Dacă ar fi avut ii de ploaie, le-ar fi purtat cu mândrie, dar cum n-au avut, s-au înfofolit în tricolorul pe care, în restul anului, îl ignoră preocupați fiind de cum să-și rezolve mai bine micile cumetrii și învârteli, pe banii noștri și ai Europei, of course, și astfel costumați, politicienii Craiovei au celebrat 1 Decembrie…
…sau cel puțin asta a fost în mintea lor.
De fapt, ceremonia a fost organizată de instituția Prefectului în fața sediului Primăriei Craiova – ornată bizar cu o stea albă în cinci colțuri; de ce nu roșie, dacă tot au atârnat-o acolo? – cu depunere de coroane și jerbe la statuia domnitorului A.I.Cuza și o defilare impreaionantă a militarilor.
Ce are Cuza cu Marele Război și cu Marea Unire? Nu era Cuza domnitorul ales de fruntașii Moldovei și Țării Românești și prin alegerea căruia s-a reușit Mica Unire? Au rescris politicienii craioveni Istoria Țării? Autoritățile locale și reprezentanții partidelor care activează în Craiova au reușit trista performanță să fie penibili!
Să organizezi ceremonia de 1 Decembrie la statuia lui A.I.Cuza, când ai în Craiova o statuie a Regelui Carol I, este aberant! De ce era firesc să fie aleasă această locație pentru organizarea ceremoniei de 1 Decembrie?
Dacă organizatorii și politicienii noștri ar avea măcar o brumă de preocupare pentru Istoria Țării (surprinzător asta, in condițiile în care nici PSD și nici PNL Dolj nu duc lipsă de doctori în istorie ori în devenire) sau ar folosi conexiunea la Internet de pe telefoanele lor super-performante și pentru altceva, decât pentru feisbucăreală și rezerări pentru Revelion, ar fi aflat că MS Regele Carol I a respectat decizia Consiliului de Coroană din 21 iulie 1914, care a respins propunerea Regelui ca România să intre în război alături de Puterile Centrale (de care era legată prin tratate politice și militare) și a proclamat neutralitatea Regatului Român.
WIKIPEDIA pentru ignoranții în cele ale Istoriei ne arată clar și simplu: „În ciuda susținerii de către Carol I a ideii intrării imediate în război alături de Puterile Centrale, cei prezenți la Consiliu au votat cu o majoritate zdrobitoare în favoarea neutralității. Singurul care a susținut punctul de vedere al regelui a fost Petre P.Carp. Deși Consiliul de Coroană nu avea atribuții decizionale, Carol I a respectat voința acestuia.”
Regele Carol I nu era obligat să respecte decizia Consiliului de Coroană, însă din respect pentru voința poporului român și a elitelor politice românești, a aplicat această decizie. Un om de mare caracter, adevărat patriot și loial Națiunii Române. Calități care lipsesc cu desăvârșire politicienilor României aproape centenare!
Tovarăși, hai, fuguța, la fasole cu cârnați!