salon. În 1929 organizează o expoziție postumă fiului său, Soare Macedonski, decedat în 1928, la mai puțin de 19 ani. Alexis este cunoscut pentru caracterul său aventurier, o bună parte din activitatea sa desfășurându-se peste granițe.
Activitatea sa europeană apare în presă până în 1943, când a expus la Madrid, după ce, în 1936 fusese semnalată şi o expoziţie în insulele Baleare. Presa din România urmărea cu interes colaborarea dintre pictor și cunoscutul regizor René Clair, precum colaborarea acestora din 1927, de la Galeria Armand Drouant. În România s-au păstrat deopotrivă puţine date, dar şi puţine lucrări ale pictorului.
Viaţa ca şi sfârşitul i-au fost marcate de multiple legende, printre care şi cea că o perioadă a fost artist de casă al lui Franco și Mussolini. Bibliografie: Tudor, Octavian, “Soare Macedonski (1910-1928)”, Ziarul Financiar, 10 iunie 2003 Tudor, Octavian,”Pictori uitați”, Ed. NOI Media print.